Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / Συνάντηση Δήμων που έχουν στην επικράτεια τους Οργανισμούς Λιμένων, με τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα- Δήλωση του δημάρχου Ηγουμενίτσας

Συνάντηση Δήμων που έχουν στην επικράτεια τους Οργανισμούς Λιμένων, με τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα- Δήλωση του δημάρχου Ηγουμενίτσας

01Από:Γιώργος Γκόντζος–Στα πλαίσια της επίλυσης ενός συνόλου ζητημάτων, ζωτικής σημασίας για τους Δήμους και σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του Δημάρχου Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννη Λώλου, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου  συνάντηση Δημάρχων και εκπροσώπων Δήμων που έχουν στην επικράτεια τους Οργανισμούς Λιμένων,με τους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρο Δρίτσα.

Στην συνάντησηήταν παρόντες ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης ο αντιπρόεδρος και Δήμαρχος ΠύλουΝέστοροςκ. Δημήτρης Καφαντάρης και οι Δήμαρχοι κ. Γιάννης Μπουτάρης Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μώραλης Πειραιά, κ. Δημήτρης Λουκάς Λαυρεωτικής, κ. Βασίλης Λαμπρινός Ηρακλείου, κα. Δήμητρα Τσανάκα Καβάλας, κ. Βασίλης Πιστικίδης, Ραφήνας Πικερμίου, κ. Χρήστος Παγώνης Χαλκιδέων και οι: κ. Ιωάννης Αναστασάκης, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, κ. Νικόλαος Αναστασόπουλος, Αντιδήμαρχος Κέρκυρας, κ. Αθανάσιος Μαυρογιάννης Αντιδήμαρχος Ελευσίνας, κ. Γεώργιος Δημαρέλος Εντεταλμένος Σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης και ο κ. Γεώργιος Ντάνης Επιστημονικός Συνεργάτης Δημάρχου Ηγουμενίτσας. Στην συνάντηση παρέστη και ο νομικός σύμβουλος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Πάνος Ζυγούρης.

Τα θέματα που τέθηκαν στους κ.κ. Υπουργούς είναι τα παρακάτω:

  1. Τροποποίηση του άρθρου 44, του νόμου 4150/2013 προκειμένου να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κ.Ε.Δ.Ε. στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (Ε.Σ.Α.Λ.).
  2. Νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή των Δήμων στα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών Λιμένων.
  3. Παραχώρηση των τμημάτων των χερσαίων ζωνών που δεν χρησιμοποιούνται για τις λιμενικές δραστηριότητες των Οργανισμών Λιμένων στους κατά τόπους Δήμους εξαιρώντας αυτά οριστικά από το ΤΑΙΠΕΔ.
  4. Έκδοση Π.Δ. ή άλλης νομοθετικής παρέμβασης, για τη δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων από τους οικείους Δήμους, στα πλαίσια του άρθρου 103 παρ.1β του νόμου 3852/2010 (Καλλικράτη) με σαφείς και ξεκάθαρες αρμοδιότητες.
  5. Θέσπιση πάγιων ανταποδοτικών εισφορών επί των εσόδων των Οργανισμών Λιμένων στους Δήμους.
  6. Εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της ρύπανσης που προκαλεί η λειτουργία των Λιμένων και επιβολή τελών σε περίπτωση που υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια, τηρώντας την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».
  7. Δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδιασμού σε όλες τις περιοχές που λειτουργούν Οργανισμοί Λιμένων, προκειμένου να γίνουν έργα βελτίωσης της σύνδεσης Πόλεων και Λιμένων, καθώς και κοινωνίας και Λιμένων.
  8. Ο πολεοδομικός σχεδιασμός των χερσαίων ζωνών λιμένα πρέπει να γίνεται βάσει των διαδικασιών που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Προτάθηκε επίσης η σύσταση κοινής επιτροπής εκπροσώπων των Δήμων και των Υπουργών για την άμεση επίλυση των παραπάνω θεμάτων.

Από την πλευρά τους οι κ.κ.Υπουργοί δήλωσαν θετικοί προς την κατεύθυνση τηςεπίλυσης των ζητημάτων που τέθηκαν από τους Δημάρχους και δεσμευθήκαν για έγγραφη και λεπτομερή απάντηση.

Οι Δήμαρχοι,ακούγοντας τους κ.κ. Υπουργούς αναμένουν τις απαντήσεις και συμφώνησαν ότι θαεπανέλθουν σε νέα συνάντηση μόλις λάβουν τις απαντήσεις των κ.κ. Υπουργών.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λώλος, μετά το πέρας της συνάντηση με τους κ.κ. Υπουργούς προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

Λάβαμε την πρωτοβουλία να συμπορευτούμε οι Δήμοι που έχουμε στην επικράτεια μας Οργανισμούς Λιμένων και να διεκδικήσουμε την άμεση επίλυση σοβαρών προβλημάτωνπου έχουν άμεση επίπτωση στην ζωή των δημοτών μας.

Στην συνάντηση με τουςκ.κ. Υπουργούς,θέσαμε τα κυριότερα προβλήματα που απορρέουν από τηλειτουργία των Οργανισμών Λιμένων και ζητάμε μετ’ επιτάσεως την άμεση επίλυση τους.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην παραχώρηση με Προεδρικό Διάταγμα των χερσαίων ζωνών, που δεν χρησιμοποιούνται για λιμενικές δραστηριότητες, οριστικά στους Δήμους ώστε να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στο ομιχλώδες τοπίο που υπάρχει εδώ και χρόνια.

Ξεκινήσαμε έναν αγώνα και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, διεκδικώντας λύσεις προς όφελος των Δημοτών μας, τις οποίες οφείλει το κεντρικό κράτος να προωθήσει άμεσα.

Δείτε Επίσης

Ν.Τσόλης-Σημαντική η συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην  σημασία του  αθλητισμού  στην κοινωνικοποίηση  των  προσφύγων ,και  στις  δικές  του  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments