Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ζίτσας

Συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Ζίτσας

DSC02480

Το Τεχνικό Πρόγραμμα και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Δήμου Ζίτσας για το 2016 τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση της Δημοτικής  Επιτροπής Διαβούλευσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (29/10/2015) υπό την προεδρία του Δημάρχου Μιχάλη Πλιάκου.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης από τον Δήμαρχο Ζίτσας και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Δημήτρη Λάμπρου παρουσιάστηκαν οι κεντρικοί άξονες και στόχοι των δύο αναπτυξιακών «εργαλείων» του Δήμου και καταγράφηκαν οι απόψεις – προτάσεις των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που ήταν παρόντες.

«Είναι μεγάλη ευθύνη για μένα αλλά και για όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να συμμετέχουμε σε ένα δημοκρατικό θεσμό κοινωνικού ελέγχου,  και προγραμματισμού, που θα καθορίσει και θα ιεραρχήσει με όρους διαφάνειας, αντικειμενικότητας και ισόρροπης ανάπτυξης τις προτεραιότητες για την επόμενη χρονιά» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο κ. Πλιάκος ανοίγοντας τις εργασίες της συνεδρίασης.

Ακολούθως παρουσίασε τους βασικούς στόχους του Τεχνικού προγράμματος που είναι, η υλοποίηση έργων υποδομής, η άσκηση παρεμβάσεων για την αποτελεσματική διαχείριση της καθημερινότητας των πολιτών και η ισόρροπη ανάπτυξη των Τοπικών Κοινοτήτων.

«Λάβαμε υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των Τοπικών κοινοτήτων» ανέφερε ο Δήμαρχος Ζίτσας και εξήγησε: «Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως στο σχεδιασμό δε σταθήκαμε αυστηρά στα πληθυσμιακά κριτήρια όπως θα μπορούσαμε να κάνουμε με βάση την ΣΑΤΑ που θα κατανεμηθεί και αγγίζει μόλις τα 355.000 ευρώ».

Σε ότι αφορά στον προϋπολογισμό ο Δήμαρχος Ζίτσας περιέγραψε τις αντίξοες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη λειτουργία του Δήμου εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Καταβάλουμε τιτάνια προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα καθώς το κεντρικό κράτος δε μας στέλνει τα χρήματα που μας οφείλει» υπογράμμισε ο κ. Πλιάκος και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την καθυστέρηση στην καταβολή της ΣΑΤΑ και των «παρακρατηθέντων».

« Η προσπάθεια νοικοκυρέματος που ξεκινήσαμε το 2015 συνεχίζεται και με τον προϋπολογισμό που συζητάμε σήμερα για το 2016», συνέχισε ο Δήμαρχος παρουσιάζοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο Δήμος Ζίτσας έχει πληρώσει τις οφειλές του προς το ΣΥΔΛΙ και τον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων από παρελθόντα έτη έως σήμερα καθώς και προς το Δημόσιο -καταβολή ΕΝΦΙΑ- και τους ιδιώτες-προμηθευτές.

«Καταφέραμε επίσης να χρηματοδοτούμε έργα από δικούς μας πόρους» είπε και κατέληξε: «Βέβαια όλα τα παραπάνω δεν μας κάνουν να εφησυχάζουμε. Ο αγώνας είναι διαρκής ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε αρνητικό ενδεχόμενο. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του 2016».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Λάμπρου ο οποίος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «ρεαλιστικό, ισοσκελισμένο, με στοχευμένες παρεμβάσεις για μείωση των λειτουργικών δαπανών και έμφαση στην κοινωνική πολιτική». «Στόχος μας είναι να λειτουργήσει ώστε σε συνάρτηση με το τεχνικό πρόγραμμα να αναπτύξουμε δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λάμπρου και προχώρησε στην εμπεριστατωμένη παρουσίαση των στοιχείων τόσο του τεχνικού προγράμματος όσο και του  προσχεδίου του προϋπολογισμού.

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments