Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Συνεργασία Δήμου Ιωαννιτών και Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για την προώθηση «πάρκου πολιτισμού» εντός του Κάστρου

Συνεργασία Δήμου Ιωαννιτών και Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για την προώθηση «πάρκου πολιτισμού» εντός του Κάστρου

σύσκεψη με εφορεια αρχαιοτητων

Περιβάλλον και Πολιτισμός, πυλώνες βελτίωσης της ελκυστικότητας των Ιωαννίνων στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

 

Το Περιβάλλον και ο Πολιτισμός είναι για το Δήμο Ιωαννιτών οι δύο βασικοί πυλώνες βελτίωσης της ελκυστικότητας των Ιωανίνων και αυτή η στρατηγική κατεύθυνση  αποτυπώνεται μέσα στο Στρατηγικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών.

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, στρατηγική κατεύθυνση αποτελεί η «Προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, της ιστορικότητας της πόλης και της πολιτιστικής κληρονομιάς ως παράγοντες ενίσχυσης της  ανταγωνιστικότητας και προώθησης της απασχόλησης».

Για την επίτευξη του στόχου, απαιτούνται σημαντικές παρεμβάσεις αστικής αναζωογόνησης, διατήρησης και ενίσχυσης της ταυτότητας και αναγνωρισιμότητας της πόλης.

Ο Δήμος στοχεύει, μέσα από συνέργειες, στην ανάδειξη και διατήρηση των ιδιαίτερων στοιχείων που συνιστούν την ταυτότητα της πόλης και αποτελούν πολιτιστικά ορόσημα (landmarks).

«Πάρκο Πολιτισμού» εντός των τειχών του Κάστρου

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί συνεργασία Δήμου Ιωαννιτών και Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Στη σύσκεψη που συγκάλεσε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας και Υποδομών και Ενέργειας, Γιάννης Λιόντος, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κώστας Σουέρεφ, καθώς και στελέχη του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε η προετοιμασία ενός πλέγματος ενεργειών που θα αναδεικνύει σημαντικούς χώρους εντός των τειχών του Κάστρου των Ιωαννίνων, με στόχο τη δημιουργία ενός «πάρκου πολιτισμού»  που θα αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών και θα προβάλει την διαχρονική ιστορική ταυτότητα των Ιωαννίνων.

Σχεδιάζεται πλέγμα δράσεων και ενεργειών για την ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού χώρου του Κάστρου μέσα από ενέργειες:

  • Ενοποίησης πολιτιστικών και ιστορικών χώρων
  • Συντήρησης, διατήρησης και Ανάπλασης
  • Ανάδειξης μέσα από την ενίσχυση των υφιστάμενων και τη φιλοξενία και εισαγωγή νέων πολιτιστικών δράσεων

Οι παρεμβάσεις αφορούν στα μνημεία, στο χώρο και στις διαδρομές που ενώνουν την Ακρόπολη  και το Τζαμί του Ασλάν Πασά, τη Βιβλιοθήκη, τα Βυζαντινά και Οθωμανικά Λουτρά, το Δημοτικό Μουσείο και το Μεντρεσέ, το Βυζαντινό Πύργο με τους υπόγειους χώρους και την Εβραϊκή Συναγωγή

Στη σημερινή σύσκεψη, μεταξύ Δήμου και Εφορείας Αρχαιοτήτων συμφωνήθηκαν τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου οι προτεινόμενες παρεμβάσεις να ωριμάσουν τεχνικά.

Δημιουργήθηκε κοινή Ομάδα Έργου από το Δήμο Ιωαννιτών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, η οποία σε δύο μήνες (μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου), θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για το πλαίσιο πολιτιστικής ανάδειξης της περιοχής, τους πόρους που απαιτούνται και τις μελέτες που θα χρειαστεί να ωριμάσουν εντός του 2016.

Συνεργασία για τα ισχυρά μας πλεονεκτήματα

Σε δηλώσεις του αναφορικά με τη σημερινή συνάντηση, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας τόνισε πως:  «σε συνεργασία με τους φορείς του τόπου, προσπαθούμε να αναδείξουμε τα ισχυρά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να προετοιμαστούμε γρήγορα για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στη νέα προγραμματική περίοδο.

Ευχαριστώ τον προϊστάμενο και τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων για τη συνάντηση εργασίας που είχαμε σήμερα και η οποία θα καταλήξει με την υπογραφή προγραμματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ανοιχτός σε όλους τους φορείς και θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες συνεργασίες».

Αναφερόμενος στις στρατηγικές επιλογές του Δήμου Ιωαννιτών, που προωθούνται μέσω του ΣΧΕΔΙΟΥ ΒΑΑ, ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού,  Θανάσης Μανταλόβας, υπογράμμισε πως: «στρατηγική επιλογή του Δήμου Ιωαννιτών είναι η ανάδειξη του Περιβάλλοντος και του Πολιτισμού, ως πυλώνες βελτίωσης της ελκυστικότητας της πόλης και αυτό επιδιώκουμε να αποτυπωθεί μέσα από το Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, όπου συζητήσαμε ένα πλέγμα ενεργειών  που αφορούν στους «θησαυρούς» του διαχρονικού πολιτισμού των Ιωαννίνων, στην εντός των τειχών του Κάστρου περιοχή. Επιδιώκουμε μια ουσιαστική παρέμβαση που θα αναδείξει τα ισχυρά πολιτιστικά χαρακτηριστικά του Δήμου Ιωαννιτών».

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Κώστας Σουέρεφ, δήλωσε πως:  «στο πλαίσιο  της αγαστής συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Εφορείας Αρχαιοτήτων,  προετοιμάζουμε τα απαραίτητα στοιχεία για την προοπτική ανάδειξης ενός μεγάλου τμήματος εντός των τειχών του Κάστρου.

Βασικός στόχος παραμένει η αξιοποίηση της διαχρονικής σημασίας αυτής της περιοχής, αφού έχουν εντοπιστεί δεδομένα από την κλασική αρχαιότητα, τα βυζαντινά χρόνια, την οθωμανική εποχή και τα νεώτερα έτη μετά την απελευθέρωση.

Το ενδεχόμενο διαμόρφωσης ενός πάρκου αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος εμπλουτίζει την πόλη με εμφανή δεδομένα της πολιτιστικής της ταυτότητας».

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments