Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Συρία: «Όχι» σε χερσαία επέμβαση ξένων δυνάμεων κατά της ISIS

Συρία: «Όχι» σε χερσαία επέμβαση ξένων δυνάμεων κατά της ISIS

H συριακή κυβέρνηση απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο χερσαίες δυνάμεις να διεξαγάγουν επιχειρήσεις στο έδαφος της Συρίας εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ στη Δαμασκό.

 

Ο Μουάλεμ επισήμανε από την άλλη ότι η Ιορδανία δεν έχει απαντήσει στο αίτημα της συριακής κυβέρνησης για τον συντονισμό των προσπαθειών τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, έπειτα από την ανακοίνωση την 3η Φεβρουαρίου της εκτέλεσης ενός Ιορδανού πιλότου από την τζιχαντιστική οργάνωση.

«Προς το παρόν δε υπάρχει κανενός είδους συνεργασία μεταξύ της Συρίας και της Ιορδανίας σε ό,τι αφορά τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας» υπογράμμισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Μακέι.

«Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες του τύπου σχετικά με το (ενδεχόμενο) εισόδου χερσαίων στρατευμάτων στη Συρία, εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας. Δεν έχουμε ανάγκη αυτές τις χερσαίες δυνάμεις, ο συριακός στρατός διεξάγει αυτήν την αποστολή με γενναιότητα», συνέχισε ο Μουάλεμ.

Ο πόλεμος που μαίνεται σχεδόν 4 χρόνια έχει προκαλέσει τεράστιες ανάγκες σε ανθρωπιστικό επίπεδο όμως ο Μουάλεμ εξέφρασε επικρίσεις για «το δισταγμό (που επιδεικνύουν) οι δωρητές» στη διεθνή κοινότητα.

«Η συριακή κυβέρνηση συμβάλλει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% στη βοήθεια» που προσφέρεται στους Σύρους, σημείωσε ο ίδιος κατηγορώντας τις χώρες που στηρίζουν την αντιπολίτευση ότι καταβάλλουν τεράστια ποσά για την αγορά όπλων μάλλον, παρά για την προσφορά βοήθειας.

Οι ΗΠΑ, εναντίον των οποίων καταφέρεται η Δαμασκός λόγω της στήριξης που παρέχει στους αντάρτες, είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στους οργανισμούς του ΟΗΕ, κυρίως στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα αναμένεται αύριο στη Δαμασκό προκειμένου να προωθήσει το σχέδιό του με στόχο την κήρυξη μιας κατάπαυσης του πυρός στο Χαλέπι (βόρεια) που θα βοηθήσει στη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθεια από την περιοχή. Ο Μουάλεμ είπε ότι η Δαμασκός είναι «έτοιμη να τον ακούσει».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments