Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ελλάδα / Σωτήρης Τσιόδρας, Λοιμωξιολόγος, σύμβουλος ΚΕΕΛΠΝΟ : «Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ είναι στα 55 έτη, ενώ την περυσινή πχ. χρονιά ήταν στα 67…Εμβολιασμός έστω και τώρα στις ευπαθείς ομάδες και στους ανθρώπους στο χώρο της υγείας.

Σωτήρης Τσιόδρας, Λοιμωξιολόγος, σύμβουλος ΚΕΕΛΠΝΟ : «Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ είναι στα 55 έτη, ενώ την περυσινή πχ. χρονιά ήταν στα 67…Εμβολιασμός έστω και τώρα στις ευπαθείς ομάδες και στους ανθρώπους στο χώρο της υγείας.

imageΣυναγερμό στους ειδικούς και τις υπηρεσίες υγείας έχει προκαλέσει το φετινό κύμα γρίπης ο απολογισμός του οποίου ως τώρα είναι 34 νεκροί και 177 νοσηλευθέντες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας.Επιπλέον, ο ιός φέτος είναι εξαιρετικά επιθετικός (κυριαρχεί το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 που κυριαρχούσε και το 2009) και σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλά στελέχη της γρίπης είναι εξαιρετικά ανθεκτικά ακόμη και στα αντιιικά φάρμακα . Τις επόμενες εβδομάδες οι ειδικοί περιμένουν κορύφωση του φαινομένου το οποίο αναμένεται να διαρκέσει ακόμα για 2 μήνες.Για αυτό το λόγο διοργανώθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, του ΕΟΠΥΥ, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ και των Κέντρων Αναφοράς Γρίπης. Σημαντικό να ειπωθεί πως το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια του με τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να είναι γεμάτα και αρκετούς ασθενείς να βρίσκονται στην αναμονή. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο υπουργός Υγείας Αντρέας Ξανθός εξέφρασε την ανησυχία του για το πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό και κυρίως στους επαγγελματίες υγείας, που δεν ξεπερνά το 10%. Ο κ. Ξανθός διευκρίνισε ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Ωστόσο αποφασίστηκε να σταλεί εγκύκλιος στα Νοσοκομεία, στην οποία επισημαίνεται η ανάγκη εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, καθώς και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής με στόχο την προφύλαξη τόσο των εργαζόμενων όσο και των ασθενών. Ένα χαρακτηριστικό του φετινού κύματος γρίπης είναι πως έχει προσβάλλει άτομα νεότερης ηλικίας σε σχέση με άλλες χρονιές , η πλειοψηφία των οποίων μάλιστα δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. «Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευθέντων σε ΜΕΘ είναι στα 55 έτη, ενώ την περυσινή πχ. χρονιά ήταν στα 67. Μάλιστα είχαμε και το θάνατο ενός μικρού παιδιού 4 ετών το οποίο δεν εμφάνιζε άλλα προβλήματα υγείας» τόνισε κ. Σωτήρης Τσιόδρας λοιμωξιολόγος ,αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ ο οποίος συμμετείχε στην σύσκεψη, μιλώντας στο Δ/Ρ και τη Βίκυ Μιχέλη στην εκπομπή ‘’Στα σημεία των καιρών’’.Το κύμα της γρίπης αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα θα κρατήσει «τουλάχιστον 6-8 εβδομάδες ακόμα». «Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζεται επαγρύπνηση από το κοινό αλλά και την επιστημονική κοινότητα. Ειδικά όσοι νοσήσουν έστω και αν δεν έχουν εργαστηριακή επιβεβαίωση πως πρόκειται για στέλεχος της γρίπης πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρό τους». Ακόμα και τώρα κ. Τσιόδρας επισημαίνει την ανάγκη του εμβολιασμού , καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ιδιαιτέρως χαμηλά, κάτι που συζητήθηκε και στη σύσκεψη.«Δυστυχώς οι ομάδες υψηλού κινδύνου δεν είναι εμβολιασμένες σε ποσοστό πάνω από 20% ενώ και στο σύνολο του πληθυσμού τα ποσοστά είναι αντίστοιχα, ενώ εμβόλια υπάρχουν σε επάρκεια».

Στην περιοχή μας και στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, νοσηλεύεται ασθενής που έχει προσβληθεί από Η1Ν1. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για άτομο που έχει μεταφερθεί από άλλη περιοχή της χώρας. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, υπάρχουν άλλα έξι περιστατικά θετικά στον ίδιο ιό της γρίπης, τα οποία νοσηλεύονται στην πνευμονολογική κλινική, χωρίς να έχει χρειαστεί μέχρι τώρα νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Ακούστε τη συνέντευξη

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments