Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας: “Ξαναζωντανεύει ο ελληνισμός στη Νίζνα της Ουκρανίας”

Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας: “Ξαναζωντανεύει ο ελληνισμός στη Νίζνα της Ουκρανίας”

 

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων “Οι Ζωσιμάδες” αναφέρονται τα εξής:

Η πρόσφατη επίσκεψη 50 συμπατριωτών μας στην Ουκρανία (Οδησσό, Κίεβο, Νίζνα), με πρωτοβουλία του Συνδέσμου μας (πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά επίσκεψή μας στη Νίζνα) είχε και τα θετικά αποτελέσματά της.

Οι επισκέψεις μας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Κίεβο, η συνάντησή μας με το συμπατριώτη μας, Γενικό Πρόξενο, κ. Αλέξανδρο Μπουντούρη, οι συναντήσεις και οι συζητήσεις μας στη Νίζνα με το Δήμαρχο της πόλης, με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Νίζνας, με την Πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου της Νίζνας “ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ” με το Διευθυντή του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου της Νίζνας – και πρωθιερέα του Ελληνικού Ναού των Αγίων Πάντων της πόλης, – δημιούργησαν τους ανάλογους προβληματισμούς που άρχισαν ήδη να αποδίδουν καρπούς και να δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για το ξαναζωντάνεμα του Ελληνισμού στην πόλη, όπου στο παρελθόν μεγαλούργησε το περίφημο “ΓΡΑΙΚΙΚΟ ΜΑΓΙΣΤΡΑΤΟ”, με πρωτοπόρους τους Ηπειρώτες Εμπόρους – Εθνικούς Ευεργέτες, ανάμεσα στους οποίους και οι Αδελφοί Ζωσιμάδες.

Με βάση αυτές τις συζητήσεις, και με αφορμή σχετική δραματική έκκληση του Ελληνικού Συλλόγου της Νίζνας, απευθυνθήκαμε, με υπόμνημά μας, στα αρμόδια Υπουργεία – Πολιτισμού, Παιδείας και Εξωτερικών – στους Βουλευτές των Ιωαννίνων, στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Δήμο Ιωαννιτών, και σε φορείς της Ηπείρου, και ζητήσαμε, όλοι από κοινού οι Ηπειρώτες να φροντίσουμε ώστε να ξαναζωντανέψει ο Ελληνισμός της Νίζνας, να ενισχυθεί εκεί – με τη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας –η Ελληνική Παιδεία και να σωθούν τα Ελληνικά Μνημεία της Νίζνας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Η ανταπόκριση υπήρξε άμεση και αρκετά αισιόδοξη. “Με τις επιστολές σας και τη δράση σας – μας γράφει ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κίεβο, κ . Μπουντούρης –μας ενισχύετε και μας κινητοποιείτε να πετυχαίνουμε τα καλύτερα”.

Έτσι μέχρι τώρα:

1) Με τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας, ο Δάσκαλος Δημήτρης Αρσένης έφτασε “στα εδάφη των Ζωσιμάδων και ξεκίνησαν μαθήματα Ελληνικών για 40 παιδιά στη Νίζνα(Πανεπιστήμιο Γκόγκολ και γειτονικό Λύκειο”.

Χρειάζεται να ενισχυθούν τα μαθήματα αυτά με βιβλία και υλικοτεχνική υποδομή. Ο Σύνδεσμός μας θα διαθέσει, για το σκοπό αυτό, ανά δυο αντίτυπα από τις εκδόσεις του, και 20αντίτυπα του βιβλίου “ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΜΠΟΡΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ”, γραμμένο στην Ελληνική και στην Αγγλική γλώσσα, και κατάλληλο άρα για τα Ελληνόπουλα του Εξωτερικού.

Πρέπει, παράλληλα, να εξευρεθούν βιβλία Ελληνικών με CD για 50 παιδιά, και ένα ειδικό πολυμηχάνημα (εκτυπωτής – σαρωτής – φωτοτυπικό) για να γίνεται το μάθημα πιο αποδοτικό, καθώς επίσης και 10 – 15 βιβλία για την ιστορία των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.

2) Για το δέσιμο των παιδιών αυτών με την πατρογονική γη των Μεγάλων μας Ευεργετών, πρέπει, όλοι από κοινού, να εξετάσουμε τη δυνατότητα, της φιλοξενίας τους, το καλοκαίρι, σε κατασκηνώσεις, ή σε κατάλληλους χώρους κάποιων ιδρυμάτων, ιδιωτικών ή δημόσιων. Ας τους επιστρέψουμε ένα μικρό μέρος της μεγάλης φιλοξενίας που οι πρόγονοί τους επιφύλαξαν στους δικούς μας.

3) Καθιερώνεται από το Πανεπιστήμιο της Νίζνας ετήσια μεγάλη γιορτή, αφιερωμένη στην Ελλάδα και στην κληρονομιά των Ζωσιμάδων.

4) Σχετικά με την έκκλησή μας για τη διάσωση των Ελληνικών Μνημείων της Νίζνας:

α) ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νίζνας και ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης, ενημέρωσαν το Γενικό Προξενείο Ελλάδας ότι “εξευρέθη χώρος στη Βιβλιοθήκη, όπου θα στεγαστεί το Ελληνικό Μουσείο με όλα τα Ελληνικά βιβλία”. Αυτή η προσπάθεια της σωτηρίας και της προβολής του Ελληνικού Θησαυρού, χρειάζεται την ανάλογη ενίσχυση της Ελλάδας, για να γίνει κάτι το τέλειο.

β) Ο Δήμος της Νίζνας ενημέρωσε ότι “παραχωρεί το Δικαίωμα για αξιοποίηση του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης, με τον περιβάλλοντα χώρο του Ελληνικού Ορθόδοξου Νεκροταφείου Νίζνας, στον οποίο βρίσκονται οι τάφοι του Αναστάσιου και του Νικόλαου Ζωσιμά, ζήτησε μάλιστα να τοποθετηθεί προτομή του Ζώη Ζωσιμά – που ξεκίνησε κι αυτός από τη Νίζνα – σε ειδικό χώρο στο σημείο της τότε κατοικίας του.

Χρέος όλων των Ηπειρωτών, ιδιαίτερα δε των κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων, και Κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων, να εκμεταλλευτούμε, έστω και αργά, αυτή την ευκαιρία, ώστε από το ένα μέρος να ξαναζωντανέψει ο Ελληνισμός, σε μια από τις τέσσερις φωτεινές εστίες του Ελληνισμού στην άλλοτε Τσαρική Ρωσία (σημερινή Ουκρανία), από το άλλο δε να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή και ευγνωμοσύνη στους μεγάλους Ηπειρώτες – Εθνικούς μας Ευεργέτες, που ξεκίνησαν από αυτή την πόλη (Ζωσιμάδες, Δομπόληδες, Ριζάρηδες, Ζώης Καπλάνης κ.λ.π.), με τη μεγάλη προς το Έθνος και την Ήπειρο προσφορά.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο συμπατριώτη μας Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στην Ουκρανία, κ. Αλέξανδρο Μπουντούρη και στους συνεργάτες του, και πρέπει όλοι μας να του συμπαρασταθούμε για να ολοκληρώσει αυτή την ωραία αποστολή του.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments