Δευτέρα , 11 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Σ.Ευσταθόπουλος(Πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ)-Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ήταν απλώς το αυτονόητο, η υποχρέωση απέναντι στο Σύνταγμα και τους νόμους

Σ.Ευσταθόπουλος(Πρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ)-Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ήταν απλώς το αυτονόητο, η υποχρέωση απέναντι στο Σύνταγμα και τους νόμους

 

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—  «Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ήταν απλώς το αυτονόητο.Η υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στο Σύνταγμα και τους νόμους».Αυτό τόνισε ο Στάθης Ευσταθόπουλος , Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, σε συνέντευξη  (ΕΔΩ)στην εκπομπή  «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος), στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων, με αφορμή την επιστολή της  ΠΟΣΔΕΠ   προς τον Υπουργό Οικονομικών  με θέμα  «τη δέσμευση του πρωθυπουργού για καταβολή αναδρομικών στους καθηγητές πανεπιστημίου»

Αναφέρθηκε στις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, στο τίμημα από την κρίση, σε βάρος των Πανεπιστημιακών,  και στην οριζόντια περικοπή των αποδοχών σε ποσοστό 40%, περισσότερη από κάθε  άλλο κλάδο,στην αποκατάσταση των αδικιών με βάση και την απόφαση του ΣτΕ , αλλά και στην θέσπιση ενός ειδικού μισθολογίου , που θα συνάδει και με την επιστημονική προσφορά  και την ποιότητα της εργασίας τους .

———————————————————————————————————————–

Ακολουθεί η  επιστολή της ΠΟΣΔΕΠ προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Καθ. Ε. Τσακαλώτο

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ακούσαμε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στη Δ.Ε.Θ, να δεσμεύεται ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει αναδρομικά στους καθηγητές Πανεπιστημίου, μέχρι το τέλος του έτους, τις μισθολογικές διαφορές που προέκυψαν από τις περικοπές που επιβλήθηκαν μετά την 1/8/2012, με βάση τον ν.4093/2013, και οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. . Δεν έγιναν όμως σαφή δύο βασικά ζητήματα:

α) αν η δέσμευση εφαρμογής της απόφασης του ΣτΕ αφορά και στην πλήρη αποκατάσταση των αποδοχών στα προ του 2012 επίπεδα με την αναμόρφωση του νέου μισθολογίου που ισχύει μετά την 1/1/2017, ένα μισθολόγιο το οποίο δεν είναι σύμφωνο με την επιταγή της συγκεκριμένης απόφασης σε περίπτωση θέσπισης νέου μισθολογίου οι αποδοχές μας να μην είναι σε επίπεδα κατώτερα εκείνων που λαμβάναμε πριν το 2012, και

β) για ποιο διάστημα θα γίνει η καταβολή των αναδρομικών και αν η καταβολή αυτή θα γίνει άμεσα σε όλους, σε εφαρμογή της απόφασης της πρότυπης δίκης του ΣτΕ, ή μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια όταν θα εκδοθούν οι σχετικές θετικές αποφάσεις.

Να υπενθυμίσουμε, ότι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές πλήρωσαν πολύ βαρύ τίμημα για την οικονομική κρίση, υφιστάμενοι οριζόντιες περικοπές που άγγιξαν το 40%, με αποτέλεσμα οι αποδοχές τους να είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Οι περικοπές αυτές παραμένουν ακέραιες μόνο για τους πανεπιστημιακούς, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων για τις οποίες υπήρξε πλήρης ή μερική αποκατάσταση. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η κυβέρνηση προχώρησε στη ψήφιση ενός νέου μισθολογίου (Ν.4472/2017) το οποίο όχι μόνο δεν αποκατέστησε ούτε στο ελάχιστο τις αποδοχές των πανεπιστημιακών στα επίπεδα προ του 2012, όπως ζητά η απόφαση του ΣτΕ, αλλά επιπλέον μειώνει τις καθαρές αποδοχές μας.

Η ΠΟΣΔΕΠ έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αποκατάσταση των αποδοχών των πανεπιστημιακών καθηγητών σε επίπεδα που συνάδουν με τα υψηλά προσόντα, τα ειδικά καθήκοντα και το έργο που επιτελούν, αξιοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει σε πολιτικό (απεργίες, παραστάσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις με πολιτικούς κα.) αλλά και δικαστικό επίπεδο. Έχει προβεί σε ένα μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, αγώνας ο οποίος έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς.

Υπενθυμίζουμε τη δέσμευση σας για επανεξέταση από την Κυβέρνηση του μισθολογίου των μελών ΔΕΠ και τη διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας  με την ΠΟΣΔΕΠ για την επίλυση του προβλήματος των χαμηλών μισθών των πανεπιστημιακών καθηγητών, δέσμευση η οποία δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Αναμένουμε συνάντηση μαζί σας ώστε να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της υλοποίησης της δέσμευσης του πρωθυπουργού για καταβολή των αναδρομικών και να επανεξετάσουμε συνολικά το θέμα των αποδοχών των καθηγητών Πανεπιστημίου. Είναι υποχρέωση της Κυβέρνησης σας να επανεξετάσει το θέμα και να θεσμοθετήσει ένα νέο ειδικό μισθολόγιο που θα ανταποκρίνεται στο επίπεδο, την αξία των Πανεπιστημιακών καθηγητών και τις απαιτήσεις του έργου που επιτελούν και θα αποκαθιστά τις αξιακές αρχές που θα έπρεπε να εφαρμόζει μια ελληνική κυβέρνηση στην κοινωνία.

Με εκτίμηση,

   Ο Πρόεδρος

 

Στάθης Ευσταθόπουλος

Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

 Ο Γραμματέας

 

Χαράλαμπος Φείδας

Καθηγητής Α.Π.Θ

 

 

Δείτε Επίσης

Πέτρος Μπελέρης στο Δ/Ρ : «Η δίκη και η απόφαση είναι «μία τιμωρία της ελεύθερης ψήφου. Μία τιμωρία της δημοκρατίας….»

Λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης της δίκης ΠΑΡΩΔΙΑ  και την καταδικαστική απόφαση ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments