Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Τέθηκε σε λειτουργία ένα έργο που αναβαθμίζει το Νησί και θωρακίζει τη λίμνη
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τέθηκε σε λειτουργία ένα έργο που αναβαθμίζει το Νησί και θωρακίζει τη λίμνη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος το εγκαινίασε, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας πάτησε συμβολικά το διακόπτη για να λειτουργήσει και ο επί δύο δεκαετίες πρώην πρόεδρος του Νησιού, Θεόδωρος Γκέκας, μίλησε συγκινημένος για μια «μεγάλη μέρα για το Νησί».

Πράγματι η σημερινή σύνδεση του Νησιού με το κεντρικό δίκτυο και τον τελικό αποδέκτη των λυμάτων, το εργοστάσιο Βιολογικού Καθαρισμού ήταν μια πολύ ξεχωριστή μέρα. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι λειτουργεί πλέον ένα έργο που αναβαθμίζει το Νησί και προστατεύει τη λίμνη, αλλά παίρνει τέλος μια περιπέτεια πολλών ετών.

Όπως είναι γνωστό το αποχετευτικό του Νησιού έχει μια προϊστορία περίπου δεκαπέντε χρόνων, καθώς όταν κατασκευάστηκε παρουσίαζε προβλήματα τέτοια που ήταν αδύνατο να λειτουργήσει.

Χρειάστηκε –όπως υπενθύμισε ο Δήμαρχος- να παρέμβει αρχικά η τότε Νομαρχία για να βελτιώσει το έργο και στη συνέχεια όταν το Νησί ενώθηκε με το Δήμο Ιωαννιτών, η ΔΕΥΑΙ ανέλαβε να κάνει μια σημαντική επένδυση 280.000 ευρώ για να το καταστήσει λειτουργικό.

Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και ο κ. Γκέκας ευχαρίστησαν τον Μητροπολίτη για την παρουσία του, και ο Σεβασμιότατος από την πλευρά του μίλησε για ένα σημαντικό έργο για την καθημερινότητα των ανθρώπων, την προστασία της λίμνης, αλλά και για ένα έργο σημαντικό για τα Μοναστήρια που αποτελούν το καύχημα του Νησιού.

«Συγχαίρουμε τη Δημοτική Αρχή που το θέτει σε λειτουργία κι ευχόμαστε να δίνει ο Θεός να εγκαινιάζουμε έργα που είναι σημαντικά για τον τόπο», ευχήθηκε ο Μητροπολίτης.

 

Έργα που θωρακίζουν τη λίμνη

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας τόνισε ότι η λειτουργία του αποχετευτικού του Νησιού «εντάσσεται στην προσπάθεια της σημερινής και της προηγούμενης δημοτικής αρχής να ολοκληρώσουν έργα περιβαλλοντικής προστασίας της λίμνης»

Με αφορμή τη σύνδεση του Νησιού με τον Βιολογικό, ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε ότι η προστασία της λίμνης είναι ένας κορυφαίος στόχος κι ένας σημαντικός παράγοντας γι’ αυτό είναι τα έργα αποχέτευσης.

Μίλησε για έναν κύκλο έργων γύρω από τη λίμνη που τη θωρακίζουν και ενημέρωσε πως παράλληλα με τη λειτουργία του έργου στο Νησί, «η  ΔΕΥΑΙ έχει ολοκληρώσει τη μελέτη για τα δίκτυα αποχέτευσης σε ένα μεγάλο τμήμα του Δήμου, το έργο έχει ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ και μπορούμε να προχωρήσουμε ένα ακόμη μεγάλο περιβαλλοντικό έργο».

Πρόκειται για την αποχέτευση σε  Καρδαμίτσια, Εξοχή, Τσιφλικόπουλο, Δροσιά – Πεντέλη, Κάτω Νεοχωρόπουλο, Νεοχωρόπουλο, Κάτω Μάρμαρα, Σταυράκι, Ολυμπιάδα και Σεισμόπληκτα, που είναι περιοχές που βρίσκονται στην λεκάνη του ρέματος Λαγκάτσα που καταλήγει στην λίμνη Παμβώτιδα.

Όπως επίσης και η αποχέτευση του παραλίμνιου οικισμού της Αμφιθέας και της Αγ. Μαρίνας, ο οποίος βρίσκεται στην ευαίσθητη περιοχή των πηγών ύδρευσης της πόλης των Ιωαννίνων και στην λεκάνη απορροής της λίμνης Παμβώτιδας.

 

Με το έργο αυτό προβλέπεται η κατασκευή ενός κεντρικού μεγάλου αγωγού (μαζί με τα αντλιοστάσια)  από την Πεδινή μέχρι την εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού, στον οποίο θα συνδεθούν όλοι οι προαναφερόμενοι οικισμοί.

 

Με το συγκεκριμένο έργο όχι μόνο θα συνδεθεί με την εγκατάσταση του Βιολογικού Καθαρισμού ένα σύνολο περιοχών που ανήκουν διοικητικά στον Δήμο Ιωαννίνων, αλλά θα αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα στην προστασία της λίμνης Παμβώτιδας, καθώς και των πηγών ύδρευσης της πόλης.

Θέλουμε τη βοήθεια των πολιτών

Ειδικά για τη σύνδεση του αποχετευτικού του Νησιού, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων υποστήριξε πως «είναι μια από τις σημαντικές δράσεις που οφείλουμε ως Δημοτική Αρχή να κάνουμε για το Νησί, γιατί όπως έχω πει πολλές φορές αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τουρισμό όλης της περιοχής».

Πρόσθεσε όμως πως «θέλουμε και τη βοήθεια των πολιτών, θέλουμε και τη βοήθεια των επαγγελματιών, θέλουμε μια διαφορετική αντίληψη και κουλτούρα από τους επαγγελματίες του Νησιού, έτσι ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να έχουμε ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν».

 

Έργο ζωής για το Νησί

«Έργο ζωής για το Νησί και τη λίμνη», χαρακτήρισε το συγκεκριμένο ο πρώην πρόεδρος του Νησιού, Θεόδωρος Γκέκας και πρόσθεσε πως «το ξεκινήσαμε με πολύ κόπο και αγώνα αυτό το έργο πριν από πολλά χρόνια και ποτέ δεν λειτούργησε, γι’ αυτό σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για μας».

Ο κ. Γκέκας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη που εγκαινίασε το έργο και τον Δήμαρχο Ιωαννίνων γιατί, «τήρησε την υπόσχεση του και το έθεσε σε λειτουργία».

 

 

 

Δείτε Επίσης

Ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Ιωαννίνων αναδεικνύουν ζητήματα των ΑμεΑ, θετικές πρωτοβουλίες και τονίζουν : Θέμα παιδείας η στάση των συμπολιτών μας

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—- Θέματα που αφορούν τα Άτομα με Αναπηρία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσον ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments