Σάββατο , 13 Απριλίου 2024
Αρχική / Ταξίδια / Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… 10 λόγοι να ταξιδέψετε στη λίμνη Κερκίνη

Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα… 10 λόγοι να ταξιδέψετε στη λίμνη Κερκίνη

kerkinh-Άγρια πουλιά, νεροβούβαλοι, νούφαρα και άλογα στις όχθες, ήσυχα χωριουδάκια και υπέροχα παραλίμνια δάση. Ένας παράδεισος εναλλακτικού τουρισμού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, και μας περιμένει να τον εξερευνήσουμε.
Η λίμνη της Κερκίνης δεν υπήρχε πάντα εκεί, στη σκιά του όρους Μπέλες. Δημιουργήθηκε από ανθρώπινο χέρι, χάρη στο φράγμα που υψώθηκε στον Στρυμόνα την δεκαετία του 1930. Έκτοτε, πολλά έχουν αλλάξει στην περιοχή, εκτός από την φυσική ομορφιά, που οι ντόπιοι φροντίζουν να διατηρούν ανέπαφη. Κι αυτό είναι το μυστικό που βοήθησε την Κερκίνη να εξελιχθεί σε εναλλακτική όαση για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, είτε τους αρέσουν οι δραστηριότητες στη λίμνη, είτε το καλό παραδοσιακό φαγητό, είτε απλώς η απόλυτη, σχεδόν βουκολική ηρεμία.
Παρακάτω συγκεντρώνουμε δέκα δυνατά σημεία της Κερκίνης, που θα σας πείσουν να την επισκεφθείτε – και δεν θα το μετανιώσετε.

Η λίμνη Συγκαταλέγεται στους 10 υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας και έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο. Τη λίμνη Κερκίνη θα τη γνωρίσετε μέσα από τα δύο διαφορετικά «πρόσωπά» της: Το βορειοδυτικό, όπου βρίσκονται τα χωριουδάκια της και η ανεπτυγμένη της πλευρά, και το ανατολικό, εκεί όπου βρίσκει καταφύγιο η σπάνια πανίδα της. Με μια βαρκάδα –με τις ειδικές «μπλάβες» που πλέουν ήσυχα πάνω στα νερά της – θα θαυμάσετε τα νούφαρα, τους νεροβούβαλους που… πλατσουρίζουν στις όχθες, τις ιτιές και τα δεκάδες εντυπωσιακά πουλιά που κατακλύζουν την λίμνη, από πελαργούς και αργυροποελεκάνους, μέχρι ερωδιούς, ιδιαίτερα τις εποχές μετανάστευσης.
κ1
Το παρόχθιο δάσος
Βρίσκεται στην ανατολική όχθη της Κερκίνης και αποτελεί ένα απίστευτης φυσικής γοητείας παραλίμνια σύμπλεγμα άγριων ιτιών και υδρόβιων δέντρων – μάλιστα τον χειμώνα τα νερά καλύπτουν και ένα μέρος του κορμού τους. Το σκηνικό εδώ περιλαμβάνει βουβάλια που κολυμπούν – πρόκειται μάλιστα για τον μεγαλύτερο πληθυσμό τους στην Ελλάδα, νούφαρα που δημιουργούν χαλί πάνω στο νερό, θέα προς τα απέναντι βουνά και «λιβάδια» στα οποία λαμβάνουν χώρα πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες, όπως το birdwatching – η Κερκίνη θεωρείται ένα από τα αγαπημένα ετήσια ραντεβού παρατηρητών και φωτογράφων από όλη την Ευρώπη.
Τα χωριά
Το χωριό Κερκίνη αποτελεί πρώτης τάξεως αφετηρία, μιας και στο «λιμανάκι» της θα βρείτε το Κέντρο Πληροφόρησης για τον Υγρότοπο και αρκετά από τα γραφεία που αναλαμβάνουν να σας ξεναγήσουν με μπλάβες ή πόνι στη λίμνη και την γύρω περιοχή. Αφήνοντας πίσω σας τις κεραμοσκεπές της Κερκίνης, αξίζει να επισκεφθείτε και τον Λιθότοπο, χωριό από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά και με την καλύτερη θέα, μιας και βρίσκεται πλάι στο φράγμα του Στρυμόνα. Μην παραλείψετε να εξερευνήσετε και την Άνω και την Κάτω Πορόια, ίσως τα πιο γραφικά. Θα περπατήσετε στα σοκάκια τους και θα ανακαλύψετε όμορφα ταβερνάκια και παραδοσιακούς καφενέδες και θα πάρετε από τους ντόπιους συμβουλές για τις περιηγήσεις σας.
Οι δραστηριότητες
Δεν υπάρχει περίπτωση να μην παρασυρθείτε και να μην δοκιμάσετε έστω και μία από τις δραστηριότητες που έχουν βρει «στέγη» στις όχθες της λίμνης. Εδώ έχετε την δυνατότητα να κάνετε οργανωμένες εξορμήσεις με 4×4, βαρκάδες, ιππασία, κανό, ποδηλασία, πεζοπορία, birdwatching, τοξοβολία, φωτογραφική περιήγηση, πεζοπορία ή ορειβασία, ψάρεμα και spa σε θερμά λουτρά. Όλα τα παραπάνω οργανώνονται από ειδικά γραφεία ή από ξενώνες – δείτε εδώ τη λίστα των δραστηριοτήτων με στοιχεία επικοινωνίας για κάθε διοργανωτή ανά οικισμό.
Τα τοπικά προϊόντα
Στο λιμανάκι του χωριού Κερκίνη, στον Γυναικείο Συνεταιρισμό στα Άνω Πορόια, αλλά και σε άλλα κομβικά μέρη των παραλίμνιων διαδρομών, θα βρείτε πάγκους με ντόπιους που πωλούν αγνά τοπικά προϊόντα. Λικέρ, βότανα, γλυκά, όσπρια σας περιμένουν σε βαζάκια για να τα πάρετε μαζί σας και να δοκιμάσετε τις δικές σας μαγειρικές με άρωμα Κερκίνης στο σπίτι σας.

Οι περιπατητικές και οι ορειβατικές διαδρομές
Η λίμνη στη μέση και από τη μία το όρος Μπέλες και από την άλλη το Μαυροβούνι. Αυτό είναι το σκηνικό που προικίζει το Εθνικό Πάρκο της Κερκίνης με απίστευτες διαδρομές για τους λάτρεις των πεζοπορικών και ορειβατικών διαδρομών. Οι εύκολες διαδρομές (τριών έως πέντε χιλιομέτρων) ξεκινούν δίπλα στη λίμνη ή κινούνται παράλληλα με το ποτάμι και το ανατολικό ανάχωμα. Οι δυσκολότερες ακολουθούν τα ανηφορικά μονοπάτια από την Άνω Πορόια μέχρι την κορυφή του όρους Μπέλες – στην κορυφογραμμή του μάλιστα υπάρχουν πολλές επιλογές για εξτρά εξερευνήσεις που μπορούν να πάρουν ολόκληρες ημέρες, γι’ αυτό και οργανώνονται εξορμήσεις με σκηνές.

κ2
Τα αξιοθέατα της γύρω περιοχής
Γύρω από τον Στρυμόνα και στην ευρύτερη περιοχή του νομού Σερρών, θα συναντήσετε το περίφημο οχυρό Ρούπελ, πάνω από το χωριό Προμαχώνας. Το μεγάλο αυτό οχυρό αποτέλεσε το πεδίο μάχης στον ελληνογερμανικό πόλεμο τον Απρίλιο του 1941 και σήμερα λειτουργεί ως μνημείο με δικό του Μουσείο (τηλ: 2321095102). Στην είσοδο της κοιλάδας του Μέσου Στρυμόνα θα συναντήσετε επίσης έναν νεολιθικό οικισμό, πλάι στο εγκαταλελειμμένου πια ελληνικού χωριού Μεσαία Νέου Πετριτσίου κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Θα περιηγηθείτε ακόμα στις ιαματικές πηγές του Σιδηρόκαστρου και του ακριτικού Αγκίστρου με τα βυζαντινά λουτρά και τις εγκαταστάσεις για… ιαματικές βουτιές ακόμη και τον χειμώνα. Στο Σιδηρόκαστρο βρίσκεται και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Τσαρτσίδη για να γνωρίσετε την παραδοσιακή ζωή των ντόπιων, ενώ στον οικισμό της Βυρώνειας θα βρείτε ενυδρείο με αίθουσα πληροφόρησης για την ιχυθοπανίδα της περιοχής.
ΠΗΓΗ planetnews

Δείτε Επίσης

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: 5 Μαρτίου 2017 Καμβούνια 1.615μ

Από:Γιώργος Γκόντζος(ggontzos2yahoo.gr)-Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 5 Μαρτίου 2017 του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων έχει δυο διαδρομές και ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments