Παρασκευή , 22 Μαρτίου 2024
Αρχική / Αθλητικά / Τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν διεθνές κέντρο Κωπηλασίας!

Τα Γιάννενα μπορούν να γίνουν διεθνές κέντρο Κωπηλασίας!

Ένας φιλόδοξος στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με τη σύμπραξη των τοπικών φορέων

Τι τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου εκπροσώπων του Ν.Ο.Ι., του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου

Τα Γιάννενα έχουν όλες τις προδιαγραφές να μετατραπούν σε διεθνές κωπηλατικό κέντρο, προσελκύοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς εθνικές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο για προπονήσεις στον ανακατασκευασμένο υγρό στίβο της Παμβώτιδας.

Οι δυνατότητες εξάλλου της πόλης, της λίμνης και των κωπηλατικών εγκαταστάσεων του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων διαφάνηκαν από την πρόσφατη διεξαγωγή του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κωπηλασίας Νέων που υπήρξε κατά γενική ομολογία ιδιαίτερα επιτυχημένη. Φυσικά, για να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, απαιτούνται διάφορες προϋποθέσεις, όπως η συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών του ΠΕΑΚΙ και η συμπλήρωσή τους με ορισμένες ακόμα, μέσω της σύμπραξης όλων των τοπικών φορέων, όπως τονίστηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στα «Λιθαρίτσια» από στελέχη της Διοίκησης του Ν.Ο.Ι., του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η συνέντευξη τύπου

«Όλα πήγαν καλά στο Πανευρωπαϊκό Κωπηλασίας Νέων, πήραμε τα εύσημα από τους εκπροσώπους ξένων ομοσπονδιών. Το αποτύπωμα είναι θετικό και για μας και για την πόλη μας, όχι μόνο στον αθλητικό αλλά και στον τουριστικό τομέα. Το εγχείρημα πέτυχε και γι’ αυτό είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», τόνισε η Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πρωταθλήματος Μάρθα Παλαιοπάνου.

Όπως είπε, στόχος πλέον είναι η δημιουργία ενός διεθνούς κωπηλατικού κέντρου στον υπέροχο φυσικό στίβο της Παμβώτιδας ζητώντας «τη δέσμευση και την αρωγή όλων των τοπικών φορέων για την υλοποίησή του ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε ξένες ομοσπονδίες, όλες αυτές που συμμετείχαν στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό, για να κάνουν τις προπονήσεις τους εδώ όπως συνέβη τα δύο προηγούμενα χρόνια με τον Καναδά».

Για να γίνει αυτό, η κ. Παλαιοπάνου υποστήριξε πως πρέπει να αποδοθούν στο σύνολό τους τα λεμβαρχεία του ΠΕΑΚΙ, τα οποία έγιναν το 1992 για τους Μεσογειακούς Αγώνες Κωπηλασίας στην Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία προκειμένου να φυλάσσονται σ’ αυτά οι λέμβοι των ξένων ομάδων που θα έρχονται στα Γιάννενα για προπονήσεις και να γίνει ένα γυμναστήριο με εργόμετρα και ειδικά βάρη για να μπορούν οι φιλοξενούμενοι κωπηλάτες να κάνουν τις εκτός νερού προπονήσεις τους. «Όλα αυτά δεν έχουν μεγάλο κόστος, μπορούμε να ανταποκριθούμε, ώστε να προσελκύσουμε ξένες ομοσπονδίες στην πόλη μας. Αρκεί να συνεργαστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς», κατέληξε η Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι..

*Ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου και Αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανευρωπαϊκού Νέων Αλέξανδρος Μπερής τόνισε πως «εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι για τη διοργάνωση των πρόσφατων διεθνών αγώνων, με τη στήριξη και ανακαίνιση του πύργου, την επισκευή των κερκίδων, την ανακατασκευή του στίβου της λίμνης ο οποίος έχει πλέον οκτώ διαδρομές, αναγκαίες για διεθνείς αγώνες, προσπάθησαν από κοινού ο Ν.Ο.Ι., η Κωπηλατική Ομοσπονδία, ο Δήμος και φυσικά η Περιφέρεια και έτσι φτάσαμε στο επιτυχημένο αυτό αποτέλεσμα. Πρέπει λοιπόν να ευχαριστήσουμε όλους όσοι βοήθησαν στη διεξαγωγή του Πρωταθλήματος». Όπως είπε, όλοι οι ξένοι μίλησαν με θετικά λόγια για το καλό αποτέλεσμα της διοργάνωσης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη μεταφορά των φιλοξενούμενων ομάδων από και προς τον στίβο, αλλά και στη ροή των αγώνων που έγιναν χωρίς καθυστερήσεις χάρη και στη βοήθεια του καιρού. «Δεν θέλουμε μόνο να έρχονται ομάδες από την Ευρώπη για αγώνες, αλλά και από άλλες περιοχές του κόσμου όπως ο Καναδάς γιατί η λίμνη μας θεωρείται σήμερα το καλύτερο κωπηλατοδρόμιο της χώρας», σημείωσε ο κ. Μπερής, ενώ έκανε αναφορά και στις προσπάθειες που έχουν γίνει για τη βελτίωση των εσωτερικών εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν εκσυγχρονιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

*Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Ναυτικό Όμιλο, ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του στην Οργανωτική Επιτροπή, την Μ. Παλαιοπάνου και τον Αλ. Μπερή, για την άψογη συνεργασία στη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού. «Επωμίστηκαν το βάρος μίας πολύ μεγάλη διοργάνωσης την οποία έφεραν εις πέρας επιτυχώς. Από τη μεριά μας κάναμε ό,τι μπορούσαμε, παρά τον περιορισμένο χρόνο που ως Δημοτική Αρχή είχαμε, για να υποστηρίξουμε την προσπάθεια», τόνισε ο κ. Ελισάφ και υποσχέθηκε την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου στις δραστηριότητες του Ναυτικού Ομίλου και αντίστοιχων άλλων σωματείων. Στόχος μας είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «τα Γιάννενα να γίνουν ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο και με μεγάλη χαρά άκουσα ότι αυτός είναι και ο στόχος του Ν.Ο.Ι.. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων. Όταν συνεργαζόμαστε, μπορούμε να κάνουμε πολύ σημαντικά πράγματα για τον τόπο μας. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και αυτό θα κάνουμε».

Οδυσσέας Πότσης, Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού, Νεολαίας, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, τόνισε με έμφαση πως «οι εξετάσεις δόθηκαν και πέτυχαν με εξαίρετα μάλιστα αποτελέσματα. Αυτό μας καθιστά υπόχρεους ως Περιφέρεια Ηπείρου να βάλουμε πλάτη όχι μόνο για κωπηλατικές εγκαταστάσεις και προετοιμασίες ομοσπονδιών, αλλά και για τη διεκδίκηση διοργάνωσης στον τόπο μας κι ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος Κωπηλασίας»!

*Δηλώσεις έκαναν στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου και τα δύο Γιαννιωτόπουλα, πρωταθλητές Κωπηλασίας του Ν.Ο.Ι., που πρωταγωνίστησαν στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων κατακτώντας μετάλλια, ο Στέφανος Ντούσκος και ο Θανάσης Παλαιοπάνος.

Ο Στέφανος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή των αγώνων λέγοντας πως ο στίβος ήταν άψογος όπως αυτοί στους οποίους έχει τρέξει ο ίδιος σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και πρόσθεσε πως για την προετοιμασία εθνικών ομάδων και διεθνών αθλητών στα Γιάννενα απαιτείται ένα γυμναστήριο και φυσικά τα λεμβαρχεία του ΠΕΑΚΙ γιΑ να φιλοξενούνται τα σκάφη τους. Σημείωσε δε πως θα ήταν πολύ σημαντικό να μπορέσει η πόλη μας να φιλοξενήσει κάποια στιγμή κι ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο Θανάσης από την πλευρά του ανέφερε πως οι διοργανωτές του Πανευρωπαϊκού Νέων κατάφεραν να αναβαθμίσουν και να φέρουν τον υγρό στίβο της λίμνης στο επίπεδο άλλων αντίστοιχων του εξωτερικού, με τις διαδρομές του να πληρούν πλέον τις διεθνείς προδιαγραφές. Όπως είπε, «και ως πόλη και από άποψη υποδομών έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε έως και παγκόσμια πρωταθλήματα ανδρών, ενώ ο χώρος του ΠΕΑΚΙ είναι ιδανικός για να στεγάσει πολλές ξένες ομάδες».

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments