Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Αθλητικά / Τα Γιάννενα υποδέχτηκαν την Ολυμπιακή Φλόγα
bty

Τα Γιάννενα υποδέχτηκαν την Ολυμπιακή Φλόγα

bty

bty

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Τα Γιάννενα υποδέχτηκαν το απόγευμα της Τετάρτης την Ολυμπιακή Φλόγα, σε μια λιτή και συγκινητική τελετή.Οι Γιαννιώτες απέδωσαν τιμές στο σύμβολο του ολυμπισμού, που  ξεκίνησε από την αρχαία Ολυμπία το μακρύ ταξίδι του προς την πόλη Πιονκ Τσανγκ της Δημοκρατίας της Κορέας, όπου θα διεξαχθούν οι 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Για ένα σύμβολο με οικουμενική σημασία και πανανθρώπινη αξία, έκανε λόγο στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ενώ ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Θανάσης Βασιλειάδης, μίλησε για την περηφάνια με την οποία η Ελλάδα δίνει τη φλόγα των αγώνων με τους συμβολισμούς που αυτή μεταφέρει.

Σημαντικοί αθλητές αλλά και εκπρόσωποι του πολιτισμού είχαν την τιμή να τρέξουν στους δρόμους της πόλης, μεταφέροντας στα χέρια τους τη δάδα με τη Φλόγα. Το βωμό άναψε με φανερή συγκίνηση ο Στέφανος Ντούσκος, ολυμπιονίκης στους αγώνες του Ρίο.

Στη διαδρομή της μέσα στα Γιάννενα τη φλόγα μετέφεραν συνολικά οι εξής λαμπαδηδρόμοι:

Δημήτρης Υφαντής (τραγουδιστής)

Χρήστος Τσιούρης (Παγκόσμιος Πρωταθλητής άλμα εις μήκος ΑμΕΑ Λονδίνο)

Μιχάλης Παππάς (4ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στα 4χ400)

Στέφανος Ντούσκος (Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία στο Ρίο)

Γιάννης Τσίλης (Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία στο Ρίο)

Άννα Μπογά (8η στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Άρσης Βαρών, Φέρντε της Νορβηγίας).

Οι δύο τελευταίοι λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν την φλόγα αύριο το πρωί για να την παραδώσουν στην Ολυμπιακή Επιτροπή προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι της μέχρι τη Δημοκρατία της Κορέας.

 

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου

«Τα Γιάννινα, η πρωτεύουσα της Ηπείρου, υποδέχονται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα. Τη φλόγα που φωτίζει ιστορία χιλιάδων ετών, παραμένοντας σύμβολο ειρήνης και συμφιλίωσης των λαών.

Αναμφισβήτητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν πάντα ένα μεγάλο γεγονός, όχι μόνο αθλητικό, αλλά κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός που αγγίζει τα εκατομμύρια των λαών σε όλο τον πλανήτη.

Το ίδιο ισχύει και για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονκ Τσανγκ στη Δημοκρατία της Κορέας.

Αθλητές σύμβολα για τη νεολαία μας έχουν ταξιδέψει την ιερή Φλόγα. Και σήμερα σπουδαίοι αθλητές από την πόλη μας κράτησαν στα χέρια τους τη δάδα.  Έστειλαν με τη σειρά τους ένα μήνυμα για το πείσμα, την αφοσίωση και τη σκληρή προσπάθεια που απαιτείται κάτω από δύσκολες συνθήκες -που σήμερα έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολες-  για να κερδίσεις απλά … ένα στεφάνι ελιάς.

Η Φλόγα της Ολυμπίας ενώνει τον κόσμο. Είναι το φως της ελπίδας!

Αυτό είναι και το μήνυμα της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, που αναδεικνύει στην πράξη όλα όσα ενώνουν τον κόσμο.

Με το ίδιο πνεύμα οι κάτοικοι και ο τόπος μας υποδέχονται τη Φλόγα στα Γιάννινα, επιβεβαιώνοντας την πίστη και την εμμονή στις αρχές της ευγενούς άμιλλας, στο συνδυασμό των σωματικών αρετών και των πνευματικών επιτεύξεων, διαχρονικά ιδανικά του Ελληνικού τρόπου σκέψης.

Ανάβουμε λοιπόν το βωμό, στην πατρίδα των μεγάλων εθνικών ευεργετών, που έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και στην πρώτη διοργάνωση, το 1896 στην Αθήνα κι ευχόμαστε στην ολυμπιακή Φλόγα, καλό ταξίδι μαζί με την ευχή έστω ένα «ψήγμα» από τους συμβολισμούς που μεταφέρει, να βρουν πρόσφορο έδαφος και να ακουμπήσουν τον σημερινό ταραγμένο κόσμο μας».

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments