Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Την ένταξη στο ΕΣΠΑ του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας για την Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοίνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών  

Την ένταξη στο ΕΣΠΑ του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας για την Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοίνωσε ο Δήμος Ιωαννιτών  

συνέντευξη ΤΕΒΑΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Το «πράσινο φως» -δηλαδή την ένταξη στο ΕΣΠΑ –  για την υλοποίηση του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας, βασικής υλικής συνδρομής και συνοδευτικών μέτρων προς όφελος ατόμων και οικογενειών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, έλαβε η Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Ιωαννιτών.

Πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Ιωαννιτών κοινοποιήθηκε η απόφαση ένταξης της Πράξης «ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ 2015-2016» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος   «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) 2014-2020».

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ο αριθμός των ωφελούμενων είναι σχεδόν 6.000 άτομα (για την ακρίβεια 5.993 άτομα) και ο προϋπολογισμός του εγκριθέντος προγράμματος είναι 1.533.028,68 ευρώ. Η στήριξη των ωφελούμενων αφορά σε τρόφιμα (κρέας χοιρινό – μοσχαρίσιο, κοτόπουλο, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά προϊόντα, βρεφικές τροφές, είδη παντοπωλείου, είδη οπωροπωλείου κ.λ.π), σε είδη βασικής υλικής συνδρομής (είδη οικιακού καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, βρεφικά και παιδικά είδη, είδη για άστεγους),  αλλά και σε υποστηρικτικές δράσεις που στοχεύουν στην κοινωνική επανένταξη.  Η προμήθεια των ειδών θα γίνεται πλέον από τον επικεφαλής εταίρο Δήμο Ιωαννιτών και όχι από το Υπουργείο.

Την Κοινωνική Σύμπραξη που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα απαρτίζουν όλοι οι Δήμοι της Π.Ε. Ιωαννίνων, η Περιφέρεια Ηπείρου, οι δύο Μητροπόλεις Ιωαννίνων και Κόνιτσας, ο ΟΚΠΑΠΑ, το Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο, η «Μέριμνα», το Π.Τ. Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η ΕΛΕΠΑΠ, η Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας Παρέμβασης, ο Σύλλογος Γονέων και Φίλων ΑΜΕΑ «ΚΥΨΕΛΗ» και το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής

Αναγκαιότητα η στήριξη της κοινωνίας αλλά χρειάζεται αλλαγή πλαισίου

Στην ενημέρωση σχετικά με την ένταξη του προγράμματος και τις διαδικασίες υλοποίησης του, προχώρησαν σήμερα οι Αντιδήμαρχοι Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας, Κοινωνικής Πολιτικής Παντελής Κολόκας και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Ιωαννιτών, Ρόη Ζηκίδου.

«Δυστυχώς η κοινωνία σήμερα βιώνει την ακραία φτώχεια,  χιλιάδες συνανθρώπων μας στερούνται ακόμη και τα απαραίτητα κι έχουν ανάγκη στήριξης», όπως υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, που δεν έκρυψε τη διαφωνία του με το πλαίσιο υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος.

Όπως είπε «το πλαίσιο υλοποίησης της συγκεκριμένης δράσης είναι από λάθος έως αναξιοπρεπέστατο και το παραδέχεται και το αρμόδιο Υπουργείο. Δεν μπορούνε να μπαίνουνε στην ουρά άνθρωποι για να πάρουν τρόφιμα. Πρέπει να βελτιωθεί το πλαίσιο δίνοντας π.χ.  κάρτα για προμήθεια προϊόντων ή με άλλους τρόπους».

Στο δεδομένο πλαίσιο που θέτει το πρόγραμμα, αυτό που σύμφωνα με τον κ. Μανταλόβα θα κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με όλους τους εταίρους, είναι «να το ‘τρέξουμε’ όλοι μαζί ταχύτατα, ώστε να φτάσει γρήγορα η βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη» και παράλληλα να αντιμετωπίσει παθογένειες που εντοπίστηκαν στο διάστημα που το πρόγραμμα υλοποιούνταν από το αρμόδιο Υπουργείο.  «Θα προσπαθήσουμε να έχουμε ελάχιστες διανομές με ομαδοποιημένα είδη για να υπάρξει η μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία στους ωφελούμενους», όπως είπε.

Η προμήθεια των τροφίμων και των ειδών βασικής υλικής συνδρομής θα γίνει με διεθνείς ανοιχτούς ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς και ήδη ο Δήμος Ιωαννιτών έχει έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης που αποστέλλονται στο Υπουργείο για την προέγκριση ώστε να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί.

Είναι επίσης σημαντικό το ότι  παράλληλα με την διανομή ειδών, θα υπάρξουν υποστηρικτικές δράσεις κοινωνικής επανένταξης , γιατί – όπως σημείωσε ο κ. Μανταλόβας – «οι συνθήκες ακραίας φτώχεια δημιουργούν και φαινόμενα περιθωριοποίησης». Δράσεις όπως υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, κοινωνικά φροντιστήρια, δημιουργικές δραστηριότητες απασχόλησης για παιδιά συνδυαζόμενες με εκπαιδευτικές εκδρομές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για ωφελούμενους και δημιουργία μιας δομής για νομική υποστήριξη των ωφελούμενων που έχουν να αντιμετωπίσουν υποθέσεις όπως δάνεια, εργασία κ.λ.π.

Όλους τους φορείς που συμπράττουν στην υλοποίηση του προγράμματος, ευχαρίστησε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Παντελής Κολόκας, σημειώνοντας πως «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους, για να υπάρξει η μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία αλλά και συνθήκες αξιοπρέπειας στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια».

Δεν παρέλειψε και ο κ. Κολόκας να αναφερθεί στο πλαίσιο που τίθεται για την υλοποίηση των συγκεκριμένων δράσεων, σημειώνοντας πως «δεν είναι τιμή για κανέναν όταν έχουμε μια κοινωνία που χρειάζεται προγράμματα στήριξης», ενώ πρόσθεσε πως «προσπαθούμε να ‘εκμεταλλευτούμε’ κάθε δράση, κάθε πρόγραμμα, ώστε να είμαστε κοντά στους συμπολίτες μας».

Την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος θα έχει η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ιωαννιτών, όπως και το προηγούμενο διάστημα που η διαχείριση γίνονταν από το Υπουργείο Εργασίας. Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει στους ωφελούμενους και η τελευταία διανομή των ειδών που θα σταλούν από το Υπουργείο.

Αυτό που τόνισε η επικεφαλής της υπηρεσίας, Ρόη Ζηκίδου, και αξίζει να υπογραμμίσει κανείς, είναι πως παρά τις δυσλειτουργίες του προγράμματος «στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, με τη συνεργασία και την προσπάθεια όλων των εταίρων, δεν υπήρξε σε κανένα σημείο του νομού το πρόβλημα που είδαμε από τηλεοράσεως σε άλλες περιοχές (σ.σ. ουρές και διαπληκτισμοί ) . Τώρα που οι προμήθειες θα γίνονται από το Δήμο πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και χωρίς να προσβάλουμε τους συμπολίτες μας».

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments