Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Τη δική τους “στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης” αποκτούν στην Ήπειρο τα άτομα με αναπηρία-Αύριο  (11 π.μ.) η παράδοση του έργου από την Περιφέρεια στην ΕΛΕΠΑΠ 

Τη δική τους “στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης” αποκτούν στην Ήπειρο τα άτομα με αναπηρία-Αύριο  (11 π.μ.) η παράδοση του έργου από την Περιφέρεια στην ΕΛΕΠΑΠ 

ELEPAP_STEGES_MAKETA-29_5_17Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Μία νέα κοινωνική δομή, που θα προσφέρει “Ελπίδα ζωής” σε άτομα με αναπηρία, αποκτά η Ήπειρος. Πρόκειται για τις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης της ΕΛΕΠΑΠ, οι οποίες κατασκευάστηκαν στη Νεοκαισάρεια Ιωαννίνων με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος  “Ήπειρος 2014-2020” και οι οποίες παραδίνονται σε επίσημη τελετή την Κυριακή 11 Ιουνίου (ώρα 11 π.μ.), από την Περιφέρεια στην ΕΛΕΠΑΠ.

Στην εκδήλωση και στο ρόλο που θα διαδραματίσουν οι “Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης” αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων κ. Νατάσα Μπέγκα, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα προς όλους τους Ηπειρώτες για να παραβρεθούν στην τελετή παράδοσης- παραλαβής.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων: “Φτάσαμε στο τέλος σε μια προσπάθεια ζωής. Η κ. Μπέγκα έχει δώσει πάρα πολλά στα Γιάννενα. Αυτό είναι το σπουδαιότερο έργο που κάνει, και θέλω να τη συγχαρώ ως Περιφερειάρχης Ηπείρου. Θα είμαστε δίπλα της με την αρμόδια υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας και τις άλλες υπηρεσίες που έχουμε. Θα της πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας έδωσε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και να συμμετέχουμε στην κατασκευή και ολοκλήρωση αυτού του έργου.{…}. Ότι θέματα έχουμε, θα τα λύσουμε. Όταν συνεργαζόμαστε, τότε έχουμε αποτέλεσμα”.  

Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων κ. Ν. Μπέγκα ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ηπείρου, και τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη προσωπικά, καθώς και την Ε.Υ.Δ. Ε.Π. της Περιφέρειας για τη συνεργασία στην υλοποίηση αυτού του έργου. «Όταν ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα, τότε η συγκίνηση είναι δικαιολογημένη. Και αισθάνομαι βαθύτατα συγκινημένη για όσα ακούσατε από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, που αν δεν ήταν ο ίδιος, αν δεν ήταν η Περιφέρεια Ηπείρου, αν δεν ήταν η ΕΥΔ της Περιφέρειας, να εντάξουν αυτό το μεγάλο έργο, σήμερα δεν θα μπορούσαμε με τόση συγκίνηση και χαρά να είμαστε εδώ και να απευθυνόμαστε σε όλη την Ήπειρο. Απευθυνόμαστε σε όλη την Ήπειρο για να πούμε ότι οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, είναι το μεγαλύτερο έργο κοινωνικής πρόνοιας στην Ήπειρο. Πέρα από αυτό, ανοίγονται καινούριοι δρόμοι συνεργασίας και υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία, που αυτή η συνεχής υποστήριξη θα γίνεται μέσα από την Περιφέρεια Ηπείρου. Ήδη από πέρυσι το Περιφερειακό  Συμβούλιο έλαβε απόφαση για την ίδρυση από την Περιφέρεια Ηπείρου και την ΕΛΕΠΑΠ Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, η οποία θα διοικεί τα σπίτια. Και δεν είναι μόνο αυτό, γιατί μέσα από αυτή την σύμπραξη Περιφέρειας- ΕΛΕΠΑΠ ανοίγονται νέοι δρόμοι στήριξης και υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία. Ήδη έχουμε κάνει ομιλίες και συναντήσεις σε όλους τους νομούς της Ηπείρου, από όπου φύγαμε με την υπόσχεση ότι σύντομα θα φτιάξουμε και στον δικό τους τόπο σπίτια υποστηριζόμενης διαβίωσης. Αυτό για εμάς σημαίνει ότι ανοίγονται καινούριοι δρόμοι, νέες δυνατότητες παροχής στήριξης και βοήθειας αυτού του κομματιού της κοινωνίας, που είναι το πιο αδικημένο από τη φύση. Θέλω να σας καλέσω όλους να δείτε από κοντά αυτά τα σπίτια που φτιάξαμε. Είναι πρωτοποριακά, ενεργειακής κλάσης Α, τα πρώτα τέτοια σπίτια που γίνονται στην Ελλάδα. Επιπλέον, είναι το πρώτο κέντρο που θα φιλοξενήσει τα ανάπηρα άτομα και θα υλοποιήσει προγράμματα θεραπευτικής καλλιέργειας. Επίσης, θα είμαστε οι πρώτοι που θα έχουμε άμεση και στενή συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου. Άρα έχουμε όλα τα εχέγγυα να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε σε εκείνους που το έχουν ανάγκη. Σας παρακαλώ, σας καλώ, ελάτε από κοντά να χαρείτε και εσείς με τη δική μας χαρά»

Στοιχεία του έργου:

Η κατασκευή των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης  “Ελπίδα Ζωής”, συνολικής δημόσιας δαπάνης 3.280.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020. Το έργο αφορά στην κατασκευή επτά κατοικιών των τεσσάρων ατόμων έκαστη, εκ των οποίων η μία θα χρησιμοποιηθεί για βραχεία παραμονή ατόμων με αναπηρία και ενός κοινόχρηστου κτηρίου το οποίο θα λειτουργεί ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας, απασχόλησης και ψυχαγωγίας για τους ενοίκους και εξωτερικά άτομα με αναπηρία.

Η κάθε μια από τις  επτά ανεξάρτητες κατοικίες έχει εμβαδό 216,59 μ2. Το κοινόχρηστο κτήριο καθημερινής φροντίδας και απασχόλησης, έχει εμβαδό 294,59 μ2 και περιλαμβάνει γυμναστήριο, τμήμα φυσιοθεραπείας, ιατρείο, εργαστήρια και ένα χώρο διημέρευσης – γενικής χρήσης. Όλοι οι κύριοι χώροι είναι ισόγειοι και κατάλληλα εξοπλισμένοι για άτομα με αναπηρία.

Ο περιβάλλον χώρος θα δεντροφυτευθεί και θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να ευνοεί υπαίθριες δραστηριότητες των ενοίκων, χώρο αθλοπαιδιών και χώρους υπαίθριας απασχόλησης και αναψυχής

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments