Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Τιμήθηκαν οι «Άντρισσες» Γυναίκες των Τσεριτσάνων

Τιμήθηκαν οι «Άντρισσες» Γυναίκες των Τσεριτσάνων

Τ1_800x550Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Με τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τις «Άντρισσες Γυναίκες των Τσεριτσάνων» άνοιξε το πρόγραμμα για τα Ελευθέρια των Ιωαννίνων.

Ο Δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τσεριτσάνων τίμησε τις γυναίκες, που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στον αγώνα για την απελευθέρωση. Τις γυναίκες εκείνες που αψήφησαν κινδύνους και δυσκολίες και σκαρφαλώνοντας στα «Δυο Βουνά» της Ολύτσικας, μετέφεραν κανόνια και πολεμοφόδια.

Από κει ο Ελληνικός Στρατός έδινε την κρίσιμη μάχη για να πέσει η Μανωλιάσα και το Μπιζάνι. Και οι γυναίκες των Τσεριτσάνων, ως άλλες Σουλιώτισσες, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, συμπορευόμενες στο δρόμο προς τη νίκη.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια η Μαρούλα Παπαευσταθίου- Τσάγκα, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων και Διδάκτωρ Ιστορίας, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο, στα γεγονότα της εποχής, στις κρίσιμες μάχες για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων αλλά και στην πολύ σημαντική προσφορά των Γυναικών από τα Τσερίτσανα. Ο αγώνας για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ηπείρου, προκάλεσε ένα κύμα εθελοντισμού σε κάθε γωνιά της ελεύθερης Ελλάδας, στην Κύπρο αλλά και σε κάθε γωνιά του Ελληνισμού.

Αμέσως μετά την ομιλία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Γυναικών, εκεί όπου βρίσκονται και δύο κανόνια, ενθύμια της μάχης και της νίκης.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τσεριτσάνων Κώστας Παπάς, εκπρόσωποι του στρατού, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής, Ενώσεων Αποστράτων και Εφέδρων, Συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Στη συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας με θέμα “Η Ελλάδα του Μεσοπολέμου”.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται με την ΕΡΤ Ιωαννίνων και την Διεύθυνση Αρχείου της ΕΡΤ και παρουσιάζονται μοναδικά φωτογραφικά ντοκουμέντα του Πέτρου Πουλίδη, του πρώτου Έλληνα φωτορεπόρτερ.

Ο Πέτρος Πουλίδης γεννήθηκε το 1885 στην Τσερίτσανα και πολύ μικρός ταξιδέψε στην Κωνσταντινούπολη όπου και έμαθε την τέχνη της φωτογραφίας, όπως επίσης γράμματα και τη γαλλική γλώσσα, γεγονός που του έδωσε αργότερα τη δυνατότητα να συνεργαστεί με εφημερίδες και ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού.

Για το έργο του και την προσφορά του τόσο στα πολεμικά μέτωπα όσο και στην ιστορία μίλησε ο Παναγιώτης Τζόκας, πολιτισμολόγος- παραγωγός της ΕΡΤ.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments