Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Τιμήθηκαν οι τρεις πεσόντες Κρήτες εθελοντές στο Δεμάτι Ζαγορίου

Τιμήθηκαν οι τρεις πεσόντες Κρήτες εθελοντές στο Δεμάτι Ζαγορίου

–Από Χάρης Δάφλος–

Ο Δήμος Ζαγορίου, φορείς και κάτοικοι Δεματίου και γειτονικών χωριών τίμησαν και φέτος, ανήμερα της εορτής της Αγίας Μαρίνας, τη μνήμη των τριών Κρητών εθελοντών οι οποίοι έπεσαν στις μάχες του 1912-13 για την απελευθέρωση της περιοχής από τον τουρκικό ζυγό.

Στο μνημείο που ανεγέρθηκε το 1938 με δαπάνες Δεματιωτών ,στον αύλειο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας Δεματίου, μετά τη θεία λειτουργία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση.

Οι τρεις Κρήτες εθελοντές  σκοτώθηκαν σε μάχη στις 21 Δεκεμβρίου 1912 στο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας, στην πορεία του ελληνικού στρατού από το Μέτσοβο προς τα Γιάννινα.

Ο Δήμος Ζαγορίου και οι φορείς του Δεματίου κατάφεραν, μετά από χρόνια ερευνών και αναζήτησης στοιχείων, να βρουν τα ονόματα και των τριών παλικαριών που έπεσαν στη μάχη.

Είναι ο Νικόλαος  Δρυγιαννάκης  από το Αρμάνι, ο Ανδρέας Αμαριωτάκης και ο Στυλιανός Μανιαδάκης από το Ρέθυμνο.

Στον χαιρετισμό τους, τόσο ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, όσο και ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Δεματίου «Ο Άγιος Νικόλαος» Κων/νος Κούλας, αναφέρθηκαν στη θυσία των τριών Κρητών και έκαναν γνωστό ότι προγραμματίζεται μια μεγάλη εκδήλωση, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση του τόπου καταγωγής των, παρουσία συγγενών των τριών πεσόντων, για να τιμηθεί η μνήμη τους. Στην σημερινή εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη, ο αντιδήμαρχος Κων/νος Παπακώστας, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Μητσόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Δεματίου Χρήστος Ζιάβρας, εκπρόσωποι όμορων Τοπικών Κοινοτήτων και πλήθος κατοίκων. Στον αύλειο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας ακολούθησε ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι και το βράδυ η συνέχεια δόθηκε στην πλατεία του χωριού.

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments