Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Τον χώρο πέριξ του μνημείου στο Σταυράκι θα καθαρίσουν “Οι μικροί εΘΕΛΩντές του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου” σε κοινή δράση με τους «Paguristas-Επιστολή στον δήμαρχο Ιωαννίνων για “υιοθέτηση” και περιποίηση του χώρου

Τον χώρο πέριξ του μνημείου στο Σταυράκι θα καθαρίσουν “Οι μικροί εΘΕΛΩντές του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου” σε κοινή δράση με τους «Paguristas-Επιστολή στον δήμαρχο Ιωαννίνων για “υιοθέτηση” και περιποίηση του χώρου

270320171334Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])– Την απόφασή τους να καθαρίσουν ,την Παρασκευή 5 Μαΐου,  σε κοινή δράση με τους «Paguristas»το μνημείο ηρώων στο Σταυράκι,να το “υιοθετήσουν ” και να το περιποιούνται,γνωστοποίησαν με επιστολή τους στον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα οι «Οι μικροί εΘΕΛΩντές του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου»Το σχετικό κείμενό τους , οι δράσεις τους,και η επιστολή στον δήμαρχο παρατίθενται στη συνέχεια

 Το κείμενο των μαθητών

“«Οι μικροί εΘΕΛΩντές του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου» σε κοινή δράση με τους «Paguristas»την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, στις 12:00 το μεσημέρι, θα καθαρίσουμε το μνημείο ηρώων του Σταυρακίου το οποίο με επιστολή μας στο Δήμαρχο Ιωαννιτών ζητήσαμε να υιοθετήσουμε και να περιποιούμαστε, δείχνοντας έμπρακτα τον σεβασμό και αποδίδοντας την τιμή που αξίζει στους προγόνους μας που αγωνίστηκαν για τη λευτεριά της πατρίδας!

Ευχαριστούμε πολύ τον δήμαρχο της πόλης μας κ. Θωμά Μπέγκα και τους αρμόδιους αντιδημάρχους που ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματά μας σχετικά με τον εξωραϊσμό του μνημείου και τώρα έφτασε η ώρα να πραγματοποιήσουμε κι εμείς τις δικές μας δεσμεύσεις καθαρίζοντας το χώρο και βάφοντας τα κάγκελα γύρω από το μνημείο.

Επίσης ευχαριστούμε πολύ την εθελοντική ομάδα Paguristasπου αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας για κοινή δράση και θα μας βοηθήσει να ομορφύνουμε το μνημείο της περιοχής μας.”

———————————————————————————————————————— ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ

Η εθελοντική μας ομάδα που αποτελείται από τα τμήματα Β2, Δ1 και Στ2 συστήθηκε φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας καιέχει να παρουσιάσει αρκετές δράσεις μέχρι τώρα:

  1. Συμμετοχή στην εβδομάδα εθελοντισμού στα σχολεία Let’sdoitGreece με πολλές εθελοντικές δράσεις:
  • Πρόσκληση στο σχολείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την οποία έγινε ενημέρωση για το έργο της και για τον τρόπο αντιμετώπισης του σεισμού – γενική άσκηση σεισμού και αξιολόγησή της από τους υπεύθυνους της Π.Υ.
  • Δημιουργία των «αερόστατων της φιλίας»
  • Υποδοχή της Άνοιξης με διακόσμηση γύψινων λουλουδιών και κατασκευή χελιδονοφωλιών με πηλό
  • Καθαρισμός του περιβάλλοντα χώρου του σχολείου
  • Φύτεμα λουλουδιών και αρωματικών φυτών στα παρτέρια του σχολείου
  • Ετοιμασία καμπάνιας για προώθηση της ανακύκλωσης χαρτιού/πλαστικών μπουκαλιών/μπαταριών στο σχολείο και στην τοπική κοινωνία
  1. Νιώθουμε όμορφα στο σχολείο μας και κάνουμε αισθητική αναβάθμιση της αυλής, ζωγραφίζοντας τους εξωτερικούς τοίχους με θεματικά γκράφιτι.Ζωγραφίζουμε επιδαπέδια παιχνίδια στην αυλή του σχολείου.
  2. Συμμετοχή στη μεγάλη δράση του Let’sdoitGreece την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 με καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων του Σταυρακίου
  3. Διοργάνωση της «1ης γιορτής βιβλίου» στο σχολείο μας τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 με πολλές δράσεις και συμμετοχή και άλλων τάξεων
  4. Απόφαση για υιοθέτηση του «μνημείου πεσόντων Σταυρακίου» και επίδοση με επίσκεψη στο δημαρχείο έπειτα από συνάντηση με τον δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Θωμά Μπέγκα, σχετικής επιστολής με αίτημα για αποκατάσταση φθορών του μνημείου και δέσμευση της εθελοντικής μας ομάδας να το φροντίζει και να το περιποιείται
  5. Συμμετοχή στη δράση «Μονόλογοι από το Αιγαίο» στο Καμπέρειο Θέατρο με οπτικοποίηση αφήγησης με πανομίμα και δρώμενο και τίτλο: «Ταξίδι και όνειρο», την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017
  6. Συνεργασία με το 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων και δημιουργία ομαδικής αφίσας εναντίον του ρατσισμού και των διακρίσεων
  7. Παρακολούθηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «παίζω; – παίζεις; Δε με νοιάζει που διαφέρεις!» στη Ζωσιμαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων
  8. Ενδοσχολική καμπάνια «κατά της βίας» με παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Καζάρα, «5 ημέρες σιωπής». https://www.saitapublications.gr/2015/05/ebook.160.html
  9. Δημιουργία σχολικού λαχανόκηπου και βοτανόκηπου. Φύτεμα των πρώτων λαχανικών, σε χώρο που μας παραχώρησε ο δήμος Ιωαννιτών στους δημοτικούς λαχανόκηπους του ΟΚΠΑΠΑ.
  10. Κατασκευή αρωματικών σαπουνιών από τηγανόλαδα σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Ιωαννίνων (έπειτα από την επιτυχημένη καμπάνια για ανακύκλωση τηγανόλαδων στο σχολείο μας), την Τρίτη 4 Απριλίου 2017
  11. Συμμετοχή στη διοργάνωση της εκδήλωσης: «γιορτή φιλίας και φιλοξενίας» με το παιχνίδι RunandOut στο κλειστό γυμναστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017
  12. Συνάντηση με την εθελοντική ομάδα Pagouristas και σχεδιασμός επίσκεψής τους στο σχολείο με στόχο να μας ενημερώσουν για τις δράσεις τους και να υλοποιήσουμε κοινή δράση μαζί τους(5/5/2007).
  13. Συμμετείχαμε στο «2ο κυνήγι θησαυρού του εθελοντή» στο κάστρο των Ιωαννίνων που διοργάνωσε η ομάδα των εθελοντών του «Νοιάζομαι και Δρω». (26/4/2017)

Επίσης,

  1. Επισκεφτήκαμε το Ζωγράφειο Γηροκομείο Ιωαννίνων για να πούμε τα κάλαντα, να δώσουμε κάρτες και να στολίσουμε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο προσφέροντας στιγμές θαλπωρής στους τρόφιμους, παίρνοντας από αυτούς ευχές κι αγάπη.
  2. Την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης, επισκεφτήκαμε το ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ Ιωαννίνων και μιλήσαμε για τη σημασία της ημέρας αυτής. (σε συνεργασία με το 7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων)
  3. Βάλαμε «εισιτήριο» στη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας και μαζέψαμε πάνω από 150 κουτιά γάλα!«Όποιος έρθει να μας δει, δεν έρχεται με άδεια χέρια… Θα πρέπει να φέρει και ένα γάλα εβαπορέ για τα άπορα παιδάκια της πόλης μας.» (Σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα «Άρτος και Δράση»).
  4. Συμμετείχαμε στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου ( SID 2017) και ενημερώσαμε τα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου για το Διαδίκτυο και τους Κινδύνους του.
  5. Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα της UNICEF, Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών 2017
  6. Συνδιοργανώνουμε στις 20 Μαΐου 2017, εκδήλωση για την Οδική Ασφάλεια και την 1η ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ στο Σταυράκι με τίτλο:

«Ασφαλώς κυκλοφορώ και ποδηλατώ. – ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΩ!»

«Οι μικροί εΘΕΛΩντές του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου»

 

Σύνθημά μας είναι:

Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε πολλά!

Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τα πάντα!!!

Σταυράκι, 30 Μαρτίου 2017

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Είμαστε οι μαθητές των τάξεων Β2, Δ1 & Στ2 του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου και απευθυνόμαστε σ’ εσάς για να συμβάλλετε στη συντήρηση και αποκατάσταση του «μνημείου πεσόντων υπέρ της πατρίδος» του χωριού μας.

Στην πρόσφατη επέτειο της 25ης Μαρτίου, στην κατάθεση στεφάνων, διαπιστώσαμε ότι το μνημείο, το οποίο στήθηκε πριν από  20 περίπου χρόνια, και ο γύρω χώρος δίνουν μια εικόνα εγκατάλειψης και υπάρχουν αρκετές φθορές.

Αποφασίσαμε, λοιπόν,να ζητήσουμε την άδειά σας για να υιοθετήσουμε το μνημείο και να το φροντίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε, καθώς πιστεύουμε ότι το ελάχιστο χρέος προς αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα είναι να διατηρήσουμε τον χώρο του μνημείου καθαρό και αξιοπρεπή.

Ζητάμε από εσάς, κύριε Δήμαρχε, να αναλάβει ο δήμος την κοπή των χόρτων, να κλαδέψει τα δέντρα και τους θάμνους γύρω από το μνημείο, να επιδιορθώσει τα κάγκελα που έχουν πέσει, να απομακρύνει τα μπάζα που βρίσκονται στον γύρω χώρο και να αποκαταστήσει τη μαρμάρινη πλάκα του μνημείου που έχει αφαιρεθεί, ώστε να είναι ξεκάθαρο σε κάθε επισκέπτη και περαστικό ότι πρόκειται για «μνημείο ηρώων» του Σταυρακίου.

Εμείς με τη σειρά μας, και με αφορμή την εθελοντική ομάδα που έχουμε δημιουργήσει στο σχολείο μας (οι μικροί εΘΕΛΩντές του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου),δεσμευόμαστε να αναλάβουμε να βάψουμε τα κάγκελα, να ασβεστώσουμε τα δέντρα, να διατηρούμε το χώρο καθαρό και να τον σημαιοστολίζουμε σε κάθε εθνική γιορτή και επέτειο.

Πιστεύουμε πως θα ικανοποιήσετε τα αιτήματά μας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

 

Με εκτίμηση,

οι μικροί εΘΕΛΩντές του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments