Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Τοποθέτηση της Μ. Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ) για το Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας

Τοποθέτηση της Μ. Τζούφη(ΣΥΡΙΖΑ) για το Εθνικό Σύστημα Αιμοδοσίας

tzoufi_vouli-43661463676930Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–H Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής σχετικά με τα πεπραγμένα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.). Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο κ. Ανδρέας Ξανθός, Υπουργός Υγείας,η κα. Χαρά Ματσούκα, Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), ο κ. Κωνσταντίνος Σταμούλης, επιστημονικός συνεργάτης του Ε.ΚΕ.Α., καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η κα. Μερόπη Τζούφη, Γραμματέας της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, τόνισε την ανάγκη συγκρότησης Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας, προσαρμοσμένο στις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στις βέλτιστες πολιτικές οργάνωσης των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και στις ανάγκες του εγχώριου πληθυσμού. Μίλησε επίσης για τις καθυστερήσεις στην οργάνωση του Φορέα, που παρά τη σχετική νομοθεσία (Ν. 3402/2005), τα πρώτα σημαντικά στάδια συγκρότησης ξεκίνησαν την περσινή χρονιά με στόχο το σύστημα να αποκτήσει κεντρικό σχεδιασμό και συντονισμό.

(Το  video της ομιλίας:

Η βουλευτής Ιωαννίνων αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη για τη δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα συμβάλλει στηνκαταγραφή αιμοδοτών, στη συλλογή-χρήση αίματος και παραγώγων και συνακόλουθα, στη σταδιακή αυτάρκειαγια την κάλυψη των αναγκών. Στη συνέχεια επεσήμανε τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει το Ε.ΚΕ.Α. για την προσέλκυση εθελοντών- αιμοδοτών και τόνισε πως το ζήτημα της εθελοντικής προσφοράς είναι ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει την Πολιτεία συντεταγμένα, είτε πρόκειται για αιμοδοσία, είτε για μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και οργάνων. Στην κατεύθυνση αυτή, η Αγωγή Υγείας στο σχολικό πρόγραμμα είναι ικανή να συνεισφέρει στη δημιουργία μιας διαφορετικής συνείδησης, η οποία θα συνδράμει αποφασιστικά στη σταθερή προσπάθεια για τη μεταστροφή του αιμοδοτικού πληθυσμού σε 100% συστηματικούς εθελοντές.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments