Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Το Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο Δελβινάκι Πωγωνίου Ιωαννίνων-Του Άγγελου Κολέμπα*

Το Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στο Δελβινάκι Πωγωνίου Ιωαννίνων-Του Άγγελου Κολέμπα*

thumbnailΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—Ο Άγγελος Κολέμπας-Οικονομολόγος Πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ,έστειλε στην ιστοσελίδα του δημοτικού ραδιοφώνου Ιωαννίνων το ακόλουθο κείμενο για το Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο     στο Δελβινάκι-Πωγωνίου-Ιωαννίνων:

“Την Παρασκευή 15-12-2017 στο  Δελβινάκι πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο του Ελεύθερου Ανοιχτού Πανεπιστημίου’ σε ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα που κτίστηκε το 1875 σε σχήμα, κάτοψη που αναπαριστά το γράμμα έψιλον  ΄΄ Ε ΄΄  από κτίστες καταγόμενους από την περιοχή της Κόνιτσας’ με παλιά ονομασία έψιλον ΄΄Ε΄΄ , αρχικό γράμμα των λέξεων ΄΄Επανάσταση, Ελευθερία, Ελπίδα, Εκπαίδευση, Εστία ΄΄ και  με σημερινό όνομα Πνευματικό Κέντρο.

Το Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο  τελεί υπό την προεδρία και οργάνωση του διαπρεπή και πολύ γνωστού καθηγητή του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Απόστολου Παπαϊωάννου. Η πολύ καλή ιδέα του καθηγητή μας,  με το να πραγματοποιούνται τα σεμινάρια κάθε Παρασκευή, όχι στα Γιάννενα και τις μεγάλες πόλεις, αλλά στην ακριτική περιφέρεια, στο Δελβινάκι ,έχει τεράστια σημασία και προσφορά στην προς ερήμωση ακριτική περιοχή του Δήμου Πωγωνίου  (κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα) είναι μια πνευματική όαση, μια κυψέλη εκπαιδευτική λίαν αναγκαία και απαραίτητη για ολόκληρη την περιοχή.

Προσκλήθηκα από τον καθηγητή κ. Α.Παπαϊωάννου, συμμετείχα στο σεμινάριο αυτό και οφείλω δημόσια να εξάρω, να τον συγχαρώ, να τον ευχαριστήσω για  την πολύ μεγάλη προσφορά του στην περιοχή και υποσχέθηκα να βοηθήσω και εγώ με ιδέες και απόψεις μου στην μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Το σεμινάριο παρακολούθησε πλήθος κόσμου στην ωραία και μεγάλη αίθουσα με προεδρεύοντα στην οργάνωση και διαχείριση των εισηγήσεων, ομιλιών και της συζήτησης τον κ. Στεφανο Τσιάλο, πρώην προϊστάμενο των εκπαιδευτικών συμβούλων Ηπείρου.

Τα ενδιαφέροντα θέματα τα οποία ανέπτυξαν ήταν :

1ο . Η κεντρική εισήγηση από τον καθηγητή κ. Απόστολο Παπαϊωάννου για τα ΄΄ Λαϊκά Αναγνώσματα΄΄, για το τι διάβαζαν στην χώρα μας τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

2ο. Η παρουσίαση δυο μεταπτυχιακών εργασιών.

-Η πρώτη από την κα. Κωνσταντίνα Αναστασιάδη η εργασία της για τα πιο επιτυχημένα εικονογραφημένα κλασσικά περιοδικά ΄΄ της δεκαετίας του 1950 ,1960 και των ΄΄Ιπποτών της στρογγυλής τραπέζης΄΄, που ήταν η λογοτεχνία με μεγάλο εύρος και κοινωνική επικοινωνία.

-Η δεύτερη από την κα Αντιγόνη Δερέκα που αναφέρεται στην προσωπικότητα του μεγάλου Έλληνα διαφωτιστή,  διανοούμενου, συγγραφέα, φιλολόγου και δάσκαλου που προσέφερε πάρα πολλά στην μητέρα Ελλάδα, έστω και αν τον στενοχώρησε, τον Κωνσταντίνο Κούμα που δυστυχώς πέθανε το 1836 σε ηλικία 56 ετών.

Τόσο η πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση του μεγάλου δάσκαλου-καθηγητή μας κ. Απόστολου Παπαϊωάνου , όσο και οι δύο εργασίες των μεταπτυχιακών φοιτητών ήταν πολύ ενδιαφέροντα με πολλά στοιχεία από ιστορικά ντοκουμέντα που δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος .

Τυχεροί όσοι παρευρεθήκαμε. Ήταν όντως ένα επιτυχημένο σεμινάριο, μια ξεχωριστή βραδιά που  πιστεύω ότι αξίζει να συμμετέχουμε όσο πιο πολλοί και κυρίως νέοι που είναι το μέλλον μας.”

 

Άγγελος Κολέμπας-Οικονομολόγος Πτυχιούχος ΑΣΟΕΕ

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments