Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Το εργατικό κέντρο για τις εξελίξεις στην Α.Κ.Ο.Ε «Η Μέριμνα»

Το εργατικό κέντρο για τις εξελίξεις στην Α.Κ.Ο.Ε «Η Μέριμνα»

Σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων αναφέρονται τα εξής:

Εμπαιγμός στις πλάτες απολυμένων εργαζομένων και εκατοντάδων οικογενειών την πόλης

Μια καλοστημένη παράσταση παρακολούθησαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι και οι γονείς που βρέθηκαν την Γ. Συνέλευση της Μέριμνας την Τετάρτη 10/10/2019 για να διεκδικήσουν να δοθεί τέλος στην σχεδόν 2μηνη ομηρία τους.

Η παράσταση ξεκίνησε με τον «απολογισμό» της απερχόμενης διοίκησης όπου ανάμεσα σε άλλα, οι απολυμένοι εργαζόμενοι άκουσαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως θα έπρεπε να πούνε και ευχαριστώ σε αυτούς που τους πέταξαν στο δρόμο γιατί τόσα χρόνια τους «έδιναν δουλεία». Λες και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις δομές 15-17 χρόνια χρωστάνε χάρη σε κανέναν για το γεγονός ότι κάνουν την αξιοπρεπή δουλειά τους. Ταυτόχρονα η απερχόμενη διοίκηση έκανε προσπάθεια να βάλει σε αντιπαράθεση γονείς και εργαζομένους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το Δ.Σ δεν συζητούσε ζητήματα για τα παιδιά, γιατί (δήθεν) ασχολούνταν πολύ με τους «γκρινιάρηδες» εργαζομένους. Δεν είπαν κουβέντα για τις θυσίες που έχουν κληθεί να κάνουν όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι στο όνομα της ‘φιλανθρωπίας’ τους. Φυσικά, βασικό επιχείρημα της διοίκησης είναι πως η ΜΕΡΙΜΝΑ δεν έχει λεφτά, λες και τα οι 2 ώρες που έκοψαν από τους εργαζόμενους θα λύσουν το πρόβλημα. Για να μη σχολιάσουμε τις πληροφορίες που μιλάνε για αποθεματικό άνω του 1.000.000 που όλα αυτά τα χρόνια συγκεντρώθηκε από την δουλειά μας. Στη συνέχεια εξέλεξαν το νέο Δ.Σ, και πέρασαν σχεδόν 4 ώρες περιπαίζοντας τον συγκεντρωμένο κόσμο και ψάχνοντας αστείες προφάσεις, κατέληξαν ότι δεν μπορούν να συζητήσουν το φλέγον θέμα την επαναπρόσληψης γιατί «δεν είχαν απαρτία».

Είναι φανερό πως υπάρχουν μέλη του Δ.Σ που προσπαθούν με διάφορους τακτικισμούς να αποφύγουν την συζήτηση, να διατηρήσουν την υπάρχουσα κατάσταση. Θα πρέπει να γίνει μάθημα για όλους τους εμπλεκόμενους αλλά και τα μέλη του Δ.Σ ,που δεν συμμετείχαν σε αυτό το τσίρκο, για το ποιοι τελικά αποφεύγουν πάση θυσία να συζητηθεί το θέμα της επαναπρόσληψης και πόσο επικίνδυνοι είναι για την ίδια την ΜΕΡΙΜΝΑ αυτοί που παρουσιάζονται ως σωτήρες της.

Δεν περιπαίζουν μόνο τους δεκάδες εργαζομένους και γονείς που παραβρέθηκαν εκεί, τους δεκάδες που έχουν υπογράψει κείμενο στήριξης στους απολυμένους, το ψήφισμα τους Περιφερικού Συμβουλίου κτλ αλλά το πιο σημαντικό είναι πως με της στάση τους διαιωνίζουν ένα πρόβλημα που βασανίζει εκατοντάδες ανθρώπους στην πόλη.

Δείχνουν στην πράξη πως πάνω από όλα τελικά για αυτούς μπαίνει το να κάνουν κερδοφόρα την εταιρεία τους, ακόμα και αν αυτό στοιχήσει στο λαό της πόλης.

Εδώ βέβαια γεννούνται πολλές ερωτήσεις αλλά θα θέλαμε να εστιάσουμε στα εξής:

Πως μπορεί η διοίκηση της Μέριμνας να λέει κύριο μέλημα της είναι τα παιδιά και οι εργαζόμενοι, την στιγμή που με την απόφασή της να πετάξει τους εργαζόμενους στο δρόμο έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία των δομών;

Δεν γνωρίζει η διοίκηση πως λόγω των απολύσεων σε δομές δεν υπάρχουν  φυσικοθεραπεύτρια, λογοθεραπεύτρια   οδηγοί και άλλες ειδικότητες. Έχουν φτάσει στο σημείο να μεταφέρονται στις δομές παιδιά με αναπηρία μέσω ΚΤΕΛ, ότι και αν σημαίνει αυτό για την ασφάλειά τους

Το μόνο που καταφέρνουν όμως είναι να μας πεισμώνουν και να φανερώνεται ο ρόλος τους. Οι μάσκες έπεσαν.

Καλούμε όλους του εργαζόμενους να στηρίξουν τον δίκιο αγώνα μας.

Καλούμε όλους τους γονείς να σταθούν στο πλευρό μας. Με απολύσεις, ελλείψεις, ανασφάλεια και εκβιασμούς δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη φροντίδα για τα παιδιά που την έχουν ανάγκη. Σήμερα είναι η ώρα, γονείς και εργαζόμενοι να βάλουμε εμπόδιο στον κατήφορο που έχουν πάρει οι δομές της ΜΕΡΙΜΝΑΣ και να απαιτήσουμε από την διοίκηση να σηκώσει το κεφάλι από τα λογιστικά της κιτάπια και να αντικρίσει τις ανάγκες τις δικές σου, του παιδιού σου αλλά και τις δικές μας σαν εργαζόμενοι. Λύση στα προβλήματα δεν είναι η αποδοχή μιας άσχημης κατάστασης αλλά η πάλη για την ζωή που έχουμε ανάγκη.

Η πρόνοια και η φροντίδα των παιδιών δε μπορεί να υποτάσσεται στους ισολογισμούς και τους τζίρους καμίας ΜΕΡΙΜΝΑΣ και καμίας διοίκησης. Δεν μπορεί να στηρίζεται στην διάθεση κάθε Περιφερειάρχη ή Δημάρχου να πετάξει ένα ψίχουλο που περισσεύει από τους προϋπολογισμούς τους. Η χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες. Φρέσκια είναι η απόφαση της κυβέρνησης που διέκοψε τη χρηματοδότηση των Δομών Παροχής Βασικών Αγαθών από τα κονδύλια του Ε.Σ.Π.Α., με συνέπεια να οδηγούνται στο «λουκέτο» 280 Δομές στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που λειτουργούν μέσω των Ο.Τ.Α. Δεν θα γίνουμε οι επόμενοι.

Γίνεται πια φανερό ότι τελική λύση δεν είναι άλλη από την πλήρη ευθύνη του κράτους για την χρηματοδότηση και την λειτουργία όλων των δομών της φροντίδας- πρόνοιας. Και εδώ έχουμε πολλά να πούμε για την στήριξη τόσο της σημερινής κυβέρνησης, όσο και των προηγούμενων στις δομές μας που όχι απλώς δεν ήταν καμία, αλλά έστρωσαν το έδαφος για την απαξίωσή τους για να μπορέσει να ανοίξει το έδαφος των ιδιωτικών δομών που θησαυρίζουν.

Στηρίξτε τον αγώνα μας για:

  • Επαναπρόσληψη των συναδέρφων μας.
  • Σταθερή δουλειά με 8ωρο και αξιοπρέπεια.
  • Να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση. Να αναλάβει το κράτος την ευθύνη λειτουργίας όλων των δομών που αφορούν την φροντίδα και την πρόνοια, να φύγει από τα χέρια ιδιωτών και ΜΚΟ.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 14/10/2019, ΣΤΙΣ 20:30 στη νέα συνεδρίαση του Δ.Σ

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments