Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / Το μεγαλύτερο  Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους 15,5 εκατ ευρώ προγραμματίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

Το μεγαλύτερο  Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους 15,5 εκατ ευρώ προγραμματίζει ο Δήμος Ιωαννιτών

texniko-programma-1Από:Γιώργος Γκόντζος–Έργα καθημερινότητας και υποδομών –Πρόγραμμα έργων  σε κάθε Δημοτική Ενότητα – Προώθηση οραματικών μεγάλων έργων

Έργα 15,5 εκατομμυρίων ευρώ με απολύτως διασφαλισμένους πόρους μέχρι και το τελευταίο ευρώ, καλείται να δημοπρατήσει μέσα στο 2017 ο Δήμος Ιωαννιτών κι αν αθροιστούν σε αυτά, τα έργα των 8,5 εκατ. ευρώ που είναι ήδη σε εξέλιξη, η Δημοτική Αρχή φιλοδοξεί στο τέλος του επόμενου έτους “να τρέχει” ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα έργων ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ, που δεν το συναντά κανείς ούτε σε Δήμους πολλαπλάσιου μεγέθους του Δήμου Ιωαννιτών. Ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Ενέργειας, Γιάννης Λιόντος και ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας, ήταν οι δύο εισηγητές ενός Τεχνικού Προγράμματος που δίνει έμφαση στις Δημοτικές Ενότητες, σε  έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα, και ταυτόχρονα “ωριμάζει” και δημιουργεί το υπόβαθρο για να  προχωρήσουν  οραματικά έργα στο Δήμο Ιωαννιτών όπως π.χ. η ελκυστικότητα του παραλίμνιου μετώπου, η δημιουργία νέου Δημαρχείου στο ΚΕΠΑΒΙ, το “Κέντρο για το Παιδί” στο παλιό Άσυλο Ανιάτων, η μετεγκατάσταση του εργοταξίου κ.λ.π.

“Το άγχος μας δεν είναι να βρούμε τους πόρους, γιατί αυτούς τους έχουμε απόλυτα εξασφαλίσει με πολύ δουλειά και σωστή οικονομική διαχείριση, στις πιο δύσκολες εποχές. Το άγχος μας δεν είναι να καταθέσουμε ένα καλύτερο τεχνικό πρόγραμμα, γιατί καταρτίσαμε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα παρεμβάσεων  σε κάθε περιοχή του Δήμου μας. Η μεγάλη αγωνία και το στοίχημα για όλους μας από δω και πέρα, είναι να υλοποιήσουμε με  γρήγορους ρυθμούς ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων. Έργα ποιοτικά που βελτιώνουν τη ζωή των συνδημοτών μας και συμβάλουν στη δημιουργία αναπτυξιακών συνθηκών για τον τόπο” , είπε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, κλείνοντας μια από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Είχε προηγηθεί διεξοδική συζήτηση στο σώμα που κατέληξε στην έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος 2017 και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία, καθώς θετικά ψήφισε (με τις παρατηρήσεις της) και η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης.

Έργα παντού στο Δήμο Ιωαννιτών

 “Κάθε φορά που το κράτος μειώνει την επιχορήγηση προς την αυτοδιοίκηση, ο Δήμος Ιωαννιτών σε πείσμα των καιρών αλλά και των πολιτικών που οδηγούν σε οικονομική ασφυξία τις τοπικές κοινωνίες, αυξάνει τους πόρους που διαθέτει για έργα και δράσεις υπέρ των πολιτών. Την ώρα που οι πόροι συνεχώς μειώνονται, που πληρώνουμε κάθε χρόνο 2,5 εκατ. € για τα δάνεια που κληρονομήσαμε,  ο Δήμος Ιωαννιτών διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα, που θα υλοποιήσει Δήμος στην Ελλάδα”, τόνισε εισαγωγικά στην εισήγηση του ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Θανάσης Μανταλόβας, ενώ ο Αντιδήμαρχος Υποδομών, Γιάννης Λιόντος κάλεσε τους Δημοτικούς Συμβούλους να αναλογιστούν μέσα σε ποιο οικονομικό περιβάλλον ο Δήμος Ιωαννιτών “όχι απλά στέκεται όρθιος, αλλά αξιοποιεί κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης” με γνώμονα την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.  “Σχεδιάζουμε, προγραμματίζουμε, διεκδικούμε και υλοποιούμε βήμα – βήμα και σε βάθος πενταετίας”, είπε ο κ. Λιόντος .

Για μια συλλογική προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής που καταφέρνει να εξασφαλίζει τους πόρους, να σχεδιάζει και να υλοποιεί σημαντικά έργα με γνώμονα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Υποδομών και Ενέργειας, Γιάννης Λιόντος.

Ο κ. Λιόντος, στην εισήγηση του εκτός από τα στοιχεία του νέου Τεχνικού Προγράμματος έκανε έναν συνοπτικό απολογισμό στα έργα που ήδη εξελίσσονται στο Δήμο Ιωαννιτών, αλλά και τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες υλοποιούνται αυτά. Ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο πως αυτή τη στιγμή είναι συμβασιοποιημένα και εξελίσσονται στο Δήμο  έργα και μελέτες ύψους 8,5 εκατομ. ευρώ.

“Σας διαβεβαιώνω πως όλα αυτά δεν έγιναν εύκολα.  Χρειάζεται πολύ μεγάλος αγώνας και επίπονες καθημερινές προσπάθειες, τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και των υπηρεσιών, γιατί βαδίζουμε σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον”, είπε ο Αντιδήμαρχος. Τόνισε πως οι δυσκολίες δεν σχετίζονται μόνο με το οικονομικό περιβάλλον  αλλά και με απρόβλεπτες παραμέτρους.

“Το πρώτο  μισό του 2016 είχαμε τις συνεχείς απεργίες της ΕΜΔΥΔΑΣ εξαιτίας των  οποίων ακυρώνονταν οι διαγωνισμοί έργων που δημοπρατούσαμε. Αμέσως μετά είχαμε την αλλαγή του νόμου των τεχνικών έργων και από τις αρχές Αυγούστου δεν μπορούσαν να προχωρήσουν δημοπρατήσεις ενώ μόλις τώρα  μας δίνεται η δυνατότητα να δημοπρατήσουμε ξανά”, είπε ο κ. Λιόντος.

Υπενθύμισε ότι έγινε μια τεράστια προσπάθεια για να κλείσει το ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου, μέσα σε συνθήκες ελέγχου κεφαλαίων και όπως είπε: “Ο Δήμος Ιωαννιτών χωρίς την παραμικρή έλλειψη ή παράλειψη, που σημειωτέον θα μπορούσε να δημιουργήσει δυσθεόρατα προβλήματα αποζημιώσεων εις βάρος του, ολοκλήρωσε τη διαδικασία επιτυχώς” .

Πρόγραμμα έργων με τρεις πυλώνες

 Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2017 στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, όπως τους περιέγραψε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Θανάσης Μανταλόβας:

  1. Πρώτος πυλώνας: Έργα που αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα, βελτιώνουν υποδομές, δημιουργούν κοινόχρηστους χώρους.

Στην κατηγορία αυτή συγκαταλέγονται έργα που βελτιώνουν την προσβασιμότητα, όπως δρόμοι και πεζοδρόμια . Για παράδειγμα μετά την ανακατασκευή  Βηλαρά-Βαλλαωρίτου-28ης  Οκτωβρίου, τα έργα στον μεγάλο άξονα που διατρέχει την πόλη θα συνεχιστούν με την ανακατασκευή Μπιζανίου -ΚΑ Φεβρουαρίου και θα φτάσουν μέχρι τα όρια του Κατσικά.

Προχωρούν συντονισμένες παρεμβάσεις σε περιοχές που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στις υποδομές τους, όπως  η Βρυσούλα, ο Λασπότοπος, ο Βοτανικός, η Νέα Ζωή, τα Καρδαμίτσα, ο λόφος Βελισάριου, τα Ζευγάρια, η Δροσιά.

Προγραμματίζονται έργα που αναβαθμίζουν κοινόχρηστους χώρους, είτε πρόκειται για πάρκα και πλατείες, είτε για μικρά αθλητικά κέντρα, ενώ αποφασίστηκαν παρεμβάσεις σε σχολικές αυλές ώστε να καταστούν ανοιχτοί και φιλόξενοι χώροι για τα παιδιά της γειτονιάς.

  1. Δεύτερος πυλώνας: Ένα μικρό Τεχνικό Πρόγραμμα για κάθε Δημοτική Ενότητα.

Το 2017 είναι η χρονιά όπου οι Δημοτικές Ενότητες θα έχουν την … τιμητική τους, με τη Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα προβλήματα τους . Σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια για κάθε μία Δημοτική Ενότητα καταρτίζεται “ένα μικρό Τεχνικό Πρόγραμμα”, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Μανταλόβας, με στόχο να δημοπρατηθούν τα έργα το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου.

Για κάθε μία Δ.Ε. το πρόγραμμα έργων της θα είναι τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ευρώ και για κάποιες ακόμη μεγαλύτερο. Ιδιαίτερα  στη Δ.Ε. Παμβώτιδας το σύνολο των παρεμβάσεων θα ανέρχεται στο ύψος των 2,3 εκατ. ευρώ, καθώς θα διατεθούν  στον Κατσικά επιπλέον 700.000 ευρώ συν 1 εκατ ευρώ για να ολοκληρωθεί το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου.

  1. Τρίτος πυλώνας: Δημιουργείται το υπόβαθρο για να προχωρήσουν οραματικά έργα του Δήμου.

 Μέσω του Τεχνικού Προγράμματος 2017 του Δήμου, χρηματοδοτούνται όλες οι απαραίτητες μελέτες που “ωριμάζουν” τα  σημαντικά έργα που θα υλοποιηθούν με ευρωπαϊκούς πόρους.  Μεταξύ αυτών είναι:

-η ανάδειξη της ελκυστικότητας του παραλίμνιου μετώπου με τη δημιουργία μιας περιπατητικής και ποδηλατικής διαδρομής από το Πέραμα μέχρι την πλατεία Μαβίλη

-η μετεγκατάσταση του εργοταξίου του Δήμου από τον χώρο δίπλα στη λίμνη όπου βρίσκεται για πολλά χρόνια, σε ένα νέο χώρο που θα διαμορφώνει νέα  περιβαλλοντικά και αισθητικά δεδομένα.

-η  δημιουργία ενός  “Κέντρου για το Παιδί” στις εγκαταστάσεις του παλαιού Ασύλου Ανιάτων

– η μετατροπή του ΚΕΠΑΒΙ σε ένα “ευφυές” κτίριο που θα αποτελέσει διοικητικό κέντρο, καθώς θα στεγάσει το νέο Δημαρχείο και τις υπηρεσίες του Δήμου.

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Ν.Τσόλης-Σημαντική η συμβολή του αθλητισμού στην κοινωνικοποίηση των προσφύγων

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Στην  σημασία του  αθλητισμού  στην κοινωνικοποίηση  των  προσφύγων ,και  στις  δικές  του  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments