Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες φωτογραφίες / Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου η καρδιά της Κόνιτσας χτύπησε δυνατά στο κέντρο των Αθηνών.

Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου η καρδιά της Κόνιτσας χτύπησε δυνατά στο κέντρο των Αθηνών.

12088474_551302771701002_3830642384398418326_n12166605_942876415749244_1311107434_n12167069_942811662422386_963868623_n

 

Μια ομάδα καλλιτεχνών από την Κόνιτσα με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο πολιτισμού του Δήμου  Κόνιτσας,  ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου για το ” Κλεινόν άστυ”, μεταφέροντας μεγάλο πλήθος έργων τέχνης.

Από το απόγευμα της 15ης έως το μεσημέρι της 17ης του μήνα, μετά από επίπονες προσπάθειες στήθηκε η έκθεση “Η Κόνιτσα προβάλλει και προβάλλεται” 40 καλλιτεχνών από την Κόνιτσα, η οποία στεγάζεται στην ευρύχωρη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου.

Μια πολύ μεγάλη ποικιλία εκθεμάτων εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών. Η μονότοξη γέφυρα της Κόνιτσας, Η Μονή Μολυβδοσκεπάστου, η Μονή Ζέρμας, πέτρινα σπίτια και βρύσες, όλα σε μικροκλίμακα τραβούν το μάτι του επισκέπτη. Σε άλλη γωνιά μια σειρά κατασκευών από μέταλλο, όπως το νεροπρίονο, τα μαντάνια , το μαγγανοπήγαδο και μια βαριά χειροποίητη κλειδωνιά φέρνουν στη μνήμη των μεγαλυτέρων μια άλλη εποχή. Αγιογραφίες πάνω σε ξύλο, σε κεραμίδι αλλά και ξυλόγλυπτες, αποτυπώνουν το Χριστό, την Παναγία και πολλούς Αγίους, με δεσπόζουσα μορφή τόν όσιο Παΐσιο, του οποίου το πατρικό σπίτι αλλά και η Μονή Στομίου που μόνασε, βρίσκονται στην Κόνιτσα. Δεκαπέντε εκθέτες παρουσιάζουν τα καλύτερα έργα ζωγραφικής σε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Ακόμη έργα από πηλό, ξύλο, τορνευτά, κεντημένα κομψοτεχνήματα , υφασμάτινες κατασκευές γεμίζουν το πάζλ της έκθεσης. Και μέσα σ’ όλα τ’ άλλα μια γυναικεία Κονιτσιώτικη φορεσιά του 1927 φέρνει μνήμες ενός αιώνα.

 

Το τόλμημα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία!

Όλοι καταβάλαμε προσπάθεια και ελπίζαμε σε μία αξιοπρεπή παρουσίαση.

Το αποτέλεσμα μας αιφνιδίασε ευχάριστα. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Οι συντοπίτες καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος με ζήλο, μεράκι και υπερβάλλοντας τις δυνάμεις τους, εντυπωσίασαν με τα καταπληκτικά σε έμπνευση και κατασκευή εκθέματά τους, αλλά και τον τρόπο έκθεσής τους.

Οι συμπατριώτες που ζουν στην Αθήνα και οι φίλοι της Κόνιτσας αγκάλιασαν την προσπάθεια και κατέκλισαν τους χώρους του Πολεμικού Μουσείου, ζητώντας με το εντυπωσιακό αυτό “παρόν”, να φέρνουμε πιο συχνά την Κόνιτσα στην Αθήνα.

Το “Η Κόνιτσα προβάλλει και προβάλλεται” δε θα παραμείνει τίτλος μόνο μιας ιδιαίτερα πετυχημένης εκδήλωσης. Θα επιδιώξουμε σιγά-σιγά να γίνει θεσμός και άλλων δραστηριοτήτων και μέσον προβολής της προσπάθειας κάθε κοινωνικής ομάδας, που επιζητεί και θέλει, να συμβάλει στην προβολή του τόπου μας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ως εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος ο Πανοσιολογιότατος κ. Κατραμάδος Σπυρίδων, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, βουλευτές, πρώην Υπουργοί, Δήμαρχοι, πρώην Αρχηγοί ΓΕΣ, καθηγητές πανεπιστημίου, πολλοί εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και πλήθος ανώνυμων συμπατριωτών. Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά και ήταν αρκετοί εκείνοι που δεν κατάφεραν να σταθούν ούτε όρθιοι εντός του χώρου των εκδηλώσεων. Υπολογίζεται ότι παρευρέθησαν περισσότεροι από 700 επισκέπτες.  Τους ευχαριστούμε όλους θερμά για την παρουσία τους και τη στήριξή τους σε αυτή την πρώτη μεγάλη προσπάθεια.

Η εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης περιελάμβανε εκτός από το χαιρετισμό του Δημάρχου Κόνιτσας κ. Ανδρέα Παπασπύρου και του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου  π. Σπυρίδωνα Κατραμάδου, τα εξής:

  • Προβολή ολιγόλεπτου βίντεο με τίτλο: «Κόνιτσα: το Μεθόριο Κάλλος»
  • Ομιλία με θέμα:«Χιοναδίτες λαϊκοί  Ζωγράφοι, Διακοσμητές &  Ξυλογλύπτες», από τον ζωγράφο-εκπαιδευτικό Κωνσταντίνο Σκούρτη
  • Ομιλία με θέμα: «Μαστόροι – Χτίστες  από την επαρχία Κονίτσης» από  τον ερευνητή Βασίλη Παπαγεωργίου
  • Ομιλία με θέμα: «Πολιτισμική, Ιστορική και Αρχιτεκτονική αξία των Πέτρινων Γεφυριών της Κόνιτσας»,  από την Αρχιτέκτονα Μηχανικό (MSc) Μαρία Μπαλοδήμου
  • Ομιλία με θέμα: «Το Eικαστικό Eργαστήρι του Δήμου Κόνιτσας. Μια  ευτοπία  του σήμερα», από τον Αναπλ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  Ζήκο  Δέδο.
  • Χορευτικό πρόγραμμα με χορούς της Κόνιτσας από το «ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ.» Παλαιού Φαλήρου, με υπεύθυνη τη Φιλόλογο- Χοροδιδάσκαλο Εύη Σιμοπούλου.

 

Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες σε όλους τους καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος και όσους με οποιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης αυτής, καθώς και σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, που ομόφωνα στήριξαν την προσπάθεια αυτή.

Είμαστε βέβαιοι ότι με θέληση, επιμονή και προσπάθεια όλων μας μπορούμε αυτό που όλοι ζητούν. Η Κόνιτσα να προβληθεί. Έχει την δική της πλούσια πολιτιστική παράδοση, έχει την λαμπρή ιστορία της, έχει το απαράμιλλο σε ομορφιά φυσικό περιβάλλον. Έχουμε την υποχρέωση να της δώσουμε αυτό που της αξίζει.

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments