Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Το τμήμα Πρασίνου ενημέρωσε την Πυροσβεστική για τα πλατάνια – Δηλώσεις της Αντιδημάρχου Ελένης Βασιλείου

Το τμήμα Πρασίνου ενημέρωσε την Πυροσβεστική για τα πλατάνια – Δηλώσεις της Αντιδημάρχου Ελένης Βασιλείου

Συνάντηση με τον Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων, κύριο Απόστολο Βασδέκη, για ενημέρωση και συνεργασία είχε η Αντιδήμαρχος κυρία Βασιλείου Ελένη και ο προϊστάμενος του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών κύριος Σαούγκος Γεώργιος, σχετικά με πτώσεις δέντρων σε έκτακτες περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα υπήρξε ενημέρωση για τον ορθό τρόπο διαχείρισης – κοπής των πλατάνων. Όπως ενημέρωσε τον κ. Βασδέκη η Αντιδήμαρχος, η διαχείριση και κοπή πλατάνων που πραγματοποιεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία πρέπει να γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες ώστε να προληφθεί η μετάδοση του μεταχρωματικού έλκους, η οποία απειλεί τα πλατάνια σε όλη την Ήπειρο. «Ενημερώσαμε διεξοδικά τον κύριο Διοικητή για όλες τις παραμέτρους που πρέπει να γνωρίζει η Υπηρεσία του για την κοπή πλατάνων, όπως είναι η ορθή  απολύμανση των εργαλείων αλλά και η επικοινωνία με το Δασαρχείο ή το Τμήμα Πρασίνου.» Ανέφερε η κυρία Βασιλείου.

Η Αντιδήμαρχος σημείωσε πως το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου λαμβάνει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας όταν προβαίνει σε κλάδεμα πλατάνων καθώς επίσης βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία τόσο με το Δασαρχείο όσο και με το Ινστιτούτο Μεσογειακών και δασικών οικοσυστημάτων και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου. Επιπλέον κάλεσε τους συμπολίτες μας να μην προβαίνουν σε αυθαίρετες κοπές κλαδιών πλατάνων, να αποφεύγουν την καύση τους και να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για ζητήματα που αφορούν την διαχείριση πλατάνων.

 

Αστικά αντικείμενα σε κοινόχρηστους χώρους

Ακόμα στις δηλώσεις της, η κ. Βασιλείου, αναφέρθηκε και στις δράσεις του Τμήματος Πρασίνου του Δήμου που αφορούν την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων με τη χρήση αστικών αντικειμένων.

«Πριν τρία χρόνια ο συμπολίτης μας, Γιάννης Κράβαρης δημιούργησε ένα αστικό αντικείμενο σχετικό με τα Χριστούγεννα. Αναφέρομαι στα γνωστά σε όλους μας Δώρα. Εμείς δεν βλέπουμε αυτή του δημιουργία απλώς σαν ένα χριστουγεννιάτικο σύμβολο, αλλά σαν ένα αστικό αντικείμενο που συμβολίζει την αξία του δώρου, το οποίο δίνεται χωρίς ανταλλάγματα για να εκφράσει την αγάπη μας και την διάθεσή μας για προσφορά. Δώρο άλλωστε είναι η ζωή, η ελευθερία και η φύση. Έτσι το τοποθετήσαμε σε έναν κοινόχρηστο χώρο, στον κυκλικό κόμβου που βρίσκεται στο σπίτι του Αγίου Γεωργίου στη Λιμνοπούλα, για να μας θυμίζει τη αξία της ζωής. Σχεδιάζουμε την δημιουργία και άλλων αστικών αντικείμενων για να αναβαθμίσουμε τους κοινόχρηστους χώρους μας, ενώ σύντομα πρόκειται να τοποθετήσουμε και νέες, πληροφοριακές πινακίδες για τα πάρκα και τους κοινόχρηστους χώρους», επισήμανε η κ. Βασιλείου.

Εθελοντικές δράσεις

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στις εθελοντικές και συνεργατικές δράσεις που προωθεί και υλοποιεί το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου με τοπικούς φορείς αλλά και εταιρίες στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής τους ευθύνης. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο παράδειγμα του σουπερμάρκετ My Market της εταιρίας METRO η οποία ανέλαβε να υιοθετήσει ένα πάρκο στα Καρδαμίτσια. «Σε συνεργασία με το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου, με αρχιτέκτονες και εθελοντικές ομάδες της, η εταιρία θα υλοποιήσει εργασίες εξωραϊσμού και ουσιαστικής αναβάθμισης του πάρκου. Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία που αξίζει και άλλες εταιρίες να μιμηθούν.» Σημείωσε η κυρία Βασιλείου.

Τέλος η κυρία Βασιλείου τόνισε πως στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα έρθει προς ψήφιση και ο κανονισμός Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία, ορθή χρήση και λειτουργία των κοινόχρηστων χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου.

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments