Τρίτη , 16 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Τριήμερο εκδηλώσεων στο Δήμο Ζίτσας

Τριήμερο εκδηλώσεων στο Δήμο Ζίτσας

Τριήμερο εκδηλώσεων στο Δήμο Ζίτσας, που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή (02.08.2019) με την καθιερωμένη «Γιορτή της Αγρότισσας» στην Τοπική Κοινότητα Καλοχωρίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη  Ζίτσα με την εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Μητροπολίτη, λόγιο και ευεργέτη Δοσίθεο Φιλίτη.

Το μνημείο της αγρότισσας, στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας, αποτέλεσε και φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο, το βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργο Αμυρά, τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βουτσαρά Δημήτριο Καρβούνη, τον εκπρόσωπο του Γεωργικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Γιάννη Νούσια και  την αγρότισσα Παρασκευή Σιούνα.

Στη διαχρονική προσφορά των γυναικών της υπαίθρου αναφέρθηκε στη σύντομη ομιλία της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Γιαννούλα Γεωργούλη ενώ ποιήματά του  αφιερωμένα στις αγρότισσες απήγγειλε ο λογοτέχνης Γεώργιος Σιμιτζής.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Εκπρόσωπος της Τ.Κ. Καλοχωρίου Κατερίνα Μπαλάφα, Πρόεδροι-Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων, Εκπρόσωποι φορέων και τοπικών συλλόγων, και κάτοικοι της περιοχής.

ΤΟ «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΜΟΙΡΟΛΟΙ» ΣΤΗΝ ΚΛΗΜΑΤΙΑ

Το βράδυ του Σαββάτου (03/8/2019) στο θεατράκι της Κληματιάς, ….ήχησε το «Ηπειρώτικο Μοιρολόι» με την παρουσίαση του ομότιτλου βιβλίου του Κρίστοφερ Κινγκ.

Την εκδήλωση που οργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Κληματιάς με τη συνδρομή του Δήμου Ζίτσας, παρουσίασαν ο πρώην Δήμαρχος Ευρυμενών Μιχάλης Κατσάνος και ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας Στέφανος Κωλέττας, ενώ χαιρετισμό απεύθυνε η Αντιδήμαρχος Γιαννούλα Γεωργούλη.

Τη  βραδιά επένδυσαν μουσικά ο Βασίλης Παπαγεωργίου με το κλαρίνο και ο Σάββας Σιάτρας με το τραγούδι του.

Την  εκδήλωση παρακολούθησαν η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και κάτοικοι της περιοχής.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΣΙΘΕΟ ΦΙΛΙΤΗ ΣΤΗ ΖΙΤΣΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Μητροπολίτη Ουγγροβλαχίας, λόγιο και ευεργέτη Δοσίθεο Φιλίτη διοργάνωσαν το βράδυ της Κυριακής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζίτσας, η Εταιρία Λογοτεχνών & Συγγραφέων Ηπείρου και ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων με τη συνδρομή του Δήμου Ζίτσας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Ζίτσας  έγιναν  τα αποκαλυπτήρια πίνακα, δωρεά της οικογένειας Δ. Φιλίτη, μέσω του Συνδέσμου Αποφοίτων, στο Δήμο Ζίτσας. Ακολούθησαν ομιλίες, του φιλόλογου Θοδωρή Κοσμά με θέμα «Η σχέση του Δοσίθεου Φιλίτη με τη Ζίτσα και η προς αυτήν ευεργετική του προσφορά» καθώς και του  φιλόλογου και συγγραφέα Σπύρου Εργολάβου με θέμα «Ο Ηπειρώτης Μητροπολίτης Ουγγροβλαχίας Δοσίθεος Φιλίτης και η προσφορά του προς τον Ελληνισμό της Ρουμανίας και προς το Ελληνικό Έθνος».

Την εκδήλωση συντόνιζε ο φιλόλογος, συγγραφέας, Γενικός Γραμματέας της Εταιρίας Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου Χάρης Λεοντάρης και παρακολούθησαν οι  Αντιδήμαρχοι Γιαννούλα Γεωργούλη, και Περικλης Γρίβας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ζίτσας Περικλής Νούλης, ο πολιτευτής Κων/νος Γάτσιος, και δεκάδες κόσμου.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments