Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Τσίπρας: «H Ελλάδα δεν δέχεται εντολές -Η νέα κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της»

Τσίπρας: «H Ελλάδα δεν δέχεται εντολές -Η νέα κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της»

1a1«Η νέα κυβέρνηση θα διαπραγματευθεί σκληρά, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, και θα βάλει οριστικό τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον δικό της οδικό χάρτη για έξοδο από την κρίση και έκανε λόγο για ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, χωρίς ιδιοκτήτες και ενοικιαστές». Η Ελληνική Δημοκρατία, είπε, δεν είναι πλέον αποδέκτης εντολών, έχει τη δική της φωνή και διαπραγματευτική ισχύ.

Σκεφτόμαστε να πρωτοτυπήσουμε και να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία δεσμευθήκαμε, επανέλαβε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για καθήκον και χρέος να μην επιτρέψουμε οι πολίτες να εξαπατηθούν ξανά.

Τσίπρας: «Θα σεβαστούμε τους κανόνες αλλά η Ελλάδα δεν δέχεται εντολές»

Είμαστε κυρίαρχη χώρα, έχουμε δημοκρατία, έχουμε μια συμφωνία με το λαό μας και θα την τιμήσουμε. Η ελληνικη κυβέρνηση δεν απειλεί καμία ισορροπία στην Ευρώπη, δεν είναι απειλή αλλά ελπίδα για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη ώστε ή να αλλάξει δημοκρατικά ή να κινδυνεύσει να μη συνεχίσει να υπάρχει, επισήμανε στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση εκπροσωπεί και προπαγανδίζει παντού στην Ευρώπη τις αξίες που έγιναν πρώτη ύλη για τη δημιουργία της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Νιώθουμε περήφανοι όχι μόνο για τη δικαίωση των αγώνων, αλλά και γιατί στις 26 Γενάρη οι πολίτες ανάσαναν, γέμισαν αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Επέστρεψε η αξιοπρέπεια και η δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «η νέα κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον δικό της οδικό άξονα για έξοδο από την κρίση, θα έχει τη δική της φωνή, το δικό της πρόγραμμα».

Η νέα κυβέρνηση «θα κάνει πράξη αυτό που επιβάλλουν η Ιστορία και οι παραδόσεις του τόπου», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα «δεν είναι πλέον αποδέκτης εντολών. Η Ελλάδα έχει πλέον τη δική της διαπραγματευτική ισχύ».

Μέσα σε μία εβδομάδα, τόνισε, «καταφέραμε να αλλάξει η ατζέντα της συζήτησης στην Ευρώπη, γίναμε σημείο αναφοράς σε όλο τον κόσμο».

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε επιστροφή στη σταθερότητα και πραγματικές μεταρρυθμίσεις και όχι απορρυθμίσεις και βαρβαρότητα, με στόχο να μπει τέλος στην ανθρωπιστική κρίση, αλλά και περισσότερο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

«Ο ελληνικός λαός έζησε έναν εφιάλτη. Χάθηκε το 25% του εισοδήματός του και 2,5 εκατ. συμπολίτες μας φτωχοποιήθηκαν, ενώ 200.000 νέοι ξενιτεύτηκαν. Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορύσε να κρατηθεί με αυτά τα αποτελέσματα, αλλά στην Ελλάδα κρατήθηκε για 4,5 χρόνια. Και υπάρχει ακόμη μια κάστα εντός και εκτός Ελλάδας που παρακαλά αυτός ο λαός να παραμείνει το πειραμοτόζωο για να εφαρμοστεί στο διηνεκές η βαρβαρότητα» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες επισκεφτήκαμε τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δύο αρχηγούς κρατών, όχι με στόχο να δημιουργήσουμε ρήγματα.

Ξεκινήσαμε ένα μαραθώνιο συναντήσεων και διαβουλεύσεων στην Ευρώπη, έχοντας στόχο και σχέδιο, παρουσιάζοντας το εναλλακτικό σχέδιο της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση. Μέσα σε μία εβδομάδα, κερδίσαμε συμμάχους και συμμαχίες που δεν κερδήθηκαν για πέντε χρόνια, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Σήμερα κανείς δεν μιλά πια για την τρόικα και τα μέιλ της, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μας ζητούν να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, είπε και πρόσθεσε ότι «θα σεβαστούμε τους κανόνες, αλλά απαιτούμε από τους εταίρους μας να σεβαστούν τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα».

Η λιτότητα, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν αποτελεί ιδρυτικό κανόνα της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί αστραπιαία για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση κινείται εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, σέβεται τους κανόνες και ζήτησε να πράξουν όλοι το ίδιο. Εξέφρασε δε την έντονη ανησυχία του ότι όλα αυτά λέγονται τη στιγμή που οι ακροδεξιές δυνάμεις ενισχύονται στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός, δεν έχει στόχο να εκβιάσει κανέναν, «αλλά ούτε εκβιάζεται, ούτε απειλείται, γιατί η Δημοκρατία στην Ευρώπη είναι αυτή που δεν εκβιάζεται» και κάλεσε όλους, ακόμη «και τους οπαδούς των πιο σκληρών πολιτικών, να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά ελεημοσύνη ούτε και επιτροπεία και προσέθεσε ότι η διαβούλευση έχει αρχίσει, ότι χρειάζεται χρόνο και η Ελλάδα και η Ευρώπη -«και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται δεν προσφέρει καμία υπηρεσία στο κοινό μας μέλλον». Εμείς δεσμευόμαστε στο λαό, είπε ο κ. Τσίπρας, ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να γυρίσει ο τόπος σελίδα και δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη του. Τόνισε ότι εγγυάται τον τερματισμό των θυσιών, και μάλιστα θυσιών χωρίς αποτέλεσμα, εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τις καταθέσεις των πολιτών.

Έχουμε όλες τις δυνατότητες να τα καταφέρουμε και να ξεκινήσουμε σταδιακά να αποκαταστήσουμε αδικίες, αλλά άμεσα, αστραπιαία θα κινηθούμε για να τελειώνουμε με το καθεστώς της διαφθοράς, της διαπλοκής, και με το πελατειακό κράτος, προωθώντας σαρωτικές αλλαγές, είπε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στους δανειστές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει όλα όσα δεσμεύθηκε να κάνει και προσέθεσε ότι δεν θα επιτρέψει να εξαπατηθούν ξανά οι πολίτες.

Δεν απειλούμε καμία ισορροπία στην Ευρώπη, αντίθετα η νέα κυβέρνηση έρχεται να αποκαταστήσει την ισορροπία στην Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα διαπραγματευθεί σκληρά για να μπει ένα οριστικό τέλος στην τρόικα και τις πολιτικές της.

Η χώρα έζησε έναν εφιάλτη τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή ενός αποτυχημένου προγράμματος, είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας: «Κανείς λογικός άνθρωπος δεν επιθυμεί να συνεχιστεί αυτός ο εφιάλτης». Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει μια κάστα εντός και εκτός της χώρας, που υπηρέτησε και υπηρετεί τον δοκιμαστικό σωλήνα των απάνθρωπων πολιτικών και παρακαλά να κερδίσει η νεοφιλελεύθερη άποψη, και διαβεβαίωσε ότι με την επιλογή του ελληνικού λαού στις 25 Ιανουαρίου, δεν θα γυρίσουμε στα «πέτρινα χρόνια».

 

 

imerisia

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments