Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Τ. Καλογιάννη: “Η αλήθεια για την ανάθεση της αποκομιδής σε τέσσερις Δ.Ε. του Δήμου μας”

Τ. Καλογιάννη: “Η αλήθεια για την ανάθεση της αποκομιδής σε τέσσερις Δ.Ε. του Δήμου μας”

Σε ανακοίνωση της παράταξης “Ιωάννινα2023_Το Μέλλον Σήμερα” αναφέρονται τα εξής:

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2019 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της ανάθεσης σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων σε 4 Δ.Ε. του Δήμου μας.

Επειδή γράφονται πολλά και, ορισμένες φορές, εντελώς ανεύθυνα, τα οποία μάλιστα είναι τόσο όμοια μεταξύ τους, λες και εκπορεύονται από το ίδιο κέντρο, η παράταξή μας ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023 επανέρχεται, και επισημαίνει τα παρακάτω:

  1. Το θέμα δεν αφορούσε απλώς τη σύμβαση παροχής υπηρεσιών με κάποιον εργολάβο, αλλά 4 διακριτές αναθέσεις για το ίδιο φυσικό αντικείμενο. Πρόκειται, δηλαδή, για προκλητική κατάτμηση έργου! Σε καμία δε, περίπτωση δεν αφορούσε, δήθεν, ιδιωτικοποίηση!
  2. Ιδιωτικοποίηση σημαίνει ότι ένας δημόσιος φορέας, αναγνωρίζοντας ότι οικονομικά, επιχειρησιακά, λειτουργικά, δεν μπορεί να εφαρμόσει το βέλτιστο μοντέλο διαχείρισης της περιουσίας του ή των αρμοδιοτήτων του, καταφεύγει στην ελεύθερη αγορά, αναζητώντας μία παραχώρηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του, ΣΥΝΟΛΙΚΑ, ΕΝΙΑΙΑ και ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ για συγκεκριμένη δράση, σε ιδιωτικό φορέα που αποδεδειγμένα διαθέτει τα εχέγγυα (που προσδιορίζονται από το νόμο). Δηλαδή, όπως ακριβώς πράξαμε ως Περιφερειακή Αρχή στην περίπτωση του εργοστασίου απορριμμάτων. Αλλά και όπως οφείλουν να πράξουν οι Δήμοι ή ο ΦΟΣΔΑ της Περιφέρειάς μας στις περιπτώσεις της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και της λειτουργίας των Πράσινων Σημείων.
  3. Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων από την πλευρά του Δήμου ΔΕΝ προέκυψε χθες. Ρωτήσαμε τη δημοτική Αρχή: Πόσοι είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα; Ποιο είναι το πρόγραμμα των απορριμματοφόρων; Γιατί δεν προχωρά στην αναδιάρθρωση της Δ/νσης Καθαριότητας; Καμία απάντηση δεν δόθηκε, ούτε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο! Αντί αυτού, η Δημοτική Αρχή προτίμησε να κάνει το εξής «καινοτόμο»: Έριξε τις ευθύνες της αποτυχίας της στην αντιπολίτευση και κυρίως στην παράταξή μας!
  4. Ξεκαθαρίζουμε για ακόμη μία φορά: Το θέμα είναι αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. Όχι της αντιπολίτευσης!
  5. Η Δημοτική Αρχή, χωρίς καμία ενημέρωση των συνδημοτών, χωρίς καμία συζήτηση με τους εργαζομένους, χωρίς καμία, έστω προσχηματική (όπως έχει συνηθίσει), συνεννόηση με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς να τεκμηριώνει την ανάγκη και να δείχνει τα πραγματικά δεδομένα, με αυταρχικό τρόπο οδηγήθηκε σε μία ακόμη σπασμωδική και εντελώς επιπόλαια κίνηση. Δεν εργάστηκε σοβαρά και υπεύθυνα, δεν έφερε ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης, όπως όφειλε να κάνει. Προφανώς δεν έχει κάνει καμία προεργασία σε έναν τόσο νευραλγικό τομέα, επί 4 μήνες, από όταν εκλέχτηκε.
  6. Στις αναφορές δε ορισμένων, ότι «θα γίνουμε Κέρκυρα», πρέπει να τονίσουμε ότι ΠΟΤΕ δεν θα γίνουμε Κέρκυρα ή Λευκάδα, διότι, ως Περιφερειακή Αρχή, προνοήσαμε να έχει υλοποιηθεί και να λειτουργεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Ήπειρο. Η Μονάδα αυτή, δεν αναμένει βέβαια τον καλό λόγο όσων μας επιτίθενται αναιτιολόγητα. Την έχουν, ήδη, βραβεύσει οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι την ανέδειξαν ως το έργο της χρονιάς 2018 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή!

Συμπερασματικά: Τι απέδειξε, τελικά, η Δημοτική Αρχή; Απέδειξε ότι δεν έχει ούτε σχέδιο, ούτε γνώσεις επί του θέματος, ούτε την αποφασιστικότητα να προστατεύσει την πόλη, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ορθολογικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Για να δικαιολογηθεί για την αδυναμία της, κατηγορεί εμάς, οι οποίοι έχουμε καταθέσει δεσμευτική πρόταση άμεσης αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών και κατάστρωσης σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων, με πυρήνα το εγκεκριμένο «Τοπικό Σχέδιο» του Δήμου μας. Ο δρόμος που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή διογκώνει τα προβλήματα. Την καλούμε να σκύψει με σοβαρότητα στα οξύτατα προβλήματα και, σε κάθε περίπτωση, να αναλαμβάνει τις ευθύνες της.  

Εμείς είμαστε εδώ, με θέσεις και προτάσεις, πρόθυμοι να συμβάλουμε στην προώθηση των θεμάτων του Δήμου. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα συναινέσουμε σε κινήσεις αποσπασματικές, χωρίς σχέδιο, χωρίς τεκμηρίωση,  ιδίως όταν αυτές επιβαρύνουν οικονομικά τους συνδημότες μας.

 

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments