Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ιωαννίνων / Υπεγράφη η σύμβαση για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Υπεγράφη η σύμβαση για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

 

Υπεγράφη μεταξύ του Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα και του εκπροσώπου της αναδόχου κοινοπραξίας μελετητών η σύμβαση για την εκπόνηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο Δήμο Ιωαννιτών.

Η μελέτη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 103.692,93 ευρώ με ΦΠΑ.

Η αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την πόλη των Ιωαννίνων, προέκυψε από την ανάγκη επίλυσης ενός μεγάλου αριθμού προβλημάτων άμεσα συνυφασμένων με την κινητικότητα ανθρώπων και αγαθών και της γενικότερης κυκλοφοριακής οργάνωσης της πόλης.

«Επιδιώκουμε έργα που θα αποδώσουν όφελος στους πολίτες. Εξασφαλίζοντας την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ, μπορούμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την κυκλοφοριακή οργάνωση της πόλης. Στη χάραξη πολιτικών και στην υλοποίηση έργων υπέρ των πεζών και των Ατόμων με Αναπηρία, που θα βελτιώνουν την προσβασιμότητα και την ποιότητα ζωής», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Ο ίδιος τόνισε πως ο Δήμος Ιωαννιτών στο σχεδιασμό της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, ξεκίνησε τη συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, πολύ πριν η σχετική πρόσκληση του ΕΣΠΑ βγει «στον αέρα» και ήταν μια καλή πρακτική που ακολούθησαν στη συνέχεια και άλλοι Δήμοι.

Η αναγνωρισμένη, πλέον, ανάγκη για την αύξηση του ποσοστού χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς καθώς και των εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης, όπως το ποδήλατο και η πεζή μετακίνηση, σε συνδυασμό με την ανάγκη για μείωση της χρήσης των ΙΧ οχημάτων ενισχύει την θέση ότι πρέπει άμεσα να γίνει η υλοποίηση ολοκληρωμένων αστικών παρεμβάσεων που θα κάνουν ελκυστικούς τους εναλλακτικούς αυτούς τρόπους μετακίνησης διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση όλων των ατόμων χωρίς διάκριση, μεταξύ των οποίων των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) και των Ατόμων με Μειωμένη Κινητικότητα (ΑΜΚ) εστιασμένων στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου πράσινου περιβάλλοντος.

Συνεπώς, η διαμόρφωση ενός Ολοκληρωμένου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στον Δήμο Ιωαννιτών με την καλύτερη αξιοποίηση των υφιστάμενων οδικών υποδομών για την βελτιστοποίηση της ποιότητας ζωής των κατοίκων κρίνεται απαραίτητη.

Είναι ένα σχέδιο που θα βασίζεται σε :
– ένα ποιοτικό σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών
– μια πόλη «ελεύθερης ροής» που σημαίνει διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και των ΑμΕΑ και χρήσης εναλλακτικών μέσων όπως το ποδήλατο
– μια «πράσινη πόλη» με λιγότερη ρύπανση και «έξυπνα συστήματα κυκλοφορίας».

Είναι σημαντικό πως στη διαμόρφωση του σχεδιασμού και την εκπόνηση του ΣΒΑΚ θα εμπλακούν άμεσα οι πολίτες (έχουν ήδη γίνει δημόσιες διαβουλεύσεις), είτε μέσω ερωτηματολογίων αλλά και μέσω παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων μετακινήσεων, ενώ θα δημιουργηθεί μια μεγάλη βάση δεδομένων που θα αποτελεί ένα κυκλοφοριακό μοντέλο προσομοίωσης. Έτσι ο Δήμος Ιωαννιτών θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων -και άρα να σχεδιάζει πιο αποτελεσματικά- τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις έχει η κάθε παρέμβαση π.χ. η κατασκευή ενός πεζοδρόμου.

“Η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός ΣΒΑΚ προϋποθέτει έναν στρατηγικό σχεδιασμό που να βασίζεται κατ’ εξοχήν στην ικανοποίηση των αναγκών κινητικότητας ανθρώπων και επιχειρήσεων στο αστικό κέντρο της πόλης και των προαστίων της, με απώτερο σκοπό την περιβαλλοντική τους αναβάθμιση, την αύξηση της οδικής ασφάλειας, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της και τέλος τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς”, δήλωσε η αντιδήμαρχος Ελένη Βασιλείου.

Δείτε Επίσης

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: “ΣΤΗΣ ΤΖΑΜΑΛΑΣ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΡΙΞΕ ΚΑΘΕ «ΜΑΣΚΑΡΑ»”

Στη φωτιά της Τζαμάλας με μουσική, χορό και μπόλικο τσίπουρο, κρασί και φασολάδα οι εργαζόμενοι ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments