Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2016  – “Το νοικοκύρεμα στα οικονομικά του Δήμου Ιωαννιτών, δίνει στη Δημοτική Αρχή τη δυνατότητα και τους πόρους, να υλοποιεί πολιτικές και έργα σε όφελος των πολιτών “,τονίζεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2016  – “Το νοικοκύρεμα στα οικονομικά του Δήμου Ιωαννιτών, δίνει στη Δημοτική Αρχή τη δυνατότητα και τους πόρους, να υλοποιεί πολιτικές και έργα σε όφελος των πολιτών “,τονίζεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής

Γιωτίτσας-ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣΑπό:Γιώργος Γκόντζος

Στο ποσό των 112.600.000 ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του Δήμου Ιωαννιτών για το 2016, που υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής τονίζεται:     “Αυτό που αναδείχθηκε από τη συζήτηση και κυρίως από τα αδιαμφισβήτητα  στοιχεία που αφορούν στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του έτους που εκπνέει και τα προϋπολογισθέντα του νέου έτους, είναι ότι οι αριθμοί αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα του νοικοκυρέματος και του εξορθολογισμού  που επιτυγχάνεται στα οικονομικά του Δήμου Ιωαννιτών. Ένα γεγονός που δίνει τη δυνατότητα και τους πόρους στη Δημοτική Αρχή, για να υλοποιεί πολιτικές, έργα και δράσεις σε όφελος των πολιτών, παρά το εξαιρετικά δυσμενές και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, παρά τις συνεχείς δυσάρεστες «εκπλήξεις» που επιφύλασσε η κεντρική εξουσία, παρά τη μεγάλη επιβάρυνση του Δήμου Ιωαννιτών από τα δάνεια και την κακοδιαχείριση του παρελθόντος.

«Το σχέδιο ενός προϋπολογισμού, αποτυπώνει με αριθμούς μια σειρά πολιτικών και στρατηγικών επιλογών», όπως υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας, παρουσιάζοντας αναλυτικά όλα τα οικονομικά δεδομένα, αλλά και τις στρατηγικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής στον οικονομικό τομέα  που «θα δημιουργήσουν τα θεμέλια τόσο για την μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου, όσο και εκείνες τις αναπτυξιακές πολιτικές που θα δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για τον τόπο και θα αποφέρουν έσοδα».

Με αυτή την έννοια, ένας προϋπολογισμός δεν αποτελεί παρά το οικονομικό «εργαλείο» για την άσκηση πολιτικών που επηρεάζουν τις ζωές των ανθρώπων και παράλληλα εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και των νομικών του προσώπων.

«Ο Δήμος Ιωαννιτών είναι από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που στέκεται ακόμη όρθιος, που αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του έγκαιρα και που συντάσσει έναν ΠΥ για το 2016 ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο στα οικονομικά δεδομένα της εποχής μας», όπως είπε ο κ. Γιωτίτσας.

Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2016 είναι ρεαλιστικό και με τη … «βούλα» της αξιολόγησης του Παρατηρητηρίου των ΟΤΑ, που το αξιολόγησε θετικά, με τις παρατηρήσεις «είναι ρεαλιστικό και ισοσκελισμένο».

«Καταθέτουμε έναν ρεαλιστικό και αξιόπιστο προϋπολογισμό, διότι μας ενδιαφέρει το κύρος του Δήμου μας και η αξιοπιστία της αυτοδιοίκησης, η οποία βάλλεται συνεχώς από το κράτος», υποστήριξε στο κλείσιμο της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, εκφράζοντας δημόσια τα εύσημα και τις ευχαριστίες του στο οικονομικό επιτελείο του Δήμου, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και την οικονομική υπηρεσία «για την πολύ σημαντική δουλειά τους».

Ο Δήμαρχος επέκρινε την προχειρότητα και το λαϊκισμό που εκφράστηκε στις τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και αναφερόμενος στις επιλογές της Δημοτικής Αρχής τόνισε πως:  «είμαστε μια Δημοτική Αρχή που βαδίζει με σχέδιο και συνεργασίες δεν λαϊκίζουμε, δεν υποσχόμαστε τα πάντα.  Είμαστε στην Ελλάδα της υπομονής. Οι φούσκες και τα δανεικά, έχουν τελειώσει. Η κοινωνία μας δεν έχει ανάγκη από λαϊκισμούς και υποσχέσεις. Έχει ανάγκη από σχεδιασμό, από συνεργασίες με τη λογική ότι δεν τα ξέρουμε όλα, δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Μπορούμε όμως να κοιτάμε στα μάτια τους συμπολίτες μας και να τους πούμε ότι εμείς δεν υποσχόμαστε τα πάντα, μπορούμε όμως να κάνουμε αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε, αυτά που σας λέμε».

Θετική καταγραφή εν μέσω οικονομικής λαίλαπας

Ο προϋπολογισμός του 2016, καταρτίστηκε με την θετική «παρακαταθήκη» της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2015, όπου παρά το ότι ήταν μια χρονιά με ένα οικονομικό περιβάλλον γενικής κατάρρευσης και αβεβαιότητας και με συνεχείς αιφνιδιασμούς, ο Δήμος  Ιωαννιτών κατέγραψε θετικά οικονομικά αποτελέσματα.

Για παράδειγμα η εκτέλεση του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους αποδεικνύει την πολύ σοβαρή και συστηματική προσπάθεια που έγινε στην είσπραξη παλαιών οφειλών από τη μεγάλη δεξαμενή των λεγόμενων ανείσπρακτων.  Έτσι βεβαιώθηκαν για πρώτη φορά και εισπράχθηκαν εντός του 2015, 25% περισσότερα από τα προϋπολογισθέντα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών, ένα ποσό που μέχρι στιγμής ανέρχεται στα 4 περίπου εκ. ευρώ. Σημαντική ενίσχυση σε αυτή την κατηγορία εσόδων αποτέλεσε η είσπραξη 1,5 περίπου εκ. ευρώ από τις 2 εταιρίες εμπορίας πόσιμου ύδατος της περιοχής μας.

Φαίνεται, επίσης, ότι από τα βεβαιωθέντα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών που είχαμε προϋπολογίσει, θα εισπράξουμε περίπου 100.000 ευρώ περισσότερα, και συνολικά, πάνω από 1 εκ. για το 2015.

«Το κυνήγι των οφειλετών του Δήμου και, κυρίως αυτών που οφείλουν πολύ μεγάλα ποσά, θα ενταθεί το 2016, όχι μόνο για να αυξήσουμε τη ρευστότητα μας αλλά και για λόγους δικαιοσύνης και ισονομίας σε όσους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν», είπε ο κ. Γιωτίτσας.

Όσον αφορά τις δαπάνες, ο Δήμος αποδεικνύεται συνεπέστατος στις υποχρεώσεις του. Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, «οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι δεν θα παρουσιαστούν σημαντικές υπερβάσεις λειτουργικών δαπανών, και, σε κάθε περίπτωση, έχουμε διασφαλίσει την απρόσκοπτη αποπληρωμή τους. Σημαντική επιβάρυνση παρουσιάστηκε  από τη φορολόγηση του Δήμου για 1η φορά για τα μισθώματα που εισπράττει με 0,5 εκ ευρώ,  τη μισθοδοσία των Δημοτικών Αστυνόμων και σχολικών φυλάκων, το φόρο ακίνητης περιουσίας που πληρώνουμε για προηγούμενα χρόνια καθώς υποβάλαμε για πρώτη φορά φέτος δήλωση ακίνητης περιουσίας Ε9, αλλά και για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών από τους ΚΑΠ, οι οποίοι περικόπηκαν κατά 0,5 εκ. στην αρχή του έτους.

 

Παρά τις απρόβλεπτες αυτές εξελίξεις, και σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία και την αβεβαιότητα, που γίνεται τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, ο Δήμος μπορεί και εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τα Νομικά του Πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό τους έργο, αποπληρώνει τις δανειακές του υποχρεώσεις, εξοφλεί τους προμηθευτές του έγκαιρα,  καλύπτει τις λειτουργικές του δαπάνες και χρηματοδοτεί τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από ίδιους πόρους. Όλα αυτά αποτυπώνονται στα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα που συντάσσονται ανά τρίμηνο και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν καλοπροαίρετο παρατηρητή».

Αναφερόμενος στη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2016, ο κ. Γιωτίτσας, είπε ότι «αποδείχθηκε μια εξαιρετικά επίπονη και δύσκολη άσκηση».

Όπως εξήγησε: «κληθήκαμε να καταρτίσουμε έναν προϋπολογισμό μέσα σε ένα περιβάλλον τρομακτικής οικονομικής ανωμαλίας και αβεβαιότητας, εν μέσω κλειστών τραπεζών, περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, αβεβαιότητας για το ίδιο το μέλλον της χώρας.

Έπρεπε, επίσης, να λάβουμε υπόψη τη φετινή εμπειρία των συνεχών δυσάρεστων εκπλήξεων που μας επεφύλασσε η κεντρική εξουσία με την επιβολή φορολογίας για τα μισθώματα που εισπράττουμε, τη μείωση των ΚΑΠ, τη μισθοδοσία των Δημοτικών Αστυνόμων και των σχολικών φυλάκων (αν και υπήρξε η δέσμευση για κάλυψη της από το κράτος για το 2015). Για τους λόγους αυτούς, φροντίσαμε να δημιουργήσουμε στον προϋπολογισμό τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να περιορίσουμε όσο μπορούσαμε περισσότερο την επίπτωση εξωγενών αρνητικών γεγονότων (πχ ικανό αποθεματικό κλπ.), ελπίζοντας ότι θα ομαλοποιηθεί η οικονομική κατάσταση της χώρας και η κεντρική εξουσία δεν θα πάρει αυθαίρετες αποφάσεις που πλήττουν τους Δήμους και τινάζουν στον αέρα τον προγραμματισμό τους».

Σημείωσε δε πως για όλους αυτούς τους λόγους, φροντίζουμε ώστε κάθε δαπάνη να είναι απόλυτα διασφαλισμένη και χρηματοδοτούμενη μέχρι το τελευταίο ευρώ, αλλά και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτες καταστάσεις και εξωγενείς παράγοντες που θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την εκτέλεση του ΠΥ και να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη ζωή των συνδημοτών μας. Υπολογίζουμε τόσο τα έσοδα όσο και τις δαπάνες σε ρεαλιστική βάση. Αυτή είναι μια επιλογή συνέπειας, υπευθυνότητας και σεβασμού προς τους συμπολίτες μας και συνάδει με το ήθος και της δεσμεύσεις αυτής της Δημοτικής Αρχής.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών αναφέρθηκε σε συντονισμένες πολιτικές και ενέργειες για την αύξηση των ιδίων εσόδων του Δήμου , κάτι που «αποτελεί στρατηγική επιλογή μας καθώς με τον τρόπο αυτό, μειώνουμε την εξάρτηση μας από τις κρατικές επιχορηγήσεις που φέτος αποδείχθηκαν ιδιαίτερα επισφαλείς».

Με όραμα για το Δήμο

«Πέρα από την απλή εξυπηρέτηση των πάγιων αναγκών του Δήμου, οφείλουμε να αναδείξουμε και ένα όραμα για το Δήμο, να προσπαθήσουμε να εμπνεύσουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και να τις πείσουμε να συμπορευτούν μαζί μας στη δύσκολή προσπάθεια μας να αφήσουμε την πόλη σε καλύτερη μοίρα από αυτή που την παραλάβαμε.

Ο λαός δεν μας εξέλεξε για να είμαστε απλοί διαχειριστές της σημερινής μιζέριας, αλλά για να υλοποιήσουμε το κοινό μας όραμα για μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη, πιο εξωστρεφή. Δεν αρκούν τα φυσικά πλεονεκτήματα με τα οποία τόσο απλόχερα έχει προικιστεί η πόλη μας. Χρειάζεται σχέδιο, όραμα, μεράκι και δράση για να τα αναδείξουμε και να δημιουργήσουμε μια πόλη όπως όλη την ονειρευόμαστε», όπως υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Θωμάς Γιωτίτσας.

Σε αυτή την κατεύθυνση καταρτίστηκε ένα ολοκληρωμένο τεχνικό πρόγραμμα ύψους άνω των 11 εκ. από εξασφαλισμένες πιστώσεις μέχρι το τελευταίο ευρώ (ΣΑΤΑ, Εισφορά, Ανταποδοτικά, ΣΑΕ) τόσο με συνεχιζόμενα και μεταφερόμενα έργα, όσο και με νέα έργα που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα στο σύνολο του Δήμου και βελτιώνουν ριζικά την καθημερινότητα των πολιτών, χωρίς μεγάλα λόγια και φαντασμαγορικά έργα άνευ ουσίας.

Κατανέμονται δίκαια τις πιστώσεις σε όλες τις Δημοτικές ενότητες ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και όχι στη λογική των πολιτικών – τοπικιστικών ισορροπιών.

Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε ενδεικτικά ότι: « δεσμεύουμε σημαντικά ποσά για την αναβάθμιση και ασφάλεια των παιδικών χαρών, για τη βελτίωση των αθλητικών χώρων, για τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών στο σύνολο του Δήμου, για την αποκατάσταση βλαβών από πλημμύρες και θεομηνίες και την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος, για μελέτες έργων που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, για προμήθεια φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας. Έργα που, μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, φαντάζουν ως υπέρβαση για το Δήμο μας και θα βελτιώσουν αποφασιστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων του».

Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να ικανοποιήσει όσο περισσότερα αιτήματα της επιτρέπουν οι διαθέσιμες πιστώσεις σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. «Θα ήμασταν επικίνδυνοι λαϊκιστές αν υποσχόμασταν στους πάντες τα πάντα. Κάτι τέτοιο δεν συνάδει ούτε με το ήθος μας ούτε με τη φιλοσοφία μας για το πού θέλουμε να πάει αυτός ο Δήμος. Πιστεύουμε στην ιεράρχηση των προβλημάτων και θα κριθούμε για το σύνολο του έργου μας στο τέλος της θητείας μας». Είπε ο κ. Γιωτίτσας και συνέχισε:

«Πιστεύουμε επίσης βαθύτατα και στο αίσθημα δικαιοσύνης που πρέπει να αισθάνονται οι συνδημότες μας εκ μέρους της Δημ. Αρχής. Σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ που πασχίζει να πληρώσει ο συμπολίτης από το υστέρημα του για εισφορά σε χρήμα. Για αυτό και τα έσοδα αυτά πηγαίνουν πλέον εξολοκλήρου για έργα στις περιοχές αυτές.

Σεβόμαστε και το τελευταίο ευρώ που πληρώνει ο συμπολίτης μας για ανταποδοτικά τέλη. Για το λόγο αυτό, τα έσοδα αυτά διατίθενται εξ’ ολοκλήρου στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού και σε επενδύσεις με μετρήσιμα και συγκεκριμένα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Με σοβαρή και συστηματική δουλειά, χωρίς να υπονομεύουμε την επιχειρησιακή ικανότητα της Διεύθυνσης Καθαριότητας, και απολύτως κοστολογημένα, προχωράμε φέτος σε μείωση τελών στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις στα Γιάννενα, το Σταυράκι, τα Μάρμαρα, το Νεοχωρόπουλο.

Περιοχές που είχαν επιβαρυνθεί με δυσβάσταχτους συντελεστές που απομυζούσαν και τον τελευταίο διαθέσιμο πόρο και στραγγάλιζαν οικονομικά τις επιχειρήσεις. Το ποσό των 200.000 ευρώ που ελαφρύνουμε τις επιχειρήσεις αυτές θα διατεθεί στην πραγματική οικονομία. Δεν είναι επαρκές, όμως είναι η αρχή μιας προσπάθειας και όχι ένα πυροτέχνημα.

Βρισκόμαστε σε επαφές με κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας μας για να μας διαθέσουν την τεχνογνωσία τους για την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης οικονομικής χαρτογράφησης του Δήμου μας, η οποία θα αναλύει τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά του και θα μας επιτρέψει να επιβάλλουμε δικαιότερα ανταποδοτικά τέλη. Το κοινωνικό πρόσωπο μιας Δημοτικής Αρχής αποδεικνύεται με έργα και όχι με μεγάλα λόγια.

Πέραν αυτών των σημαντικών παρεμβάσεων στα έργα και τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών, προχωρούμε και σε μια σειρά από άλλες δράσεις:

  • Ενισχύουμε τις πιστώσεις για προμήθειες εργοταξίου για να προχωρήσουμε σε σημαντικές παρεμβάσεις καθημερινότητας με γρήγορο και άμεσο τρόπο.
  • Απαλλάσσουμε από την επιβολή τελών ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως τα μεταμοσχευμένα άτομα ανεξαρτήτως εισοδήματος.
  • Διατηρούμε τη χρηματοδότηση στον ΟΚΠΑΠΑ σε υψηλά επίπεδα, όπως και στα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα για να συνεχίσουν να επιτελούν το σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό τους έργο. Ενισχύουμε με 150.000 ευρώ το Πνευματικό Κέντρο και με 10.000 ευρώ το ΔΗΠΕΘΙ γιατί πιστεύουμε στον πολιτισμό όχι μόνο ως ψυχαγωγία αλλά και ως επένδυση.
  • Διαθέτουμε για πρώτη φορά πίστωση για την τουριστική προβολή της πόλης, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα του τουρισμού στην οικονομία της περιοχής και επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό brand name στα πρότυπα άλλων πόλεων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
  • Ενισχύουμε με σημαντικά ποσά τη συντήρηση των αθλητικών υποδομών του Δήμου.
  • Επενδύουμε στην μηχανοργάνωση του Δήμου με την προμήθεια νέων λογισμικών συστημάτων που θα βελτιώσουν την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και θα δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις που θα αποφέρουν έσοδα (π.χ. αποτύπωση φορολογητέας ύλης). Προχωράμε το 2016 στην προμήθεια συστημάτων για την παρακολούθηση της κατανάλωσης ρεύματος, νερού και καυσίμων, στο σύστημα διαχείρισης έργων, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας και την παρακολούθηση των μισθωμάτων που εισπράττει ο Δήμος και των οφειλετών γενικότερα.
  • Επενδύουμε στην εκπαίδευση και κατάρτιση των υπαλλήλων ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα τους και να προσαρμοστούν στα σύγχρονα δεδομένα αλλά και στα εργαλεία που θα τους παράσχουμε.
  • Προχωράμε στην μελέτη για την βέλτιστη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, έναν πραγματικό «κοιμώμενο γίγαντα» που μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη.
  • Διαθέτουμε αυξημένα ποσά για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, ένα πρόβλημα που τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις παρά την εξαιρετική δουλειά που γίνεται σε αυτόν τον τομέα.
  • Εγγράφουμε στον ΠΥ ενισχυμένες πιστώσεις για την πολιτική προστασία και την πυροπροστασία.
  • Προϋπολογίζουμε 100.000 ευρώ για την πρώτη φάση εκπόνησης της μελέτης για την πράξη εφαρμογής Δροσιάς – Πεντέλης – Τσιφλικόπουλου που σχεδιάζουμε να δημοπρατήσουμε το 2016, δεσμεύοντας το υπόλοιπο ποσό που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια.

Επιβάρυνση από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος και τις «εκπλήξεις» του παρόντος

Όπως αναδείχθηκε και κατά τη συζήτηση των οικονομικών στοιχείων στο Δημοτικό Συμβούλιο, μεγάλη επιβάρυνση για το Δήμο Ιωαννιτών αποτελούν οι οφειλές από το παρελθόν, τεράστια ποσά που χρωστάει από λανθασμένες πολιτικές, κακοδιαχείριση, υποχρεώσεις που απομυζούν πολύτιμους πόρους σε μια τέτοια εποχή. «Χρήματα, που αν είχαμε στη διάθεση μας θα μπορούσαμε να αλλάξουμε ριζικά προς το καλύτερο τη ζωή των συμπολιτών μας», όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Σημείωσε πως «δυστυχώς, αυτές οι αμαρτίες του παρελθόντος, σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες επιβαρύνσεις από το κράτος  αποτελούν τροχοπέδη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση παραγωγικών δράσεων. Πολλοί Δήμοι έχουν καταρρεύσει. Εμείς στεκόμαστε ακόμη στα πόδια μας αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω αυτή την παράμετρο που δυσκολεύει καθημερινά το έργο μας και τη ζωή των συμπολιτών μας».

Πιο συγκεκριμένα, τα ποσά που εγγράφονται στον προϋπολογισμό του 2016 και αποτελούν  τα βάρη από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος και από τις δυσάρεστες «εκπλήξεις» του παρόντος που επιφυλάσσει η κεντρική εξουσία είναι:

  • 000 για Φόρο Ακίνητης Περιουσίας
  • 000 για Φόρο εισοδήματος από μισθώματα που εισπράττουμε (συμπεριλαμβανομένων και των κληροδοτημάτων)
  • 7 εκ. για δάνεια που κληρονομήσαμε και αποπληρώνουμε κανονικά
  • 000 για το δάνειο τη ΔΕΥΑΙ στο οποίο είναι εγγυητής ο Δήμος
  • 000 για τόκους υπερημερίας που έχουν να κάνουν σχεδόν αποκλειστικά με παλιές υποθέσεις ρυμοτομιών όπου ο Δήμος καθυστέρησε να αποπληρώσει το κεφάλαιο στους οφειλέτες.
  • 000 για μισθώματα ακινήτων όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ανεύρεσης του κατάλληλου χώρου για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών ενώ, ταυτόχρονα, ο Δήμος βρίσκεται σε επαφές με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που μισθώνει για τη δυνατότητα μείωσης των ενοικίων.
  • 2 εκ. για ρυμοτομίες που αποτελούν τη μαύρη τρύπα για τα οικονομικά του Δήμου. Τη διετία 2015 – 2016 θα έχουν διατεθεί πάνω από 4 εκ ευρώ για την πληρωμή ρυμοτομιών, μια υπόθεση που φαίνεται να μην έχει τέλος, επιφυλάσσοντας δυσάρεστες εκπλήξεις κάθε μέρα. Σε συνεργασία και με την Πολεοδομία και τη Νομική υπηρεσία, προσπαθούμε να πάρουμε μια όσο πιο ρεαλιστική τάξη μεγέθους για τα επόμενα χρόνια, ώστε να γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός.

Ταυτόχρονα, και σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι λειτουργικές δαπάνες του Δήμου, προϋπολογίστηκαν μικρότερα ποσά σε σχέση με το 2015 όσον αφορά αμοιβές τρίτων, δαπάνες ύδρευσης, ασφάλιστρα, εργασίες συντήρησης παγίων του Δήμου, αλλά και για προμήθειες αναλωσίμων (υλικά συντήρησης έργων, καύσιμα, γραφική ύλη, λοιπά αναλώσιμα). ”

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments