Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Υποχωρούν από την πόλη Τιρκίτ οι τζιχαντιστές

Υποχωρούν από την πόλη Τιρκίτ οι τζιχαντιστές

Ο Ιρακινός στρατός κατέλαβε δύο θύλακες της πόλης

tzixantistes_10

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους χάνουν την μάχη στην πόλη Τικρίτ του με τον στρατό του Ιράκ, μετά από 10 ημέρες σκληρών μαχών, να κατορθώνει σήμερα να καταλάβει δυο θύλακες στην πόλη.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του Associated Press, οι ιρακινές δυνάμεις, συνεπικουρούμενες από τουλάχιστον ένα ελικόπτερο, κατόρθωσαν να εισέλθουν στην πόλη μέσω της βόρειας συνοικίας Καντισίγια. Το προγεφύρωμα ενισχύθηκε άμεσα με τη δημιουργία γραμμής ανεφοδιασμού.

Λίγες ώρες αργότερα, ιρακινά στρατεύματα και πολιτοφύλακες εισχώρησαν στο Τικρίτ και από το νότο, με το Γαλλικό Πρακτορείο να μεταδίδει πως κατέλαβαν ένα μεγάλο νοσοκομείο στα όρια της πόλης.

Το Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, είναι ένα από τα προπύργια των τζιχαντιστών στο Ιράκ, με την ιρακινή κυβέρνηση να έχει αναπτύξει περισσότερους από 30.000 άνδρες για την απελευθέρωσή του.

Η μάχη του Τικρίτ, που διεξάγεται χωρίς άμεση στήριξη από την πολυεθνική αεροπορική αρμάδα που αντιμάχεται το ΙΚ, αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για τις ιρακινές τακτικές δυνάμεις, οι οποίες κατέρρευσαν με εντυπωσιακή ευκολία στις πρώτες μεγάλες μάχες εναντίον των τζιχαντιστών, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2014.

Ψήφο εμπιστοσύνης στα ιρακινά στρατεύματα έδωσε πάντως νωρίτερα ο διοικητής του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο οποίος δήλωσε πως δεν έχει «την παραμικρή αμφιβολία» ότι το ΙΚ θα ηττηθεί στη μάχη για το Τικρίτ.

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments