Πέμπτη , 21 Μαρτίου 2024
Αρχική / Διεθνή Νέα / Φιλανδία: Προσπάθειες για κυβέρνηση συνεργασίας

Φιλανδία: Προσπάθειες για κυβέρνηση συνεργασίας

Ο νικητής των εκλογών, Γιούχα Σιπίλα σήμερα θα αρχίσει τις επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα

470496F3A4FEFBFD8B052D126548F311

O Γιούχα Σιπίλα, ένας εκατομμυριούχος πρώην επιχειρηματίας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος αυτοπροβλήθηκε ως ένας τεχνοκράτης ικανός να βγάλει την Φινλανδία από το οικονομικό τέλμα, είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της χώρας και ο επόμενος πρωθυπουργός.

Ωστόσο ίσως χρειαστεί να συμμαχήσει με ένα δεξιό, λαϊκιστικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ξεπερνώντας τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας.

Ο Σιπίλα, ο ηγέτης του κόμματος του Κέντρου, ο οποίος τάσσεται υπέρ του παγώματος των μισθών και της περιστολής των δημοσίων δαπανών για να ανακτήσει η Φινλανδία την ανταγωνιστικότητά της, κέρδισε τον φιλοευρωπαίο πρωθυπουργό και υποστηρικτή της ένταξης της χώρας στο NATO Αλεξάντερ Στουμπ, έπειτα από τέσσερα χρόνια ενδοκυβερνητικών αντεγκλήσεων λόγω των διαφωνιών κεντροδεξιάς-κεντροαριστεράς.

Από σήμερα καλείται να αποφασίσει με ποιον θα συγκυβερνήσει και να αρχίσει διαπραγματεύσεις. Ως χθες, είχε αποφύγει να απαντήσει στο ερώτημα ποιον προτιμά. «Οι εκλογείς έστειλαν ένα σαφές μήνυμα, είπαν ότι είναι αναγκαία η αλλαγή στη Φινλανδία», περιορίστηκε να πει μετά τη νίκη του κόμματός του.

Ενδέχεται ένα από τα κόμματα που θα συμμετέχουν στη συμμαχία που θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση να είναι το κόμμα των Φινλανδών, που ως πρότινος ονομαζόταν κόμμα των Αληθινών Φινλανδών. Εάν το σενάριο αυτό επαληθευτεί, η προκύπτουσα κυβερνητική συμμαχία πιθανότατα θα τηρήσει ακόμη πιο σκληρή στάση σε ό,τι αφορά τα πακέτα στήριξης της Ευρωζώνης προς κράτη μέλη τους, τη στιγμή μάλιστα που οι τόνοι της συζήτησης όσον αφορά την Ελλάδα είναι ξανά πολύ υψηλοί.

Η επιτυχία του κόμματος των Φινλανδών, το οποίο θα έχει περισσότερες έδρες στη νέα Βουλή από τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας, τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες, αντηχεί την επιτυχία και άλλων λαϊκιστικών, αντιμεταναστευτικών κομμάτων στις βόρειες χώρες. Εν μέρει, τα κόμματα αυτά εκμεταλλεύονται την αμηχανία των παραδοσιακών κομμάτων έναντι φαινομένων όπως η μετανάστευση.

Ο Σιπίλα δηλώνει ανοικτός στο ενδεχόμενο το κόμμα των Φινλανδών να συμμετάσχει στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει, ακόμη κι αν αυτό περιπλέξει τη σχέση του Ελσίνκι με την Ευρώπη -το κόμμα του Τίμο Σόινι αντιτίθεται κάθετα στα πακέτα στήριξης και τάσσεται υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, η έγκριση ενός τρίτου πακέτου στήριξης από το κοινοβούλιο της Φινλανδίας πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει εμπόδια.

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Α.Ιωαννίδου(Εντεταλμένη διδάσκουσα Université Paris II, Panthéon – Assas, και δικηγόρος Παρισίων)-Δυστυχώς οι «υποσχέσεις» του Ισλαμικού κράτους γίνονται πράξη.

Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— «Για όλους τους εκπαιδευτικούς , συζήτησα και με φίλους, ήταν τεράστιο το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments