Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Φωτογραφικά ντοκουμέντα από την απόβαση Αυστραλών στρατιωτών στην Λήμνο

Φωτογραφικά ντοκουμέντα από την απόβαση Αυστραλών στρατιωτών στην Λήμνο

Σαράντα σπάνιες φωτογραφίες των κατοίκων της Λήμνου θα εκτεθούν στην αίθουσα του Συλλόγου Θεσσαλονικέων «Ο Λευκός Πύργος» στη Μελβούρνη

LIMNOS

Με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων της απόβασης των Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών (ANZACs) στην Λήμνο, στις 4 Μαρτίου 1915, η ομογένεια του Σίδνεϊ προσέφερε στο πολιτειακό Κοινοβούλιο Νέας Νότιας Ουαλίας ένα μοναδικό έργο τέχνης του Νικολάου Φωτεινού, παρουσία βουλευτών κι ομογενειακών στελεχών.

Με πρωτοβουλία του γενικού προξένου της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Δρ Σταύρου Κυρίμη, προσφέρθηκε πίνακας ζωγραφικής εμπνευσμένος από φωτογραφία της άφιξης των Αυστραλών νοσοκόμων στη Λήμνο τον Αύγουστο του 1915.

Στον χαιρετισμό του, ο βουλευτής Άντριου Φρέιζερ, συνεχάρη τον νεαρό καλλιτέχνη Νικόλαο Φωτεινό, καθώς και τον γενικό πρόξενο για την πρωτοβουλία του. «Πραγματικά, δεν γνώριζα για την Λήμνο μέχρι που επικοινώνησε μαζί μου ο γενικός. Αυτή είναι σημαντικότατη δωρεά στην συλλογή του Κοινοβουλίου, το οποίο θα παρουσιαστεί σε δημόσιο χώρο κατά την διάρκεια της φετινής επετείου».

Η ψυχή της Επιτροπής «Λήμνος 1915», Λιζ Κάϋδου, τόνισε στον χαιρετισμό της την τεράστια προσφορά του στρατιώτη, Άλμπερτ Γουίλιαμ Σάβατζ, που υπήρξε ο φωτογράφος των ANZACs στην Λήμνο. Η ανεκτίμητη κληρονομιά του συμπεριλαμβάνει συλλογή 140 φωτογραφιών των ANZACs μακριά από το πεδίο της μάχης στην Καλλίπολη.

Εξάλλου, σαράντα σπάνιες φωτογραφίες των κατοίκων και της κοινωνικής ζωής της Λήμνου που τράβηξαν Αυστραλοί στρατιώτες το 1915, όταν ως μέλη της συμμαχικής δύναμης των ANZACs στρατοπέδευσαν στο νησί του Βορείου Αιγαίου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης, θα εκτεθούν στην αίθουσα του Συλλόγου Θεσσαλονικέων «Ο Λευκός Πύργος» στη Μελβούρνη.

Η φωτογραφική έκθεση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα με στόχο τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν κατά τα εγκαίνιά της να διατεθούν στην ολοκλήρωση του αγάλματος της νοσοκόμας και του στρατιώτη που σε λίγο καιρό θα κοσμήσει το Μνημείο Λήμνος-Καλλίπολη που θα στηθεί σε πάρκο του προαστίου Albert Park στη Μελβούρνη αλλά και για τη συγγραφή ιστορικού βιβλίου με θέμα την παρουσία των Αυστραλών στρατιωτών στη Λήμνο και τους δεσμούς που αναπτύχθηκαν λόγω αυτής μεταξύ της Λήμνου και των Αυστραλών στρατιωτών.

0

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments