Τετάρτη , 27 Μαρτίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Φώτης Ραφτόπουλος – Χρήστος Σκαλκώτος έκθεση γλυπτικής -«Από το ίχνος στην τρισδιάστατη έκφραση» – 1 Δεκεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου

Φώτης Ραφτόπουλος – Χρήστος Σκαλκώτος έκθεση γλυπτικής -«Από το ίχνος στην τρισδιάστατη έκφραση» – 1 Δεκεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου

afisa_raftopoulos_skalkwtos_2015

 

Από:Γιώργος Γκόντζος

Την Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου μετά τις 8 μ.μ, εγκαινιάζεται στον Τεχνοχώρο (Μητροπόλεως 25, Ιωάννινα) η έκθεση γλυπτικής των Φώτη Ραφτόπουλου και Χρήστου Σκαλκώτου με τίτλο «Από το ίχνος στην τρισδιάστατη έκφραση».

Η έκθεση γλυπτικής παρουσιάζει μία σειρά από μικρά γλυπτά διαφορετικών μεγεθών και υλικών, σχέδια, καθώς και μία βιντεοεγκατάσταση. Η διαλεκτική σχέση μεταξύ υλικού – μορφής και η χρήση των νέων τεχνολογιών – υλικών αποτελούν το πεδίο έρευνας και τον πυρήνα της  προβληματικής της παρούσας δουλειάς των δύο καλλιτεχνών.

Το κυρτό και κοίλο, το κενό και το πλήρες, το τραχύ και το λείο, το κόσμημα (μικρό) και το αρχιτεκτόνημα (μεγάλο), όπως επίσης η έννοια και το στιλιστικό ιδεώδες του functionalism (λειτουργισμός), είναι για τους Φώτη Ραφτόπουλο και Χρήστο Σκαλκώτο στοιχεία πνευματικής διάστασης και αποϋλωμένης στοχαστικής εκδοχής του υλικού κόσμου, με βαθιές ρίζες στους πατέρες της γλυπτικής: Brancusi, Arp, Giacometti, Moore, Noguchi, Bruno Munari.

Η διαμόρφωση της οργανικής σχέσης των επιμέρους στοιχείων του μορφικού συνόλου σύνθεσης, εκπορεύεται και με την αποδοχή του «τυχαίου», το οποίο συνεργεί ως εργαλειακό μέσο «αποδόμησης – δόμησης» της προεπιλογής  επαναφέροντας στη συνέχεια τη διαλεκτική σχέση «δημιουργού – δημιουργήματος» σε αισθητικά και ορθολογικά αποδεκτό πεδίο.

Η αποκρυστάλλωση της πλέον γόνιμης στιγμής “momentum” του χωροχρονικού συμβάντος είναι η αναδυόμενη γλυπτική σύνθεση, το οργανικό αντικείμενο – φόρμα, ως καλός αγωγός μετάδοσης της ζωτικής ενέργειας· είναι η ακλόνητη πεποίθηση μιας δημιουργικής δύναμης του ανθρώπου-εικαστικού, μια δύναμη που επιβιώνει στο «αντικείμενο – γλυπτική φόρμα» ως ζώσα ύπαρξη.

 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Χρήστος Σκαλκώτος – γλύπτης

Μετά τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ Αθηνών, συνέχισε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας με πτυχίο στη Γλυπτική, Συντήρηση Πέτρας – Μαρμάρου και Ιστορία της Τέχνης. Ακολούθησαν σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας (Cà Foscari), Ιστορία της Τέχνης και Ιστορία της Φιλοσοφίας.

Η 25ετής παραμονή του στην Ιταλία είναι πλούσια συμμετοχών σε εκθέσεις και βραβεία.

Από το 1980 ασχολείται με εικαστικές εγκαταστάσεις στο χώρο, χρησιμοποιώντας νέον, μάρμαρο, μέταλλα, κεραμικό, βίντεο, φωτογραφικές διαφάνειες.

Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών, ζει στην Αθήνα.

 

 

Φώτης Ραφτόπουλος – γλύπτης

Ο Φώτης Ραφτόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1961. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ αλλά εγκατέλειψε για σπουδές και πτυχίο στη Γλυπτική στην ΑΣΚΤ. Την περίοδο 2000-2002 ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΜΣ «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» στην ΑΣΚΤ.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις και συμπόσια γλυπτικής και έργα του τοποθετήθηκαν (δύο βραβεία μετά από δημόσιο διαγωνισμό), στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Εθνικής Τράπεζας –Γλυφάδα και στο Σταθμό ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας.

Από το 2003 διδάσκει το εργαστηριακό μάθημα «Τρισδιάστατα Γραφικά και Συνθετική Κίνηση» στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της ΑΣΚΤ.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

 

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Δευτέρα – Παρασκευή 09.30 – 14.00 κ’ 17.30 – 21.00, Σάββατο 09.30 – 14.30

Δείτε Επίσης

Λ.Μενδώνη- Η Έκθεση της UNESCO  επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών και των επιστημονικών  και των πολιτικών.Ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ανήκει στο δημόσιο

  Από: Γιώργος Γκόντζος([email protected])— Τις  αντιλήψεις της για την πολιτική  με την οποία  λειτουργεί το ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments