Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
Αρχική / Εκδηλώσεις Ιωάννινα / Χαιρετισμός Δημάρχου Ιωαννίνων, στην ημερίδα «Διαχείριση Αστικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων»
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Χαιρετισμός Δημάρχου Ιωαννίνων, στην ημερίδα «Διαχείριση Αστικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων»

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Χαιρετισμός Δημάρχου Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα

Ημερίδα «Διαχείριση Αστικών  και Επικίνδυνων Αποβλήτων»

 

 

Σας καλωσορίσω στην ημερίδα που διοργανώνει ο Δήμος Ιωαννιτών και η Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών.

Πιστεύω ότι είναι μια ημερίδα που παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί θα προσεγγίσουμε τόσο από την πρακτική εμπειρία και εφαρμογή, όσο και από την παρουσίαση επιστημονικών δεδομένων και της προοπτικής, ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της διαχείρισης απορριμμάτων.

 

Το θέμα είναι σημαντικό γιατί σχετίζεται με την ποιότητα ζωής των πολιτών σε ένα αναβαθμισμένο φυσικό και αστικό περιβάλλον.

Είναι επίκαιρο γιατί άνοιξε από το Υπουργείο το κεφάλαιο του Εθνικού Σχεδιασμού και ταυτόχρονα βρίσκεται σε ένα κομβικό στάδιο η υλοποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού στην Ήπειρο.

Επιπλέον η σημερινή ημερίδα έχει το ξεχωριστό στοιχείο της προσέγγισης του ζητήματος των επικίνδυνων αποβλήτων και των ιατρικών, οδοντιατρικών και νοσοκομειακών αποβλήτων. Είναι ένα ζήτημα σημαντικό που δεν μας έχει απασχολήσει τόσο όσο τα αστικά απορρίμματα και η ανακύκλωση τους.

Ευχαριστώ, λοιπόν, τους δυο διακεκριμένους επιστήμονες, τον κ. Πηλίδη και τον κ. Βουδριά, που θα μας διαφωτίσουνε και θα μας μεταφέρουν τις γνώσεις τους, σε θέματα με τα οποία έχουν ασχοληθεί σε βάθος.

 

Αγαπητοί φίλοι

Το θέμα της διαχείρισης των κάθε μορφής αποβλήτων και κατά συνέπεια η διασφάλιση ενός υγιούς και αξιοβίωτου περιβάλλοντος, έχει δύο συνυπεύθυνους:

-είναι η μία πλευρά αυτού που ονομάζουμε γενικά  δημόσιο, δηλαδή η πολιτεία, η περιφέρεια, οι Δήμοι. Είναι η πλευρά αυτών που οφείλουν να σχεδιάζουν να υλοποιούν και να δίνουν τα μέσα – σε οικονομικό επίπεδο σε τεχνικά μέσα και επίπεδο ανθρώπινων πόρων- για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων.

-είναι η άλλη πλευρά, αυτή του πολίτη, που έχει κι αυτός την ευθύνη να υιοθετεί συμπεριφορές σεβασμού στο περιβάλλον.

Δεν θα αναφερθώ σε στοιχεία, γιατί θα το κάνει στη συνέχεια αναλυτικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ο κ. Κατηρτσίδης, αλλά θα πω μόνο πως στο Δήμο Ιωαννιτών, θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο στη διαχείριση αποβλήτων.

Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι θα μπορούσαμε να είμαστε σε ένα άριστο επίπεδο και δεν μπορούμε.

Δεν μας λείπει ο εξοπλισμός, γιατί έχουμε προβλέψει από την προηγούμενη τετραετία εντάσσοντας τον στο ΕΣΠΑ κι έχουμε προμηθευτεί τον εξοπλισμό.

Έχουμε καινούργια απορριμματοφόρα, έχουμε κάδους.

Θα μπορούσαμε σήμερα να έχουμε ανακύκλωση ακόμη και στον τελευταίο οικισμό του Δήμου, θα μπορούσαμε να έχουμε συνεχή αποκομιδή απορριμμάτων σε σημεία αιχμής μέσα στην πόλη.

Δεν μπορούμε να το κάνουμε γιατί δεν έχουμε προσωπικό να βγάλουμε βάρδιες.

Και δεν θα έχουμε, αν δεν αλλάξει κάτι στην απαγόρευση προσλήψεων που έχει επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

Είναι κρίμα πραγματικά. Στο Δήμο Ιωαννιτών  θα μπορούσαμε να είμαστε σε ευρωπαϊκά επίπεδα και να έχουμε πιάσει ήδη τους στόχους του εθνικού σχεδιασμού σε ότι αφορά για παράδειγμα την ανακύκλωση.

Το ζητούσαμε κι από την προηγούμενη κυβέρνηση, το ζητάμε κι από τη σημερινή, να εξαιρέσει την καθαριότητα από τον περιορισμό των προσλήψεων. Είναι ανταποδοτική, δεν επιβαρύνει οικονομικά τον προϋπολογισμό του κράτους.

-ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Υπάρχει μια μειοψηφική μερίδα συμπολιτών μας που συμπεριφέρονται στην πόλη σα να είναι ένας μεγάλος σκουποδοντενεκές.

Είναι μια συμπεριφορά που καταστρέφει το αστικό περιβάλλον και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής.

Δεν θα την ανεχθούμε. Η υπομονή έχει εξαντληθεί.

Τώρα πλέον θα έχουμε τον ελεγκτικό μηχανισμό για να αντιμετωπίσουμε αυτή την παραβατική συμπεριφορά.

Σε πολύ λίγες μέρες θα ολοκληρωθούν τα τυπικά για την επαναλειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας.

 

Εν κατακλείδι:

Η Διαχείριση αποβλήτων δεν έχει να κάνει με τα σκουπίδια, έχει να κάνει με τον Πολιτισμό μας.

Κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας.

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο θα παρακολουθήσω κι εγώ με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις.

Σας ευχαριστώ

 

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Σκιοθέατρο του Αγάπιου Αγαπίου από τα Σωματεία του Εργατικού Κέντρου, τον Σύλλογο Γυναικών και τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων

Τα Σωματεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων με το Σύλλογο Γυναικών Ιωαννίνων και τον Εμπορικό Σύλλογο ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments