Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Χαιρετισμός του Γιώργου Στύλιου(ΝΔ) σε ενημερωτική ημερίδα

Χαιρετισμός του Γιώργου Στύλιου(ΝΔ) σε ενημερωτική ημερίδα

2Από:Γιώργος Γκόντζος–Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Στύλιος βουλευτής Άρτας της ΝΔ, κατά την ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή 14 Απριλίου,  ο Δήμος Αρταίων σε συνεργασία με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο Άρτας. Το θέμα της ημερίδας αναφέρεται  στον Πολιτισμό, την  παράδοση και στη στρατηγική ανάπτυξης τοπικών προϊόντων στην ελκυστική ύπαιθρο. Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού:

«Είναι μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι ανάμεσα σε συμπολίτες μου απόψε, κυρίως γιατί κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις με κράτησαν για μακρότερο του συνηθισμένου χρονικό διάστημα στην Αθήνα.Χαιρετίζω την Ημερίδα και καλωσορίζω τους ομιλητές και τον φίλο Αθανάσιο Τσαυτάρη με τον οποίο και πρόσφατα έχουμε ξαναβρεθεί και σε άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας υποστήριξης της ανάπτυξης της Αγροτικής οικονομίας.

Ο πολιτισμός περιλαμβάνει μια σειρά από τεχνικά και πνευματικά ανθρώπινα επιτεύγματα, κοινά και γνωστά σε όλο τον κόσμο, που ενώνουν τους λαούς. Ο πολιτισμός  όμως μπορεί να πάρει και τοπικό χαρακτήρα και να έχει γεωγραφική και εθνική ταυτότητα.Η ανάπτυξη στρατηγικής που αφορά τα τοπικά προϊόντα θα πρέπει να λάβει υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους. Μιλάμε για ένα πολυδιάστατο στόχο που περιλαμβάνει δράσεις και στους τρεις τομείς της παραγωγικότητας, δηλαδή στον Πρωτογενή τομέα της παραγωγής, στο Δευτερογενή τομέα της μεταποίησης και στον Τριτογενή τομέα της παροχής υπηρεσιών.

Επικεντρώνοντας την προσοχή στον τόπο μας πολλά τοπικά προϊόντα περνούσαν από τη σκέψη μου και αυτό από μόνο του μου έδωσε χαρά, γιατί οι δυνατότητές μας είναι πολλές και μεγάλες.Κάνοντας μια αδρή ιεράρχηση μπορούμε να μιλήσουμε για εξαιρετικά προϊόντα του πρωτογενή τομέα παραγωγής όπως εσπεριδοειδή, ακτινίδια, ελιές και γάλα. Προϊόντα που προκύπτουν μετά από μεταποιητικές διαδικασίες στο δευτερογενή τομέα όπως χυμοί, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά, γλυκά του κουταλιού και παραδοσιακά εδέσματα, προϊόντα λαϊκής τέχνης. Τέλος, στον τριτογενή τομέα της παροχής υπηρεσιών, μπορούμε να μιλήσουμε για το τουριστικό προϊόν, που περιλαμβάνει την ανάδειξη ιστορικών και θρησκευτικών μνημείων και προσέλκυση επισκεπτών.

Ο τοπικός πολιτισμός και η παράδοση περιλαμβάνουν και ότι άυλο έχει δημιουργηθεί και έχει φτάσει σε εμάς περνώντας από γενιά σε γενιά όπως ιδέες, έθιμα και  πρακτικές. Όλα αυτά αποτελούν μέρος του πλούτου μας.Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο να μιλήσουμε για τους ρόλους, η διανομή των οποίων σχετίζεται με τις δυνατότητες του καθενός. Άλλες υποχρεώσεις αναλογούν στον παραγωγό-μεταποιητή, άλλες στον επιστήμονα, άλλες στην πολιτεία και άλλες στον πωλητή του προϊόντος.

Θεωρώ ενέργεια υψηλής προτεραιότητας τη συγκρότηση ομάδων παραγωγών που θα μπορούν να ακολουθούν κοινές πρακτικές και να παράγουν ένα προϊόν σε ικανή ποσότητα ώστε να μπορούν να το διοχετεύσουν στην αγορά. Η Πολιτεία με το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, διασφαλίζει τις διαδικασίες. Παράλληλα, χρειάζεται ο σχεδιασμός χρηματοδοτικών εργαλείων με σύντομες και χρηστικές διαδικασίες, που θα υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία».

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments