Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου Λευκάδας

Χαιρετισμός του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου Λευκάδας

Στην ομιλία του στα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου Λευκάδας  ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τα εξής:

“Σας ευχαριστώ  θερμά για την παρουσία σας εδώ στη Λευκάδα, στα εγκαίνια ενός υπερσύγχρονου νοσοκομείου, ενός νοσοκομείου που αξίζει στο νησί σας , ενός νοσοκομείου που αξίζει στην ιστορία και στους αγώνες του λαού της Λευκάδας, ένα νοσοκομείο στολίδι  για την ευρύτερη περιοχή.

Φίλες και φίλοι, ωραία είναι τα έργα μας, ωραίες είναι οι προσπάθειές μας να δώσουμε ανάσα στους πολλούς, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, μέσα σε δύσκολες συνθήκες.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια δουλέψαμε με πολύ μεγάλη δυσκολία σε μια καθημερινότητα δύσκολη, δημοσιονομικής πίεσης φοβερής -τα γνωρίζετε όλα αυτά. Να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, να προστατεύσουμε τους πολλούς, να ανασυγκροτήσουμε το ΕΣΥ.

Τα έργα μας είναι όμορφα, όχι τα λόγια μας και οι φάτσες μας. Τα έργα μας, η προσπάθειά μας να είμαστε δίπλα στους πολλούς, η προσπάθειά μας να δώσουμε αγώνα  για τους πολλούς.

Και θέλω να πω – γιατί με διέκοψες, αλλά καλά έκανες- όμορφο είναι το νησί σας. Ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Ιονίου. Και οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτό το νησί. Ένα νησί αγώνων για τη δημοκρατία, για την ελευθερία, για την αντίσταση, για την προκοπή.

Ένα νησί που πολλές φορές κατακτήθηκε από ξένους κατακτητές, ποτέ δεν έχασε την ελληνικότητά του, ένα νησί το οποίο έχει μεγάλη παράδοση στα γράμματα και στις τέχνες με σημαντικούς ποιητές, τον Σικελιανό, τον Βαλαωρίτη. Ένα νησί το οποίο ήταν στην πρώτη γραμμή της αντίστασης και του αγώνα του δημοκρατικού.

Είμαι, λοιπόν, ευτυχής που σήμερα βρίσκομαι εδώ. Αλλά ακόμα πιο ευτυχής που μπορώ ως Πρωθυπουργός να εγκαινιάσω ένα τόσο υπερσύγχρονο νοσοκομείο.

Και είναι χαρακτηριστικό ότι όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε μια μάχη να αναστήσουμε και να ανασυγκροτήσουμε το ΕΣΥ. Υπήρχε μια αντίληψη όλα τα προηγούμενα χρόνια. Μια αντίληψη ότι ακόμα και το αγαθό της υγείας μπορεί να υπόκειται στους κανόνες και στους νόμους της αγοράς.

Δηλαδή να αφήνουμε τους νόμους της αγοράς να αποφασίζουν για το ποιος έχει δικαίωμα να ζήσει και ποιος έχει δικαίωμα να πεθάνει.

Αυτή είναι μια αντίληψη, με την οποία εμείς δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε, διότι θεωρούμε ως υπέρτατο αγαθό, το αγαθό της ζωής, ως υπέρτατο αγαθό, το αγαθό της υγείας.

Και δεν έχει σημασία αν είσαι φτωχός  ή πλούσιος, δεν έχει σημασία αν το δέρμα σου είναι λευκό ή έγχρωμο, δεν έχει σημασία σε ποιον θεό πιστεύεις.

Όλοι όσοι κατοικούν σε αυτή τη χώρα που λέγεται Ελλάδα πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αυτή η αντίληψη καθοδήγησε το έργο μας ως κυβέρνηση αυτά τα τέσσερα χρόνια σε δύσκολες, επαναλαμβάνω, συνθήκες. Και ήταν αυτό το δόγμα, αν θέλετε, αυτό το όραμα του Υπουργείου Υγείας όλα αυτά τα χρόνια.

Και δώσαμε προτεραιότητα με πράξεις για να υλοποιήσουμε αυτό το όραμα. Ανοίξαμε τις πόρτες των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα σε 2,5 σχεδόν εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Σε αυτούς που η κρίση είχε πετάξει έξω από τις υπηρεσίες ασφάλισης και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τους έδιναν την πρόσβαση  σε υπηρεσίες υγείας.

Όταν έπρεπε κάποιος να κάνει μια δύσκολη εγχείρηση ή και απλή εγχείρηση, έπρεπε να δώσει ασφαλιστική ενημερότητα. Και όταν, λόγω της κρίσης, δεν είχε τη δυνατότητα να έχει αυτή την ασφαλιστική ενημερότητα, του ζητούσαν και του έδιναν τον λογαριασμό, του έστελναν τον λογαριασμό.

Αναφέρθηκε, πριν από λίγο, ο διοικητής τι σήμαινε αυτό για εδώ, για τη Λευκάδα. Πόσες χιλιάδες χρέη σβήστηκαν, πολιτών που δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα, ήταν ανασφάλιστοι και δεν είχαν τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

Καταργήσαμε το πεντάευρο  πρόσβασης εισόδου στα εξωτερικά ιατρεία, διότι θεωρούμε ότι αυτό είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη και υποχρέωση της πολιτείας να το παρέχει.

Αφιερώσαμε πόρους, τραβώντας πολλές φορές μέχρι το όριο τις δαπάνες, όμως κυρίως  περικόπτοντας τις σπατάλες.

Το 2015 βρήκαμε τα δημόσια νοσοκομεία με ελλείμματα ύψους 900 εκατ. ευρώ. Σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, μέσα από τη χρηστή διαχείριση, μέσα από το νοικοκύρεμα που κάναμε, έχουν πλεονάσματα 300 εκατ. ευρώ.

Και πως το καταφέραμε αυτό; Αυτό το καταφέραμε πάρα πολύ απλά: Σταματώντας το πάρτι στο χώρο της Υγείας, σταματώντας τις μίζες και τη διαφθορά, σταματώντας το πάρτι στα φάρμακα.

Διότι, θέλω να το πω αυτό, ορισμένες φορές – και το ξέρουμε αυτό, μιας και ήμασταν πριν και είναι εδώ και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης- διότι ξέρετε οι δικές μας οι αρχές και οι αξίες, η δική μας ιδεολογία, κι ας μας λένε κάποιοι κι ας μας κάνουν κριτική που δεν κάνουμε σταυρούς- είναι πολύ πιο κοντά σε όσα είπε ο Χριστός.

Πολύ πιο κοντά η δική μας ιδεολογία από αυτά που πρεσβεύουν και πράττουν αυτοί που κάνουν μεγάλους σταυρούς . Εμείς λοιπόν διώξαμε από τον ναό της Υγείας όλους εκείνους τους εμπόρους, τους μεταπράτες, τα ποντίκια που ροκάνιζαν δισεκατομμύρια και δημιουργούσαν αυτά τα ελλείμματα για να μη μπορεί ο λαός να έχει πρόσβαση σε δημόσιες και ελεύθερες υπηρεσίες υγείας.

Ταυτόχρονα, όμως, στηρίξαμε με 19.000 προσλήψεις το ΕΣΥ. Δεκαεννέα χιλιάδες προσλήψεις – όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μόνο αποχωρήσεις και απολύσεις.

Και σήμερα έχοντας κατακτήσει το «1 προς 1», δηλαδή τη δυνατότητα για κάθε μια αποχώρηση να έχουμε μια πρόσληψη στον δημόσιο τομέα, ενώ οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θέλουν να το επαναφέρουν στο «1 προς 5», δηλαδή μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις.

Έχουμε τη δυνατότητα και έχουμε ήδη εξαγγείλει και υλοποιούμε ένα σχέδιο, ώστε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να έχουμε επιπλέον 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, δυόμιση χιλιάδες κάθε χρόνο από το 2019 μέχρι και το 2022, χίλιοι γιατροί και 1500 λοιπό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Και βεβαίως καταφέραμε μέσα από αυτές τις προσπάθειες, να δημιουργήσουμε συνθήκες που δεν λέμε ότι είναι οι ιδανικές, δεν λέμε ότι δεν έχουμε πολύ έργο και πολλή δουλειά να κάνουμε, δεν λέμε ότι έχει τελειώσει η προσπάθειά μας, ίσα-ίσα λέμε ότι τώρα αρχίζει, αλλά σας ζητώ να θυμηθείτε και εσείς και όσοι μας παρακολουθούν σήμερα, την κατάσταση που επικρατούσε στα δημόσια νοσοκομεία τη δύσκολη, τραγική για τη χώρα τετραετία 2010-2014, όταν υπήρχαν ελλείψεις σε γάζες, όταν υπήρχαν ελλείψεις σε σύριγγες, όταν υπήρχαν ελλείψεις σε βασικά υλικά. Και όταν στους θαλάμους υπήρχε μια νοσηλεύτρια για 15,20 ασθενείς. Αυτή ήταν η εικόνα.

Πέραν αυτών, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε έργα τα οποία είχαν ξεκινήσει για νοσοκομεία που είχαν βαλτώσει. Υπήρχαν άλλες λογικές και άλλες προτεραιότητες, όπως στο δημόσιο νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Και σήμερα εδώ έχουμε την ευκαιρία να εγκαινιάζουμε ένα στολίδι στη Λευκάδα.

Αλλά και το δημόσιο νοσοκομείο της Καρπάθου που σε λίγες μέρες  θα είναι έτοιμο, το δημόσιο νοσοκομείο στη Χαλκίδα που είναι έτοιμο και πρέπει απλά να γίνει ο δρόμος. Ελπίζω ο περιφερειάρχης που τώρα θέλει να γίνει δήμαρχος  να τον ολοκληρώσει και να γίνει ο δρόμος, γιατί έχουμε ανάγκη και αυτό το δημόσιο νοσοκομείο.

Αυτά είναι τα έργα μας στον χώρο της υγείας. Και θέλουμε για αυτά τα έργα να μιλήσουμε.

Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να πω ένα δημόσιο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ  στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, στον Ανδρέα Ξανθό και στον Παύλο Πολάκη, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν πράξη το όραμά μας για μια δημόσια υγεία για όλους τους πολίτες, μια δημόσια υγεία καλύτερη για τους πολλούς.

Αναφέρθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου. Εγώ θέλω να πω δυο λόγια, όχι για το καινούργιο νοσοκομείο, γιατί  για το καινούργιο νοσοκομείο μιλάει η εικόνα του. Θα το δείτε και θα το θαυμάσετε όλοι σας, θα είναι ένα σημαντικότατο έργο για την κοινωνική υποδομή του νησιού σας.

Θέλω να πω ορισμένα πράγματα για το παλιό νοσοκομείο. Το 2015 στο παλιό νοσοκομείο υπηρετούσαν 19 ειδικευμένοι γιατροί, σήμερα υπηρετούν 40. Το 2015 είχαν προκηρυχθεί 10 θέσεις μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, τώρα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε άλλες 6 θέσεις.

Ενώ, για πρώτη φορά, το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί με ειδικότητες, όπως του γαστρεντερολόγου, του ουρολόγου, έχουμε καρδιολογική κλινική, θα ανοίξουν μονάδες εμφραγμάτων.

Ενώ το σημαντικότερο είναι ότι οι γυναίκες του νησιού, οι γυναίκες της Λευκάδας που την κρίσιμη, τραγική, δραματική πενταετία είχαν σταματήσει να γεννούν στο νησί και έφευγαν να γεννήσουν σε άλλα νοσοκομεία πέρα από το νησί, σε άλλες πόλεις της χώρας μας, επέστρεψαν και έχουν τη σιγουριά και τη βεβαιότητα ότι θα έχουν ιδανικές φροντίδες περίθαλψης για να γεννούν εδώ στο δημόσιο νοσοκομείο της Λευκάδας. Δυο τοκετοί μόνο την πενταετία 2010-2014, 40 μόνο το 2018.

Φίλες και φίλοι, όλα αυτά που σας περιέγραψα, έγιναν – επαναλαμβάνω- μέσα σε μια περίοδο δύσκολη δημοσιονομικά. Μέσα σε μια περίοδο όπου δεν είχαμε πάντα – και το ξέρετε πάρα πολύ καλά- εμείς τη δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις. Διότι παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και μια οικονομία και κοινωνία λεηλατημένη.

Από τις 21 Αυγούστου του 2018, εδώ από τα Ιόνια νησιά, τη γειτονική Ιθάκη, δώσαμε ένα μήνυμα: Ότι η χώρα γυρίζει σελίδα.

Δεν δώσαμε το μήνυμα ότι τελείωσαν οι περιπέτειές μας, δεν δώσαμε το μήνυμα ότι όλα έγιναν παράδεισος. Δώσαμε, όμως,  το μήνυμα ότι πλέον μπορούμε με ελεύθερα τα χέρια να σχεδιάζουμε για την επόμενη μέρα.

Και σας καλώ να κρίνετε και να συγκρίνετε. Όλα αυτά τα καταφέραμε μέσα σε συνθήκες μνημονιακής επιτήρησης.

Την επόμενη τετραετία έχουμε όραμα και σχέδιο να ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος , που θα έχουμε ελεύθερα τα χέρια και περιθώρια δημοσιονομικά.

Να ανασυγκροτήσουμε το σύστημα υγείας.

Να ανοίξουμε ακόμα μεγαλύτερους δρόμους ελευθερίας πρόσβασης και ίσων δυνατοτήτων στους πολλούς. Στους πολλούς, για τους οποίους οφείλουμε να δουλεύουμε. Αυτό είναι η δέσμευση, αλλά είναι και η απόδειξη των πεπραγμένων μας.

Θέλω να κλείσω την παρέμβαση μου με μια αναφορά στο όνομα του νοσοκομείου. Κάναμε δεκτό το αίτημα του δήμου και των φορέων της πόλης, ώστε το στολίδι αυτό να πάρει την ονομασία «Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας – Γιατρός Ξενοφώντας Γρηγόρης».

Ο Ξενοφώντας Γρηγόρης ήταν ο γιατρός αλλά και ο άνθρωπος που υπηρέτησε τον τόπο σας και την κοινωνία σας όσο λίγοι άνθρωποι, με ανιδιοτέλεια, με αφοσίωση που τον χαρακτήριζε σε ολόκληρη τη ζωή του.

Ήταν το στήριγμα όσων συνανθρώπων του το είχαν ανάγκη. Ήταν ο αγωνιστής που μετά την εισβολή των Ναζί στη χώρα μας, ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση και πρωτοστάτησε στον αγώνα για την ελευθερία από τη θέση του γραμματέα του ΕΑΜ Λευκάδας.

Και παράλληλα, όμως, έδωσε πολύτιμο κοινωνικό έργο προσφέροντας τις ιατρικές του υπηρεσίες στον λευκαδίτικο λαό.

Ήταν  ο άνθρωπος, ο οποίος φυλακίστηκε για την αντιστασιακή του δράση από τους Ιταλούς και αργότερα, βεβαίως από το μετεμφυλιακό κράτος.

Ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ στη Λευκάδα το 1963 και το  1964 και αργότερα στη δικτατορία των συνταγματαρχών εξορίστηκε στη Γυάρο και στη Λέρο.

Και το 1970 επέστρεψε λόγω ανηκέστου βλάβης υγείας, εδώ στη Λευκάδα, όπου συνέχισε να δίνει τον αγώνα δίπλα στον πολίτη, προσφέροντας τις ιατρικές του υπηρεσίες στους Λευκαδίτες και τις Λευκαδίτισσες.

Έφυγε από τη ζωή 86 χρόνων το 1988, όμως πιστεύω ότι τίμησε και αγάπησε τη Λευκάδα και τους ανθρώπους της είτε φορώντας τη λευκή μπλούζα του γιατρού, είτε υψώνοντας τη σημαία της αντίστασης, του αγώνα, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, είτε φορώντας τις χειροπέδες της μισαλλοδοξίας.

Είναι μεγάλη τιμή, λοιπόν, για μας σήμερα, να μπορούμε να ανταποδίδουμε στην ιστορία του τόπου σας ένα νοσοκομείο στολίδι για τους πολλούς, που θα δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να γίνουν ισότιμες υπηρεσίες υγείας για τους πολλούς, να δίνουμε το όνομα στη μνήμη αυτού του ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή του για τους πολλούς.

Καλορίζικο, λοιπόν, το νοσοκομείο σας. Καλορίζικο το νοσοκομείο σας και θέλω να σας δεσμευτώ ότι αυτό το νοσοκομείο, αλλά και η προσπάθεια που έχουμε κάνει μέχρι τώρα σε όλη την Ελλάδα για την αναστήλωση του ΕΣΥ, είναι μόνο η αρχή.

Να είστε καλά, καλή δύναμη.

Σας ευχαριστώ  θερμά.”

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments