Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Αρχική / Πολιτική / Χρήστος Μαντάς(ΣΥΡΙΖΑ)– “ Το ασφαλιστικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Με τον Ν. 4387/16 βάλαμε,  τέλος στην πολυνομία, τέλος στην πολυδιάσπαση της κοινωνικής ασφάλισης.»  

Χρήστος Μαντάς(ΣΥΡΙΖΑ)– “ Το ασφαλιστικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Με τον Ν. 4387/16 βάλαμε,  τέλος στην πολυνομία, τέλος στην πολυδιάσπαση της κοινωνικής ασφάλισης.»  

mantasΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Στην Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης επερώτησης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα «Το ασφαλιστικό δεν λύνεται με περικοπές, ψέματα και προπαγάνδα»  μίλησε ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.

Ο Χρήστος Μαντάς στην ομιλία του τόνισε :

«Το ασφαλιστικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και στην Ευρώπη εξελίσσεται μία μάχη μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν ένα δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και των δυνάμεων που θέλουν ένα ιδιωτικό ασφαλιστικό σύστημα. Είναι μία μεγάλη μάχη που, πάει και παραπέρα και στα ζητήματα του τι προσανατολισμό έχει η Ευρώπη, αν θα συνεχίσει στο δόγμα της λιτότητας, αν θα συνεχίσει αυτή η ανισοτιμία ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο.

Σήμερα που συζητάμε, τα έσοδα της Κυβέρνησης στο δεκάμηνο τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά 2,3 δισεκατομμύρια. Δεν πανηγυρίζουμε, αλλά εν πάση περιπτώσει υπάρχει μία πραγματικότητα, η οποία είναι συγκεκριμένη και αποτυπωμένη σε νούμερα. Ξέρουμε όλοι πως η ουσιαστική απάντηση στο θέμα του ασφαλιστικού συστήματος, έρχεται μέσα από την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης.

Έχουμε κάνει όμως βήματα και σ’ αυτό. Για παράδειγμα, το 50% των προκηρύξεων των ΕΣΠΑ που θα είναι ως το τέλος του 2016 και το 7% απορρόφησης από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ έναντι 1,5% περίπου που ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, είναι ένα στοιχείο. Παρόλο που πραγματικά είναι αυξημένο το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, το οποίο δείχνει μια μικρή πρόοδο, δεν πανηγυρίζουμε. Ξέρουμε ότι όταν έχουμε παραλάβει ένα πρόβλημα το οποίο αποτυπώνεται σε 25% -στο ένα τέταρτο- απώλεια του εθνικού πλούτου, και σε μία ανεργία στο 27%, έχουμε πάρα πολύ δρόμο και τις προκλήσεις μπροστά μας. Και όλον αυτόν τον καιρό, εξελίχθηκε μια απίστευτη προσπάθεια υπονόμευσης και διαστρέβλωσης κάθε μέτρου που αφορούσε το θέμα του ασφαλιστικού. Τελευταίο παράδειγμα ήταν η υιοθέτηση από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ και του συστήματος και του πολιτικού συστήματος αυτών που πανηγύριζαν ότι δήθεν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι ξανανοίγει το ασφαλιστικό. Και την επόμενη μέρα σιώπησαν.

Τι κάναμε με τον 4387/16 για το ασφαλιστικό; Θεωρώ ότι κάναμε μία προσπάθεια δομικής αναδόμησης του συστήματος έτσι ώστε να μην παράγει συνεχώς νέες αδικίες, νέες ανισότητες και να στοιχειοθετεί -δεν λέω υπερβολές- μία προοπτική βιωσιμότητας. Βάλαμε, τέλος στην πολυνομία, τέλος στην πολυδιάσπαση της κοινωνικής ασφάλισης. Φτιάξαμε τον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης για τις κύριες συντάξεις με κοινούς, ενιαίους κανόνες παροχών και εισφορών για όλους. Εντάξαμε όλα τα ταμεία της επικουρικής ασφάλισης και παροχών πάλι σε ενιαίο ταμείο. Όλα αυτά θυμίζω ότι τα κάναμε παράλληλα και μαζί με μια αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.»

Τέλος ο κ. Μαντάς αναφέρθηκε με συγκεκριμένα νούμερα και παραδείγματα στα ελλείμματα του φορολογικού συστήματος, στην αλλαγή στον ΟΓΑ και στην φορολογία των επιχειρήσεων.

Δείτε Επίσης

Ά. Μπάφας-Επιβραβεύτηκε  η θετική  πρόταση, η προοπτική και αποτυπώθηκε το έργο.Αποδοκιμάστηκε η άρνηση της πραγματικότητας,η έλλειψη πρότασης, η τοξικότητα

  Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])— “Γνωρίζαμε  ότι  θα είμαστε  πρώτοι ,γνωρίζαμε ότι θα είχαμε ένα πολύ καλό  ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments