Τετάρτη , 17 Απριλίου 2024
Αρχική / Ενδιαφέρουσες Ιστορίες / Ως ξενοδοχειακή μονάδα θα επαναλειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ Άρτας Ιστορική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, με ευρεία πλειοψηφία

Ως ξενοδοχειακή μονάδα θα επαναλειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ Άρτας Ιστορική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, με ευρεία πλειοψηφία

imagesΑπό: Γιώργος Γκόντζος

Με ευρεία πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων αποφάσισε,  την διενέργεια δημοπρασίας και την εκμίσθωση του (πρώην) ΞΕΝΙΑ Άρτας, ώστε αυτό να αποτελέσει μια πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα, μέσα στο Κάστρο της πόλης, το οποίο έχει πλέον ανοίξει για το κοινό.

Στη συνεδρίαση το «παρών» έδωσαν και δεκάδες συμπολίτες, με τον Δήμαρχο Αρταίων κ. Χρήστο Τσιρογιάννη να αναλύει την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την λειτουργία του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχειακή μονάδα, με την παράλληλη βέβαια λειτουργία των αντίστοιχων χώρων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια και εστιατόριο) μακροχρόνιας μίσθωσης, «αφουγκραζόμενοι την επιθυμία και την βούληση των δημοτών να λειτουργήσει όπως και στο παρελθόν, αλλά και επειδή πιστεύουμε ότι η χρήση αυτή θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, το Κάστρο θα είναι ανοιχτό προς το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και πολύ καλά συντηρημένο».

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν περίπου 4.000 ημερομίσθια, ενώ με την έναρξη της λειτουργίας του έργου εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου 20 άμεσες θέσεις εργασίας  και 25 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Εξηγώντας γιατί δεν επελέγη η πρόταση να λειτουργήσει το ΞΕΝΙΑ ως πολιτιστικός πολυχώρος, ο κ. Τσιρογιάννης ήταν ξεκάθαρος επισημαίνοντας πως «αυτή η πρόταση ήταν η εύκολη λύση για εμάς, εάν θέλαμε να εκμεταλλευθούμε το θέμα και πολιτικά. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε το ΞΕΝΙΑ με χρήματα του ΕΣΠΑ. Ωστόσο, πρέπει να δούμε ποια πραγματικά χρήση θα βοηθήσει την τοπική οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη. Στην Άρτα υπάρχουν οι λιγότερες κλίνες σε όλη την Ήπειρο και αν θέλουμε να κάνουμε βήματα στον τουρισμό οφείλουμε να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Υπογράμμισε δε, σε ό, τι αφορά τους χώρους πολιτισμού στην πόλη, ότι υπάρχουν κτίρια, όπως είναι το Ιστορικό Δημαρχείο, το αρχοντικό Ζορμπά, το αρχοντικό Παπακώστα, το κτίριο στην οδό Ορλάνδου, το κτίριο Αγραφιώτη κ.α., τα οποία μπορούν να γίνουν πολιτιστικά κέντρα, με χρήματα από Ευρωπαϊκά προγράμματα και «εκεί θα θέλαμε τη βοήθεια της Κυβέρνησης».

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη να υποβάλει άμεσα σχετικό αίτημα για την δημοπρασία και την εκμίσθωση του ΞΕΝΙΑ προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του Υπουργείου Πολιτισμού μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, ώστε να παραχωρηθεί η πρόσβαση κατά χρήση από την είσοδο του Κάστρου μέχρι τον οικοπεδικό χώρο του ΞΕΝΙΑ. Στη συνέχεια, αφού αποσταλεί η παραχώρηση της πρόσβασης, να παραπέμψει άμεσα τον καθορισμό των όρων και κάθε άλλη ενέργεια που θα απαιτηθεί σε νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της δημοπράτησης για την εκμίσθωση του ΞΕΝΙΑ με την προαναφερόμενη χρήση.

«Στο Κ.Α.Σ. θα χρειαστεί και η βοήθεια των Κυβερνητικών βουλευτών του Νομού μας, οι οποίοι είμαστε πεπεισμένοι ότι θα πράξουν τα δέοντα, με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου και η κοινωνία της Άρτας αποφάσισε για το πώς θέλει το ΞΕΝΙΑ» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αρταίων.

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής υπερψηφίστηκε από τις δυο μεγαλύτερες παρατάξεις της αντιπολίτευσης (των κ.κ. Στασινού και Παπαλέξη, με τον κ. Κοσμά -από την παράταξη του πρώτου- να ζητά αναβολή), ενώ υπέρ της λειτουργίας του ΞΕΝΙΑ ως ξενοδοχειακή μονάδα τάχθηκαν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης («Σκουφάς», «Μακρυγιάννης», «Πολιτών Παρέμβαση») που έλαβαν και το λόγο.

Το ιστορικό

Τέλος, σημειώνεται πως το ξενοδοχείο ΞΕΝΙΑ βρίσκεται εντός του Ιστορικού Βυζαντινού Κάστρου της πόλης, το οποίο έχει ιδιαίτερη αρχαιολογική αξία και σημασία. Το Κάστρο της Άρτας είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που χαρακτηρίζουν μαζί με το γιοφύρι τη πόλη.

Το 1960 εντός του Κάστρου κατασκευάστηκε το ξενοδοχειακό συγκρότημα του ΞΕΝΙΑ, όπου μαζί αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πόλης, μέρος της παλαιότερης αλλά και της σύγχρονης ιστορίας της. Το ΞΕΝΙΑ από την κατασκευή του έως και το 1992 περίπου λειτουργούσε ως ξενοδοχείο – σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα και ο χώρος του κάστρου να παραμένει κατά βάσει ανενεργός εκτός των θερινών μηνών, όπου περιστασιακά στο θεατράκι του κάστρου φιλοξενούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Με το Ν. 4049/2012 το ΞΕΝΙΑ παραχωρήθηκε στο Δήμο Αρταίων, ενώ το Μάιο του 2014 καταχωρήθηκε στην ακίνητη περιουσία του Δήμου Αρταίων.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments