Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Όλγα Γεροβασίλη(ΣΥΡΙΖΑ): Βαθιά ιδεολογική η συζήτηση για την αποκομιδή των απορριμμάτων

Όλγα Γεροβασίλη(ΣΥΡΙΖΑ): Βαθιά ιδεολογική η συζήτηση για την αποκομιδή των απορριμμάτων

γεροβασιλη_τροπολογια_οταΑπό:Γιώργος Γκόντζος([email protected])—«Συζήτηση βαθιά ιδεολογική» χαρακτήρισε την συζήτηση στην Ολομέλεια επί της τροπολογίας για τους συμβασιούχους καθαριότητας στους ΟΤΑ, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και βουλευτής Άρτας  του ΣΥΡΙΖΑ,Όλγα Γεροβασίλη, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι αντιμετωπίζει μεγάλα ζητήματα πολιτικής κατά πως την συμφέρει.

«Είναι μια βαθιά ιδεολογική συζήτηση κι όχι στο επίπεδο αν θα μαζεύουν τα σκουπίδια ιδιωτικές εταιρείες ή εργαζόμενοι, αλλά και σε ζητήματα, όπως το αυτοδιοίκητο και τα ανταποδοτικά τέλη, για το πως δηλαδή θα τα χρησιμοποιεί ένα Δήμος και τι νομικά εργαλεία θα του δίνει η κυβέρνηση», εξειδίκευσε η κ. Γεροβασίλη, διαπιστώνοντας αντιφατικό λόγο σε ομιλητές της ΝΔ, που τα πραγματεύτηκαν.

Καταλόγισε δε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι μέσω της πρότασής του για σύμπραξη ιδιωτών και Δήμων στον τομέα διαχείρισης των σκουπιδιών, στην ουσία προτείνει την εγκαθίδρυση εργασίας υπό καθεστώς «γαλέρας» και ενοικίαση εργαζόμενων. 

Επικαλούμενη παραδείγματα περιοχών, όπως η Ικαρία και η Ηγουμενίτσα, στις οποίες δεν υπάρχουν εταιρείες με υποδομή για την διαχείριση των σκουπιδιών, η υπουργός είπε πως ο κ. Μητσοτάκης στην ουσία προτείνει με την υποδομή (αυτοκίνητα κα) των Δήμων να ενοικιάζονται εργαζόμενοι. 

«Με τι συνθήκες εργασίας και τι αποδοχές;» διερωτήθηκε και προσέθεσε: «Αυτή την ανάπτυξη θέλουν όσοι θέλουν αυτό και δεν μιλούν καν για τον υγιή ιδιωτικό τομέα». «Άρα δεν είναι τεχνικά τα ζητήματα, είναι ζητήματα ουσίας» είπε η κ. Γεροβασίλη σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη από την ΝΔ, στην Ολομέλεια.

Τέλος, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης απέκρουσε τις κατηγορίες πως η κυβέρνηση αυτή δημιούργησε προσδοκίες για μετατροπή των συμβάσεων στην καθαριότητας, επισημαίνοντας πως αντιθέτως διεμήνυε σε όλους τους τόνους πως κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό. «Άρα τι εισηγείται ένα σοβαρό συνδικαλιστικό σωματείο; Κάτι ανέφικτο ή αυτό που σήμερα κατοχυρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και την σταθερή μόνιμη εργασία στο εξής» έθεσε το ερώτημα, καταλήγοντας την τοποθέτησή της και κάλεσε σε μια σοβαρή συζήτηση για το θέμα τους με τους Δήμους, αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις.(Το video με την ομιλία της κ.Ο. Γεροβασίλη  στο link: https://www.youtube.com/watch?v=blDyfPTpVuI&feature=youtu.be)

 Η ομιλία της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, από τα πρακτικά της Βουλής

ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ (Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι συντομότερη, μιας και η τροπολογία έχει αναλυθεί στην ουσία της.

Αισθάνομαι την ανάγκη να πω ότι πραγματικά –και φάνηκε αυτό στις τοποθετήσεις- αυτή η συζήτηση σήμερα για την τροπολογία είναι μια βαθιά ιδεολογική συζήτηση. Δεν είναι κακό αυτό βεβαίως. Καλό είναι μέσα σε αυτήν την Αίθουσα να λύνουμε και να τοποθετούμαστε καθαρά και σε αυτά τα ζητήματα.

Δεν είναι μόνο ιδεολογική, ξέρετε, στο επίπεδο τού εάν τα σκουπίδια θα τα μαζεύουν ιδιωτικές εταιρείες ή οι εργαζόμενοι. Είναι και σε πολλά άλλα ζητήματα που φαίνονται μέσα στη συζήτηση σαν τεχνικά, αλλά που δεν είναι.

Παρατήρησα, ας πούμε, για το αυτοδιοίκητο της Αυτοδιοίκησης ο ίδιος ομιλητής σε άλλο σημείο να το υποστηρίζει φανατικά και σε άλλο σημείο, που δεν βολεύει με την ιδεολογική του τοποθέτηση, να το απορρίπτει σε δευτερόλεπτα.

Το ίδιο και όσον αφορά τα ανταποδοτικά τέλη των δήμων, δηλαδή πώς θα χρησιμοποιεί ένας δήμος και τι νομικά εργαλεία θα του δίνει η Κυβέρνηση όσον αφορά τις ανταποδοτικές υπηρεσίες που, όπως ξέρετε όλοι, είναι χρήματα που είναι από φορολόγηση, στα αλήθεια, είναι τα τέλη τα οποία πληρώνουν οι ίδιοι οι δημότες και αυτά πρέπει να επιστρέψουν στους ίδιους χωρίς να αφήνουν κέρδος.

Όλα αυτά τα ζητήματα, λοιπόν, θα πρέπει νομίζω να τα δούμε ή από τη μια πλευρά ή από την άλλη, εάν θέλουμε οι υπηρεσίες που παρέχουν οι δημόσιες δομές, άρα και οι δήμοι, προς τους πολίτες να είναι ισάξιες και των χρημάτων που πληρώνουν οι πολίτες και να αποδίδονται απευθείας σε αυτούς, χωρίς ενδιάμεσα να κερδίζει και κάποιος άλλος, που έτσι και αλλιώς θα αφαιρέσει υπηρεσία από τον πολίτη.

Ήθελα να ρωτήσω τον κ. Μητσοτάκη,που είπε ότι πρέπει να τα διαχειριστούν όπως θέλουν οι Δήμοι στην Ικαρία και στην Ηγουμενίτσα, το εξής: Στην Ηγουμενίτσα, στην Ικαρία υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες που έχουν την τεχνική υποδομή για να κάνουν αύριο αποκομιδή απορριμμάτων; Εγώ επειδή είμαι από επαρχία-ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι- ξέρω πως όχι. Τι εννοεί, λοιπόν, ο ποιητής στη συγκεκριμένη περίπτωση; Εννοεί ότι με την υποδομή των δήμων, τα αυτοκίνητα και τα διάφορα άλλα που απαιτούνται, θα ενοικιαστούν εργαζόμενοι, διότι δεν λύνεται αυτό διαφορετικά αύριο το πρωί,παρά μόνο με αυτόν τον τρόπο. Άρα, αύριο το πρωί, ναι βεβαίως, μια εταιρεία που θα νοικιάζει εργαζόμενους μπορεί να συσταθεί στο δευτερόλεπτο, οι άλλες όχι. Και δεν είναι οι μεγαλοεργολάβοι, που ενδεχομένως να μπορούσαν, είναι και άλλοι, υποκρύπτονται και όλα αυτά.

Επομένως, η ανταποδοτική καθαριότητα προς τους πολίτες είναι δικαίωμά τους –κατοχυρωμένο δικαίωμα του πολίτη- και είναι και θέμα φυσικά δημόσιας υγείας. Eξου και αντιμετωπίζουμε το επείγον αυτές τις ημέρες από «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους. Με πόσα λεφτά, πώς; Αυτό, λοιπόν, θέλουμε. Αυτές είναι οι συνθήκες γαλέρας και αυτή την ανάπτυξη ονειρεύονται όσοι ονειρεύονται αυτό. Δεν μιλούν καν για τον υγιή ιδιωτικό τομέα. Αυτός μένει απ’ έξω, είναι άλλη ιστορία. Αν θέλουμε, λοιπόν, να πούμε αλήθεια, περί αυτών θα πρέπει να μιλήσουμε. Και δεν είναι εδώ τεχνικά τα ζητήματα, αν δηλαδή η τάδε διάταξη –αυτό που είπε ο κ. Βορίδης ο οποίος είναι εξαιρετικός νομικός- είναι λίγο έτσι ή είναι λίγο αλλιώς. Εξάλλου ο κ. Βορίδης, αν θυμάμαι καλά, είναι και ο πρώτος που διέρρευσε τη διαρροή τηςαποφάσεως του Ελεγκτικού Συνεδρίου, γιατί υπάρχει τεχνογνωσία και σ’ αυτό, πάρα πολύ καλή τεχνογνωσία, για να χαρεί, λοιπόν, με τη σειρά της η Νέα Δημοκρατία και άλλοι ότι θα έμεναν απλήρωτοι άνθρωποι οι οποίοι μαζεύουν σκουπίδια για τετρακόσια ευρώ.Γι’ αυτήν την τάξη μιλάμε, γι’ αυτούς τους ανθρώπους μιλάμε και νομίζω ότι θα άξιζε τον κόπο να το κάναμε με μεγαλύτερη ευαισθησία.

Έχουν ακουστεί και άλλα πολλά αυτές τις ημέρες, επ’ ευκαιρία και των συμβασιούχων και τι τάξαμε και τι δεν τάξαμε και τι καλλιεργήσαμε. Δεν νομίζω ότι θα βρει κάποιος διατυπωμένηδήλωση που να λέω –κι όχι μόνο εγώ, αλλά και άλλοι Υπουργοί- ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που εργάζονται με συμβάσεις στους δήμους στην καθαριότητα ή οπουδήποτε αλλού, την άλλη μέρα το πρωί θα μετατραπούν με αντισυνταγματικό τρόπο κατευθείαν σε εργαζόμενους με σταθερή μόνιμη εργασία. Προσωπικά,  λοιπόν, κι όχι μόνο εγώ,αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι Υπουργοί -και οι προηγούμενοι και νυν- σε συναντήσεις και με την ΠΟΕ ΟΤΑ και με την ΑΔΕΔΥ, αλλά και με άλλους εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων που μας ζητούσαν επίμονα αυτό, δηλαδή να μετατραπούν την άλλη ημέρα το πρωί όλοι σε εργαζόμενους με σταθερή μόνιμη εργασία, είπαμε σαφώς «όχι, δεν γίνεται». Να μη λέμε πράγματα που δεν γίνονται και επίσης να μη ζητάμε πράγματα που ξέρουμε ότι δεν γίνονται γιατί είναι ενάντια στο Σύνταγμα. Το Σύνταγμα δεν αλλάζει αύριο το πρωί, ακόμη και να θέλαμε. Θέλει πέντε χρόνια για να αλλάξει το Σύνταγμα.

Επομένως, τι εισηγείται ένα σοβαρό συνδικαλιστικό κίνημα; Αυτό που δεν μπορεί να γίνει ποτέ ή αυτό που σήμερα κατοχυρώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών που να έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία από τούδε και στο εξής; Σε λίγο καιρό και στο εξής, γιατί τώρα θα πρέπει υποχρεωτικά να πάμε σε μία καινούργια σύμβαση λόγω των εκτάκτων υγειονομικών αναγκών που δημιουργήθηκαν, μέχρι να ολοκληρωθεί εν πάση περιπτώσει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, ο οποίος είναι με συνταγματικά κριτήρια, με αντικειμενικά κριτήρια μοριοδότησης. Πόσα χρόνια είναι οι συμβασιούχοι στην καθαριότητα και δεν προσελήφθη ποτέ κανείς, παρά μόνο από αυτούς τους δημάρχους που δεν ήταν του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά, οι οποίοι έπαιρναν τους εργαζόμενους και τους πήγαιναν στα γραφεία, ενώ τους είχαν προσλάβει για την καθαριότητα και στη συνέχεια πάλι έπαιρναν συμβασιούχους στην καθαριότητα; Οι άνθρωποι που εργάστηκαν με οκτάμηνα στην καθαριότητα είναι χιλιάδες σε αυτόν τον τόπο και σήμερα είναι άνεργοι, όπως και αυτός του οποίου τελειώνει η σύμβασή του  των οκτώ μηνών, δεν είναι ένας εργαζόμενος τον οποίο πρέπει να τον δούμε διότι είναι σε πλεονεκτική θέση. Οκτώ μήνες είναι εργαζόμενος, την άλλη ημέρα είναι άνεργος. Επομένως, όταν λέμε το δικαίωμα των ανέργων, εννοούμε και τον οκταμηνίτη συμβασιούχο. Είναι  το ίδιο.

Άρα, τι θέλουμε να κάνουμε εμείς, ποια «δικά μας παιδιά»; Ποιος τους διόρισε αυτούς; Δεν διορίστηκαν. Ποιος τους έπαιρνε με συμβάσεις; Εμείς τους παίρναμε; Εμείς δώσαμε παράταση και είπαμε πού κρίθηκε, πώς κρίθηκε, διότι είπαμε πως χρειαζόμαστε χρόνο για να αντιμετωπίσουμε οριστικά και μόνιμα με έναν στέρεο τρόπο αυτό το ζήτημα, το οποίο θα έπρεπε να απασχολεί ένα σοβαρό Κοινοβούλιο.

Δεν μπορεί η κατάσταση στη χώρα, αλλά και σοβαρές υπηρεσίες να στέκονται επάνω σε συμβασιούχους. Ο συμβασιούχος χρειάζεται. Πότε; Για έκτακτη ανάγκη, εποχιακή ανάγκη, βεβαίως. Δεν έχει ένας τουριστικός δήμος, όπου τον χειμώνα μένουν διακόσιοι και το καλοκαίρι χιλιάδες, τις ίδιες ανάγκες, ούτε μπορεί να τους έχει ως μόνιμο προσωπικό αυτούς που παίρνει το καλοκαίρι και τον χειμώνα. Βεβαίως και πρέπει ο δήμος να κάνει σωστό προγραμματισμό. Αυτή θα ήταν μία σοβαρή συζήτηση.

Σας ευχαριστώ.

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 11.03.2024 – ώρα 18.00.

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments