Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / Όσμπορν μετά τη συνάντηση με Βαρουφάκη: Η αντιπαράθεση Ελλάδας–ευρωζώνης μας απειλεί όλους!

Όσμπορν μετά τη συνάντηση με Βαρουφάκη: Η αντιπαράθεση Ελλάδας–ευρωζώνης μας απειλεί όλους!

1a1– «Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στην Ευρώπη, όπως και στη Βρετανία, επιλέγουμε την ικανότητα αντί για το χάος» ανέφερε ο Βρετανός υπουργός

Από τη μια ο Τζορτζ Όσμπορν κάλεσε τον Έλληνα υπουργό να φερθεί υπεύθυνα αλλά από την άλλη τόνισε πως και η ευρωζώνη θα πρέπει να έχει ένα καλύτερο σχέδιο για απασχόληση και ανάπτυξη.

Η συνάντηση των δυο ανδρών έγινε στη Ντάουνινγκ Στριτ, με τον Βρετανό υπουργό να κερνά τον Γιάνη Βαρουφάκη… καφέ. Το τετ α τετ των δυο ανδρών έγινε σε καλό κλίμα, είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πηγή του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών. «Η συνάντηση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών με τον Έλληνα ομόλογό του διεξήχθη σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα», τονίστηκε.

Το Λονδίνο ήταν ο δεύτερος σταθμός του Γιάνη Βαρουφάκη στο πλαίσιο των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης, με σκοπό να ενημερώσει ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Η συνάντηση κράτησε 45 λεπτά και όταν τελείωσε, ο Όσμπορν συνόδευσε μέχρι την εξώπορτα τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών αλλά δηλώσεις δεν έγιναν.

Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες. Λίγο μετά το τέλος του τετ α τετ των δυο ανδρών, ο Τζορτζ Όσμπορν έδωσε στη δημοσιότητα μια δήλωση στην οποία αναφέρει: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση και είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.

Καλώ τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ενεργήσει με υπευθυνότητα, αλλά είναι επίσης σημαντικό η ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη.

Είναι μια αναδυόμενη απειλή για τη βρετανική οικονομία. Και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στην Ευρώπη, όπως και στη Βρετανία, επιλέγουμε την ικανότητα αντί για το χάος» ανέφερε ο Βρετανός υπουργός.

Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί και στο Σίτι για να συναντήσει 100 υποψήφιους επενδυτές και τραπεζίτες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα το Reuters. Θα τους ενημερώσει για τις θέσεις της ελληνικήες κυβέρνησης.

Οι ελληνικές επαφές των τελευταίων ημερών είναι ούτως ή άλλως πολύ «ψηλά» και στα σημερινά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, με το BBC να προβάλει τη δήλωση του κ. Βαρουφάκη που είπε πως «η Ευρώπη έρχεται πρώτη», το SKY NEWS να μιλάει για τις συζητήσεις που έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση για μια νέα συμφωνία για το χρέος της και τους FT να κάνουν λόγο για «συναγερμό στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με πηγή του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, η χρονική συγκυρία της συνάντησης είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς η Βρετανία εδώ και πολύ καιρό αναζητεί συμμάχους εντός της ΕΕ μια και επιθυμεί την αλλαγή συνθηκών της Ένωσης με στόχο την χαλάρωση των δεσμεύσεων που έχει το Λονδίνο έναντι των Βρυξελλών. «Έτσι λοιπόν είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για την Μεγάλη Βρετανία να συμμαχήσει με ένα ακόμη κράτος της ΕΕ για ριζικές αλλαγές, μέσα στην Ένωση», ανέφερε η εν λόγω πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επιπλέον, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στο Λονδίνο είναι έντονη η φημολογία ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Μεγάλη Βρετανία επιθυμούν την χαλάρωση των μέτρων λιτότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς πιστεύουν ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται τα τελευταία 5 χρόνια «μόνο καλό δεν έχει κάνει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Άγριο κράξιμο στον Βαρουφάκη για το ντύσιμο στη συνάντηση με τον Όσμπορν

Άγριο κράξιμο στον Βαρουφάκη για το ντύσιμο στη συνάντηση με τον Όσμπορν

Ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίστηκε στη Ντάουνινγκ Στριτ με ένα μπλε ηλεκτρικ πουκάμισο, φυσικά χωρίς γραβάτα, μαύρο παντελόνι και σακάκι, μαύρο δερμάτινο παλτό.

Το πρώτο «δηλητηριώδες» σχόλιο ήρθε από τον David Byers, συντάκτη διεθνών στους Times του Λονδίνου με ειδίκευση στη Μέση Ανατολή. Tweet-αρε μια φωτογραφία των δυο υπουργών έξω από τη Ντάουνιγκ Στριτ κι έγραψε: «Ο Όσμπορν συζητά με έναν τυχαίο μπαρόβιο στο δρόμο μετά από ξενύχτι. Ω, μια στιγμή, είναι ο Έλληνες υπουργός Οικονομικών»…

Δεν ήταν το μοναδικό τέτοιο tweet. Ακολούθησε κι ένα από τον Will Martin, Βρετανό οικονομολόγο, που έγραψε: «Ο Βαρουφάκης έδειχνε τόσο μη επαγγελματίας φτάνοντας στην Ντάουνιγκ Στριτ. Ασιδέρωτος, το πουκάμισο έξω από τον παντελόνι και ατημέλητο παλτό. Πως μπορεί κανείς να τον πάρει σοβαρά;».

Το tweet του Βρετανού οικονομολόγου προκάλεσε αντιδράσεις και ο ίδιος «αναγκάστηκε» να απαντήσει με νέο τιτίβισμα: «Να δέχεσαι επίθεση γιατί είπες πως κάποιος πρέπει να ντύνεται επαγγελματικά σε μια συνάντηση που μπορεί να βοηθήσει στο να αποφασίστεί το οικονομικό μέλλον της χώρας».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: EPA – Reuters

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments