Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ- «Ορέστης» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ

2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ- «Ορέστης» του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ

–Από: Χάρης Δάφλος–

Η τραγωδία «Ορέστης» του Ευριπίδη είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, με την οποία συμμετέχει στο 2οΦεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, που διοργανώνει το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων,

Τρεις νέοι,  ο Ορέστης, η Ηλέκτρα κι ο Πυλάδης, κολυμπούν μέσα στη δίνη του αίματος που τους παρασέρνει. Θεοί και άνθρωποι έχουν στήσει μια πλεκτάνη μίσους κι εκδίκησης, όπου η αδελφική αγάπη γίνεται συνενοχή, η φιλική σχέση συναυτουργία, η λαϊκή ετυμηγορία θανατική ποινή.

Η παράσταση, την οποία θα παρουσιάσει το ΚΘΒΕ,στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης την Τετάρτη 22 Αυγούστου, στις 9.00 μ.μ.,«ρίχνει» την αυλαία του επιτυχημένου 2ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.

Ο «Ορέστης» είναι σε νέα μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Γιάννη Αναστασάκη.Στο ρόλο του Ορέστη ο Χρίστος Στυλιανού.Στο ρόλο της Ηλέκτρας η Ιωάννα Κολλιοπούλου που τιμήθηκε φέτος με το θεατρικό βραβείο Μελίνα Μερκούρη.

Ο σκηνοθέτης, Γιάννης Αναστασάκης, αναφέρει στο σημείωμά του: «Ο Ευριπίδης γράφει τον «Ορέστη» σε μια αντιηρωική εποχή και το μυθικό περιβάλλον του έργου αντανακλά αυτή τη συνθήκη.Σήμερα ζούμε μια αντίστοιχη περίοδο – και δεν εννοώ μονάχα στην Ευρώπη και δεν εννοώ μονάχα στα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Σ’ αυτόν τον κόσμο, όπου οι αξίες κλονίζονται και η ανάγκη για επιβίωση βγάζει στο φως τη θνητή μας φύση, ανεβαίνει σήμερα ο «Ορέστης». Τα πρόσωπα αγριεύουν, οι ψυχές ταράζονται, οι σκέψεις μας θολώνουν. Πώς να είσαι ψύχραιμος και από πού να κρατηθείς όταν το αίμα βράζει μέσα μας και γύρω μας, όταν το Τέλος πλησιάζει καλπάζοντας;Τη θέση του πολίτη σε μια πολιτεία που κλυδωνίζεται, θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε με την παράστασή μας. Αλλά και τη θέση μιας πολιτείας που αυτοτιμωρείται τιμωρώντας. Κι αν κάτι μας διαφοροποιεί από το Μύθο του Ορέστη είναι πως όλοι μας ξέρουμε ότι «από μηχανής θεοί» δεν υπάρχουν πια».

Συντελεστές:

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης.

Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Θαβώρης.

Μουσική: Μπάμπης Παπαδόπουλος.

Κίνηση: Αλέξης Τσιάμογλου.

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος.

Μουσική Διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης.

Boηθός σκηνοθέτη: Σαμψών Φύτρος.

Βοηθός Σκηνογράφου: Ελίνα Ευταξία.

Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου.

Οργάνωση Παραγωγής: MarleenVerschuuren.

Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Ιωάννα Κολλιοπούλου: Ηλέκτρα – Δάφνη Λαμπρόγιαννη: Ελένη – Νικόλας Μαραγκόπουλος: Αγγελιοφόρος – Δημήτρης Μορφακίδης: Πυλάδης – Δημοσθένης Παπαδόπουλος: Απόλλωνας – Μαριάννα Πουρέγκα: Ερμιόνη – Κώστας Σαντάς: Τυνδάρεως – Χρήστος Στέργιογλου: Τρώας – Χριστόδουλος Στυλιανού: Μενέλαος – Χρίστος Στυλιανού: Ορέστης.

Χορός: Ελευθερία Αγγελίτσα, ΜομώΒλάχου, Στελλίνα Βογιατζή, Αναστασία Εξηνταβελόνη, Παυλίνα Ζάχρα, Μαρία Κωνσταντά, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Μαρία Πετεβή, Ελίνα Ρίζου, Εύη Σαρμή, Χριστίνα Χριστοδούλου, Στυλιανή Ψαρουδάκη.

Τιμές εισιτηρίων:

Τιμή προπώλησης: 12 ευρώ. Κανονικό εισιτήριο: 15 ευρώ. Φοιτητικό/ Ανέργων/  Άνω των 65 / Ομαδικό: 10 ευρώ. Σπουδαστές που εμπίπτουν στο πλαίσιο του Σύμφωνου Συνεργασίας που υπέγραψε το ΚΘΒΕ με το υπουργείο Παιδείας: 8 ευρώ. ΑμΕΑ και συνοδοί ΑμΕΑ: 8 ευρώ.Προπώληση εισιτηρίων viva.gr και στο Κιόσκι της Κεντρικής Πλατείας (Ώρες λειτουργίας: 11.30 – 15.00 και 17.30 – 21.30).

Παράλληλα, το ΔΗΠΕΘΕ ανακοινώνει πως διαθέτει για τους θεατές που θέλουν να δουν την παράσταση «Ορέστης», εισιτήρια, για τη μεταφορά τους προς και από το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 2 ευρώ κατ’ άτομο (με επιστροφή) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν με την αγορά του εισιτηρίου τους για την παράσταση, από το Κιόσκι της Κεντρικής Πλατείας (Λόγω αυξημένης ζήτησης θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments