Τετάρτη , 27 Μαρτίου 2024
Αρχική / Τεχνολογία / 2014, η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ

2014, η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ


To 2014 ήταν σίγουρα η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, μια τάση που συνεχίζεται, επιβεβαίωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (ΟΜΜ).

Η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας στην επιφάνεια…

 

του πλανήτη ξεπέρασε πέρυσι κατά 0,57 βαθμό Κελσίου την υπολογιζόμενη μέση θερμοκρασία για την περίοδο αναφοράς 1961-1990, που είναι 14 βαθμοί, ξεπερνώντας τα ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας του 2010 (κατά 0,55 βαθμό πάνω) και του 2005 (κατά 0,54 βαθμό), σύμφωνα με τον εξειδικευμένο οργανισμό του ΟΗΕ που εδρεύει στη Γενεύη.

«Ο αιώνας μας συγκεντρώνει 14 από τις 15 θερμότερες χρονιές. Υπολογίζουμε σε μια συνέχιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, καθώς η συγκεντρώσεις αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και η αύξηση της ενθαλπίας των ωκεανών μας υπόσχονται ένα θερμότερο μέλλον», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΟΜΜ Μισέλ Ζαρό.

«Η παγκόσμια τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι πιο σημαντική από την κατάταξη αυτής ή εκείνης της χρονιάς», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι αυτό προκύπτει από την ανάλυση συνόλων δεδομένων ότι το 2014 είναι, έναντι της συλλογής δεδομένων, η θερμότερη χρονιά παρότι υπάρχει ελάχιστη διαφορά ανάμεσα στις τρεις πιο θερμές χρονιές».

Ο ΟΜΜ υπολόγισε ότι σχεδόν το 0,93% της ζέστης που παγιδεύεται στην ατμόσφαιρα από αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προερχόμενα από την εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων και άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, είναι αποθηκευμένη στους ωκεανούς.

Οι ωκεανοί παίζουν συνεπώς πρωταρχικό ρόλο όσον αφορά τη θερμική ρύθμιση του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια των ωκεανών έφθασε σε νέα ρεκόρ το 2014″, προειδοποίησε ο ΟΜΜ.

Ωστόσο ο οργανισμός μετεωρολογίας υπενθυμίζει ότι αυτο το ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας το 2014 σημειώθηκε χωρίς να υπάρξει πραγματικό επεισόδιο του φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο θερμαίνει το κλίμα όταν θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας υψηλότερες του φυσιολογικού στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό αλληλεπιδρούν με τα συστήματα ατμοσφαιρικής πίεσης.

Σύμφωνα με τον Ζαρό, τα φαινόμενα καύσωνα που είχαν σχέση με καταρρακτώδεις βροχές και μεγάλες πλημμύρες σε ορισμένες χώρες, ενώ άλλες υπέφεραν από την ξηρασία εντάσσονται στη λογική ενός κλίματος που εξελίσσεται. «Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να διαθέτουμε αξιόπιστες μετεωρολογικές και κλιματολογικές υπηρεσίες για να ενισχύουμε την αντίσταση των πληθυσμών και να βοηθάμε τις χώρες και τις κοινότητες να προσαρμόζονται σε ένα κλίμα που εξελίσσεται γρήγορα και που, σε πολλές περιοχές, γίνεται λιγότερο ευνοϊκό»…

Ο ΟΜΜ δημοσιοποίησε την ανάλυσή του με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες ενόψει των ετήσιων διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή που θα διεξαχθούν στη Γενεύη από τις 9 έως τις 14 Φεβρουαρίου. Οι διαβουλεύσεις αυτές θα βοηθήσουν τις πλευρές στη Σύμβαση-πλαίσιο του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος να υιοθετήσουν μια συμφωνία στο Παρίσι τον προσεχή Δεκέμβριο.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δείτε Επίσης

Δημοτική αρχή Ιωαννίνων: Άδικη και ακατανόητη απόφαση εκ μέρους του υπουργού Περιβάλλοντος

Από:Γιώργος Γκόντζος([email protected])–Σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων για την απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος που αφορά ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments