Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024
Αρχική / Επικαιρότητα / HPV εμβολιασμός στην Ελλάδα και παγκοσμίως : 12 χρόνια μετά Ανοικτή εκδήλωση για το κοινό

HPV εμβολιασμός στην Ελλάδα και παγκοσμίως : 12 χρόνια μετά Ανοικτή εκδήλωση για το κοινό

Θωράκιση, που αγγίζει σχεδόν το απόλυτο, προσφέρει εδώ και 12 χρόνια, από την έναρξη του συστηματικού εμβολιασμού, το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με τα επιστημονικά δεδομένα τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας να είναι αδιάψευστος μάρτυρας της αποτελεσματικότητάς του σε επίπεδο πρωτογενούς πρόληψης.

Ο αντί-HPV εμβολιασμός όταν εφαρμοστεί στη σωστή ηλικία, περίπου στα 11-12 χρόνια, που κατά τεκμήριο, τα κορίτσια δε θα έχουν αρχίσει ακόμα τη σεξουαλική τους ζωή, τα προστατεύει από την μόλυνση (και συνεπώς και από την πυροδότηση της τραχηλικής καρκινογένεσης) από συγκεκριμένους τύπους του ιού, όταν αργότερα αρχίσουν τις ερωτικές επαφές.

Μέσω του εμβολιασμού χρόνο με το χρόνο επιτυγχάνεται η μείωση αυτού καθ’ αυτού του καρκίνου του τραχήλου. Ήδη στην Αυστραλία προβλέπεται ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα εξαφανιστεί μέσα σε 20 χρόνια, ζητούμενο που ήδη καταγράφεται με σαφήνεια σε χώρες όπως η Φιλανδία και η Σκωτία.

Στην Ελλάδα, στα πρώτα διαθέσιμα αποτελέσματα από την Ελληνική Ακαδημαϊκή Ομάδα Μελετών Παθολογίας Τραχήλου, με επικεφαλής συντονιστικό κέντρο αυτό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σε περίπου 850 νέες γυναίκες που εμβολιάσθηκαν στην εφηβεία τους και που αργότερα, έχοντας ξεκινήσει την σεξουαλική τους ζωή πραγματοποίησαν και τον δευτερογενή τους έλεγχο (pap-test), παρότι αυτός έδειξε παθολογία, σε μόνο ΜΙΑ περίπτωση χρειάστηκε επέμβαση. Αντίθετα, σε ανάλογης ηλικίας κορίτσια που δεν είχαν εμβολιαστεί και παρουσίασαν παθολογικό pap-test αργότερα, σε ποσοστό περίπου 10% χρειάστηκε επέμβαση (δηλαδή 90 ΦΟΡΕΣ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ).

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι μετά τη χορήγηση εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων του αντί-HPV εμβολίου, δεν έχουν σημειωθεί παρενέργειες περισσότερες ή διαφορετικές από αυτές που παρατηρούνται για τα υπόλοιπα σε κυκλοφορία εμβόλια, στα οποία έχει υποβληθεί η πλειονότητα του πληθυσμού της γης.

Όλα τα δεδομένα για τον αντί – HPV εμβολιασμό και μελέτες που σήμερα υπάρχουν θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση για το κοινό που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019 στις 18.30 στο ξενοδοχείο Du LAC, στο πλαίσιο του Σεμιναρίου – Συνεδρίου Παθολογίας Τράχηλου που παραδοσιακά διεξάγεται εδώ και χρόνια στα Ιωάννινα.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν επίσης τα πρωτόκολλα άλλων δύο μελετών τις οποίες διεξάγει αυτό τον καιρό το HeCPA Group. Επίκεντρο αυτών των πρωτοκόλλων είναι η εξατομικευμένη αντιμετώπιση της παθολογίας τραχήλου, δηλαδή ότι κάθε ασθενής χρήζει διαφορετικής παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχει την ίδια ακριβώς διάγνωση στο Pap test με κάποια άλλη ασθενή. Στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη είναι η κολποσκοπική εικόνα, το lifestyle (κάπνισμα, ηλικία έναρξης σεξουαλικών επαφών, αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, χρήση προφυλακτικού), ο ΗPV εμβολιασμός (και αν ναι, σε ποια ηλικία) και το HPV mRNA test (APTIMA) που δείχνει αν υπάρχει ενεργός λοίμωξη. Συνυπολογίζοντας όλα αυτά τα στοιχεία μέσω ενός scoring system, λαμβάνεται η απόφαση αν χρειάζεται θεραπεία ή όχι.

Στο πρώτο πρωτόκολλο του HeCPA Group, θα παρουσιαστεί η αξία του HPV mRNA test και του lifestyle ως προγνωστικών δεικτών σοβαρής τραχηλικής αλλοίωσης. Στο δεύτερο πρωτόκολλο, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της τεχνικής large loop lesion-only excision (LLLOE), η οποία, στα πλαίσια της εξατομικευμένης ιατρικής, αφαιρεί μόνο την αλλοίωση σε νέες ασθενείς με βλάβη μικρής έκτασης (αντί για αφαίρεση μεγαλύτερου τμήματος του τραχήλου), με στόχο να μην επηρεαστεί ο κίνδυνος πρωορότητας σε μελλοντικές κυήσεις.

 

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments