Δευτέρα , 22 Απριλίου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις στην Ήπειρο και το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας – Τι λέει ο Σπίρτζης από την Άρτα

Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις στην Ήπειρο και το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας – Τι λέει ο Σπίρτζης από την Άρτα

1Βιβλική καταστροφή άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε την Ήπειρο.

Η Ήπειρος και συγκεκριμένα η Άρτα ήταν απο τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη σαρωτική κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα. Οικισμοί εκκενώθηκαν, σπίτια και καταστήματα πλημμυρίσαν, δρόμοι υποχώρησαν και μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου έχουν υποστεί καθίζηση, καλλιέργειες καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ κατέρρεσε και το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας.

Τι θα κάνει η πολιτεία

Οπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης «το πρώτο μέλημα μας ήταν μη κινδυνεύσει ούτε μια ανθρώπινη ζωή. Με εντολή του πρωθυπουργού είμαστε στην Αρτα για να μπορέσουμε να συνδράμουμε τις υπηρεσίες και της Περιφέρεις και των Δήμων καθώς τα καιρικά φαινόμενα δεν εχουν τελειώσει ακόμη και οι προβλεψεις λένε οτι δεν τελειώνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα αρα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.

Θα γίνουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο στην αποκατάστασή τους.

Για το κύριο πρόβλημα που είναι οι οικισμοί δυστυχώς στην Άρτα δεν έχουμε μια ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια τα έργα που έπρεπε να γίνουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση και της πόλης και του νομού ενώ υπάρχουν προβλήματα με τη χωροθέτηση στις παράκτιες περιοχές. Όλα αυτά εχουν στοιβάξει προβλήματα για δεκαετίες και δημιουργούν αυτή την ασφυκτική κατάσταση. Με δυο λόγια η πολιτεία δεν έχει σκύψει πάνω από το πρόβλημα της περιοχής για να το λύσει για να μη κινδυνεύει πια ο νομός και η παραγωγική δραστηριότητα και κυρίως οι άνθρωποι.

Ολοι οι οικισμοί που ήταν στις όχθες του ποταμού έχουν υποστεί πάρα πολύ μεγάλες ζημιές. Αλλά από χθες το βράδυ έχουν μειωθεί τα πλημμυρικά φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές και γίνονται αναχώματα καθώς έχουμε επιστρατεύσει και άλλα μηχανήματα και δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα. Εχουν ανέβει κλιμάκια μηχανικών από την Αθήνα για να βοηθήσουν και οργανωτικά στις αυτοψίες τις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας.

«Αμεσα οι αποζημιώσεις» λέει ο Σπίρτζης

Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τα ποσά της αποζημιώσης των πληγέντων και τις αποφάσεις που πρέπει να βγουν. Πριν λίγο τέλειωσε μια σύσκεψη οπου ενημερώθηκαν όλοι οι φορείς για τις απαραίτητες διαδικαστικές ενέργειες που χρειάζονται ωστε να βγουν πολύ γρήγορα οι υπουργικές αποφάσεις και να προχωρήσουν μετά οι υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην απόδοση των αποζημιώσεων για να ανακουφιστούν οι πληγέντες.

 

«Θα ξαναφτιάξουμε το γεφύρι της Πλάκας»

Είναι εφικτό να αποκατασταθεί το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας καθώς έχουμε ήδη τη συνδρομή των επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου για να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου έχει ήδη κινητοποιηθεί όχι μόνο για το γεφύρι αλλά και για τον έλεγχο των υποδομών, ήδη μηχανικοί βοηθάνε και την Περιφέρεια και τους Δήμους για να καταγραφούν οι ζημιές στις υποδομές. Και πριν λίγο μας τηλεφώνησαν από κάποιες εταιρείες ιδιωτικές για να μας είπαν οτι θα συμμετέχουν στην αποκατάσταση των ζημιών του ιστορικού γεφυριού. Επομένως έχουμε την αισιοδοξία οτι μόλις τα φαινόμενα υποχωρήσουν θα αρχίσουμε κατευθείαν τις εργασίες για την αποκατάστασή του.

Βιβλική η καταστροφή στην Ηπειρο από την κακοκαιρία

Ζημιές διαπιστώνονται στο 60% και πλέον του οδικού δικτύου της Ηπείρου, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες.

Στην Π.Ε. Άρτας, από το απόγευμα του Σαββάτου βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ενώ από τα ξημερώματα της Κυριακής τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της ΔΕΗ για παροχέτευση υδάτων από τα υδροηλεκτρικά φράγματα Πουρναρίου, στο πλαίσιο του οποίου προχώρησε η εκκένωση οικισμών. Εχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Ανθότοπος και τμήμα της πόλης της Άρτας (οδός Γώγου Μπακόλα) και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους για διαμονή και διανυκτέρευση.

Από τον όγκο των νερών του Αράχθου καταστράφηκε επίσης το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, καθώς από την άνοδο της στάθμης, δεν άντεξαν οι θυρίδες εκτόνωσης. Με κατάρρευση απειλήθηκε και το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, ενώ αντίθετα κατέρρευσε τελικά τμήμα της γέφυρας Κομποτίου.

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των νερών σε ποταμούς έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης της λίμνης Παμβώτιδας. Σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα των Δήμων της Π.Ε., υπάρχουν μεγάλης έκτασης, κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις, σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στον Δήμο Φιλιατών (Περιοχή Καλαμά), στο Δήμο Ηγουμενίτσας (Περιοχή Καλαμά) και στο Δήμο Σουλίου (Τ.Κ. Γλυκής, Παγκρατίου, Καρυωτίου, Πετουσίου, επ. οδός Μίχλας- Πολύδροσου).

Στην Π.Ε. Πρέβεζας έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές στον Δήμο Ζηρού και στον Δήμο Πάργας λόγω υπερχείλισης των ποταμών Λούρου και Αχέροντα, οι οποίες περιορίστηκαν ως ένα βαθμό εξαιτίας των καθαρισμών στους οποίους είχε προβεί τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου. Τα σοβαρότερα προβλήματα- ως τώρα- καταγράφονται σε Αμμουδιά, Βουβοπόταμο, Κυψέλη και γενικά στα παραποτάμια χωριά του Αχέροντα και μέχρι τη Γλυκή.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχει ήδη ζητήσει από Δημάρχους της Ηπείρου να υπάρξει λεπτομερής καταγραφή των ζημιών που υπάρχουν και οι οποίες συνεχώς διευρύνονται, ενώ επέστησε την προσοχή όλων για τα επόμενα 24ωρα καθώς είναι αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.

newsit

 

Δείτε Επίσης

Σεισμική δόνηση 4,2 ρίχτερ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 ρίχτερ  σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα με επίκεντρο 18,48  χιλιόμετρα δυτικά ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments