Παρασκευή , 30 Ιουλίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Νέα των Δήμων / Ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αναστήλωσης στην Παρηγορήτισσα.ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Συστράτευση όλων των φορέων  πριν να είναι αργά»

Ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αναστήλωσης στην Παρηγορήτισσα.ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Συστράτευση όλων των φορέων  πριν να είναι αργά»

parigoritriaΑπό:Γιώργος Γκόντζος–Την ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι εργασίες αναστήλωσης στην Παρηγορήτισσα επεσήμανε για μια ακόμη φορά ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, κατά τη διάρκεια σημερινής επίσκεψης αρμοδίων μηχανικών από την Υπηρεσία Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Η ομάδα των υπαλλήλων του Υπουργείου έκανε αυτοψία στη στέγη του μνημείου, η οποία χρίζει άμεσης επισκευής, με σκοπό την ένταξη των εργασιών, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Υπουργείου.
Η ανάγκη εργασιών επισκευής της στέγης και αναστήλωσης στην Παρηγορήτισσα έχει επισημανθεί από το Δήμαρχο Αρταίων και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, όσο και στον Υπουργό Πολιτισμού, στους βουλευτές του Νομού και στην Περιφέρεια Ηπείρου.
«Η Παρηγορήτισσα αποτελεί το σημαντικότερο σωζόμενο μνημείο του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Ωστόσο, αυτό που εδώ και καιρό ζητάμε είναι άμεσες εργασίες αναστήλωσης. Μάλιστα δεν το ζητάμε μόνο εμείς, αλλά και τα τελευταία 5 χρόνια το ζητά κατά προτεραιότητα η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Θα πρέπει να προσέξουμε την Παρηγορήτισσα ως κόρη οφθαλμού, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να την έχουμε ακέραιη. Για αυτό απαιτείται συστράτευση όλων των φορέων πριν να είναι αργά. Ο Δήμος Αρταίων (με την αριθμ. 352/2016 απόφαση Δ.Σ.) ζητά την άμεση χρηματοδότηση με 300.000 ευρώ για την εκπόνηση όλων των απαραίτητων μελετών για την αποκατάσταση του Ναού της Παρηγορήτισσας, καθώς και την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων ώστε το έργο της αποκατάστασης να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 ή σε κάποιο άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος.

Δείτε Επίσης

Ο Δήμος Ζαγορίου διαμαρτύρεται προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Υπουργείο Παιδείας για το κλείσιμο της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς

Με την υπ. αρ. 36/2021 απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζαγορίου αποφάσισε ομόφωνα ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of