Πέμπτη , 1 Φεβρουαρίου 2024
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Ενημερωτική ημερίδα για το έργο AGRIFARM στο Δήμο Ζίτσας

Ενημερωτική ημερίδα για το έργο AGRIFARM στο Δήμο Ζίτσας

Ένα έργο καινοτόμο, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και Συνεργασίας αγροτών υλοποιεί ο Δήμος Ζίτσας ως επικεφαλής εταίρος, μέσω του  διασυνοριακού προγράμματος «INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ».

Πρόκειται για το έργο με το ακρωνύμιο“ AGRIFARM ” που στοχεύει,  με την ανάπτυξη δράσεων συμβουλευτικής, εκπαίδευσης, δικτύωσης και προώθησης, στην υποστήριξη της δημιουργίας νέων συνεταιριστικών / συνεργατικών σχημάτων, τα οποία θα δραστηριοποιηθούν σε δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες (π.χ. αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά) τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία.

Ειδικότερα, μέσω του έργου επιδιώκεται η ανάπτυξη της Κοινωνικής Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, σύμφωνα με το πλαίσιο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργεί η Κοινωνική Οικονομία, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να διαμορφωθεί ένα φιλικό και ευνοϊκό περιβάλλον για την συνεργασία των απασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, διευκολύνοντας έτσι τη διανομή των Αγροτικών Προϊόντων, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την από κοινού παρουσία στο χώρο του Branding και της Σήμανσης (Labeling).

Οι στόχοι και οι δράσεις του προγράμματος θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό την ερχόμενη Δευτέρα (15/07/2019) σε ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας στην Ελεούσα (παλαιό Δημαρχείο).

Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή την οργάνωση της ενημερωτικής ημερίδας τονίζει:  «Εκμεταλλευόμενοι κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, μέσω των διασυνοριακών προγραμμάτων, που για πρώτη φορά ο δήμος μας κατάφερε να εντάξει τρείς προτάσεις, προχωρούμε με σταθερά βήματα τις διαδικασίες για την υλοποίηση έργων που αναδεικνύουν τον τομέα του πολιτισμού και στηρίζουν όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. Έτσι, στα έργα “CULTURAL LANDS” και “WINCOME” του «INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ» έρχεται να προστεθεί το “ AGRIFARM ” που μεταξύ άλλων με τις δράσεις του  δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να διευκολυνθεί η διανομή των Αγροτικών Προϊόντων».      

Επισημαίνεται πως μέσω του “ AGRIFARM ”  προϋπολογισμού 144.000ευρώ για το Δήμο Ζίτσας, μεταξύ άλλων θα αναπτυχθούν:

  • Πρότυπα επιχειρηματικά σχέδια για τη δημιουργία συνεργατικών / συνεταιριστικών σχημάτων στον αγροτικό τομέα
  • Καινοτόμα σχέδια Marketing και προώθησης βασισμένα στο κοινωνικό marketing
  • Αναλυτικοί οδηγοί (manuals) με προδιαγραφές καλλιέργειας, επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας αναφορικά με νέες καλλιέργειες π.χ. αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών
  • Προώθηση της συνεργασίας των παραγωγών με δίκτυα καταναλωτών
  • Δράσεις πληροφόρησης, δικτύωσης, συμβουλευτικής, προώθησης και εκπαίδευσης
  • Δημιουργία ενός Ελληνο-Ιταλικού Επιστημονικού Κέντρου για τoν συνεργατισμό στον αγροτικό τομέα. Στο πλαίσιο του έργου, το Κέντρο αυτό, θα παρέχει καθημερινή υποστήριξη, με εξειδικευμένους επιστήμονες, στους νέους αγρότες των περιοχών παρέμβασης.

 

Το “AGRIFARM” υλοποιείται από την πλευρά της Ελλάδας, από τον Δήμο Ζίτσας που είναι και ο Επικεφαλής Εταίρος του έργου, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΑΜΚΕ και από την πλευρά της Ιταλίας από το Δήμο TORRE SANTA SUSANNA και την Συνομοσπονδία Ιταλών Αγροτών Απουλίας – CIA Apulia.

 

 

 

 

Δείτε Επίσης

Συνάντηση δημάρχου Ιωαννίνων με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης

Τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments