Σε ανακοίνωση του γραφείου του Χρήστου Κ. Μαντά αναφέρονται τα εξής :
Επίσκεψη στη ΔΟΥ Ιωαννίνων πραγματοποίησε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου ο Βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Υποδιευθυντή κ. Φιλάρετο Οικονόμου, με προϊσταμένους του Δικαστικού και Ελεγκτικού τμήματος καθώς επίσης και με μέλη του Δ.Σ. των υπαλλήλων.
Ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε τον κ. Μαντά για τις περιοχές δράσεις της ΔΟΥ Ιωαννίνων οι οποίες ουσιαστικά καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων καθώς και τις δικαστικές υποθέσεις αλλά και τους ελέγχους του Νομού Θεσπρωτίας. Σε σχέση με τα τρέχοντα ζητήματα, ο κ. Οικονόμου μετέφερε στον κ. Μαντά την μεγάλη ανάγκη αλλά και την προσμονή του κόσμου για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων που αναμένεται να νομοθετηθεί σύντομα, καθώς επίσης και για την ανάγκη προτεραιοποίησης των υποθέσεων που ελέγχονται από την ΔΟΥ, ενδεχομένως ανά κλάδο, έτσι ώστε αυτές να ξεκινούν από τις πιο σοβαρές υποθέσεις με μεγαλύτερο Δημόσιο συμφέρον. Έγινε επίσης αναφορά στην ανάγκη επέκτασης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εφαρμογών της Εφορίας, καθώς ακόμα υπάρχουν ορισμένες διαδικασίας που υλοποιούνται χωρίς ψηφιακά εργαλεία.
Τέλος, αναφέρθηκε στα κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΟΥ καθώς και στην περιορισμένη φύλαξη κυρίως του περιβάλλοντος χώρου κατά τις νυχτερινές ώρες.
Στις υπόλοιπες συνομιλίες που είχε ο κ. Μαντάς τονίστηκε η ανάγκη άρσης της πειθαρχικής και ποινικής δίωξης εναντίον των υπαλλήλων των ΔΟΥ σε περιπτώσεις που, λόγω κυρίως φόρτου εργασίας, οι έλεγχοι δεν ολοκληρώνονται εντός των προβλεπόμενων ημερομηνιών, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με την ορθότερη προτεραιοποίηση των υποθέσεων αυτών θα διευκολύνει κατά πολύ το έργο τους.
Τα μέλη του Δ.Σ. των υπαλλήλων έθεσαν στον κ. Μαντά το θέμα της ανάγκης για συνεχή εκπαίδευση και ενημέρωση των υπαλλήλων σε φορολογικά θέματα, ενώ τονίστηκε και ο μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων που έχουν τη διάθεση με τις ιδέες τους και τις προτάσεις τους, να συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας των ΔΟΥ. Επίσης δόθηκε έμφαση στην ανάγκη εφαρμογής ηλεκτρονικού περιουσιολογίου έτσι ώστε να είναι εφικτή η μέγιστη δυνατή διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων.
Ξεχωριστό κομμάτι στις συζητήσεις αποτέλεσε η μελλοντική αξιοποίηση του κτηρίου του παλιού Πανεπιστημίου της Δόμπολης, και αφού εξηγήθηκε εκτενώς το καθεστώς ιδιοκτησίας και χρήσης του, συμφωνήθηκε να γίνει μια ιδιαίτερη συνάντηση με μοναδικό αντικείμενο συζήτησης το ζήτημα αυτό.
Ο κ. Μαντάς από τη μεριά του, αφού εξήρε τον ρόλο των υπαλλήλων κα την ανθρώπινη στάση και συμπεριφορά που επέδειξαν προς τους συμπολίτες μας ειδικά κατά τα δύσκολα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ενημέρωσε για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Κυβέρνηση σε σχέση με την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των ελεγκτών κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων τους αλλά και της μισθολογικής εξίσωσης των νεοδιορισθέντων υπαλλήλων του Υπουργείου των Οικονομικών. Αναφέρθηκε επίσης στις κρίσιμες πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση με θετικές ρυθμίσεις, τόσο για τα κόκκινα δάνεια και τη πρώτη κατοικία, όσο και για μια σειρά ρυθμίσεις που αφορούν είτε οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία είτε για οφειλές στην εφορία που βρίσκονται στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας. Ο Χ. Μαντάς δήλωσε: « Η Ελληνική κοινωνία χτυπήθηκε από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας με σφοδρότητα. Πολύς κόσμος ακόμη πιέζεται από την ανεργία , τα χρέη προς την εφορία, από τη καθημερινότητα. Μετά το κλείσιμο του μαύρου κύκλου των μνημονίων , κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε με θετικά μέτρα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, υπέρ της δίκαιης ανάπτυξης, υπέρ της εργασίας. Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος να βγούμε από τη κρίση , δρόμος δύσκολος αλλά ελπιδοφόρος και όχι η παλινόρθωση της κυριαρχίας των ελίτ σε βάρος των πολλών.»