Σάββατο , 18 Μαΐου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Ημερίδα στην Άρτα:«Πράσινο Χοιρινό Κρέας – Green Pork»

Ημερίδα στην Άρτα:«Πράσινο Χοιρινό Κρέας – Green Pork»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ GREEN PORK (1)

Ημερίδα για την παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων του καινοτόμου ερευνητικού έργου του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου και της ΒΙ.Κ.Η. με τίτλο “Διερεύνηση της αειφορικής παραγωγής χοιρινού κρέατος με λειτουργικές ιδιότητες χρησιμοποιώντας τοπικούς φυσικούς πόρους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα – «Πράσινο Χοιρινό Κρέας – Green Pork» – Κωδικός Έργου: 12CHN91” Πρόγραμμα Συνεργασία Ελλάδα-Κίνα,  θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Επιμελητηρίου Άρτας, όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα αναπτυχθούν οι ερευνητικές μέθοδοι για την παραγωγή χοιρινού κρέατος με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Το έργο είχε αξιολογηθεί δεύτερο από τα επιλεγέντα και είναι πρότυπο συνεργασίας μεταξύ του ΤΕΙ Ηπείρου, ΑΕΙ της Ελλάδας και Πανεπιστημίων της Κίνας, όπως και της Ελληνικής Βιομηχανίας Κρέατος για την ανάδειξη και διακριτή παραγωγή του Ελληνικού χοιρινού κρέατος και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και την ΓΓΕΤ. Είναι εξαιρετικά σημαντική για τη στρατηγική της χώρας η παραγωγή διακριτών προϊόντων, αφού είναι αδύνατον να υπερσκελίσει το μειωμένο κόστος παραγωγής εισαγόμενων ομοειδών προϊόντων.

Η έννοια των ειδικών ποιοτικών παραμέτρων, της χρήσης πρωτεϊνικών διατροφικών πηγών από τη χώρα, του προτύπου παραγωγής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και της μεθοδολογίας που μπορεί να οδηγήσει το Εθνικό αυτό πρότυπο σε Ευρωπαϊκή στρατηγική, μπορεί να κάνει την τοπική μας παραγωγή εξαιρετικά εξωστρεφή εξαγωγική δύναμη και αναγνωρίσιμη και την Ήπειρο πρωτοπόρα στην καινοτομία παραγωγής “πράσινου κρέατος”, αφού παράγει περίπου το 17% της Ελληνικής παραγωγής χοιρινού. Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθηγητής του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων κ. Γιάννης Σκούφος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 Οκτωβρίου 2015,

Συνεδριακό Κέντρο Επιμελητηρίου Άρτας, Κεντρική πλατεία

19:00  Προσέλευση

19:10 Χαιρετισμοί – Έναρξη Ημερίδας

19.30 Διερεύνηση της αειφορικής παραγωγής χοιρινού κρέατος με λειτουργικές ιδιότητες χρησιμοποιώντας τοπικούς φυσικούς πόρους και μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα – «Πράσινο Χοιρινό Κρέας – Green Pork». Παναγιώτα Φλώρου-Πανέρη

19:40 Τεχνικές μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε χοιροτροφικές μονάδες. Δ. Παπαναστασίου, Κ. Μπαξεβάνου, Δ. Φείδαρος, Θ. Μπαρτζάνας, Ι. Σκούφος, Κ. Κίττας

20:10 Καινοτομία στην παραγωγή και τυποποίηση χοιρινού κρέατος από τη ΒΙ.Κ.Η. N. Παπαγιάννης, ΒΙ.Κ.Η.

20:30 Τεχνικές διαχείρισης της υγείας του εντέρου στο χοίρο για την παραγωγή χοιρείου κρέατος με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Γ. Σκούφος, Α. Τζώρα, Α. Τσίνας, Α. Καραμούτσιος, Γ. Μαγκλάρας, Κ. Φώτου, Δ. Φλώρος, Ε. Μπόνος, Η. Γιάννενας, Ε. Χρηστάκη,  Π. Φλώρου- Πανέρη.

20:50 Η καινοτομία των διατροφικών παρεμβάσεων σε πρότυπη εκτροφή χοίρου για παραγωγή χοιρινού κρέατος με μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα. Η. Γιάννενας, Ε. Μπόνος, Γ. Σκούφος, Α. Τζώρα, Α. Τσίνας, Θ. Μπαρτζάνας, Δ. Παπαναστασίου, Ε. Χρηστάκη, Π. Φλώρου-Πανέρη.

21:10 Συζήτηση-Τοποθετήσεις

 21:30 Λήξη Ημερίδας

   Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Διμερής Ε&Τ Συνεργασία Ελλάδας- Κίνας 2012-2014 (ΕΠΑΝ ΙΙ-ΕΙΙ-12CHN91-Πράσινο Χοιρινό) από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό ταμείο) Ε.Ε. και Εθνικούς Πόρους (Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments