Σάββατο , 18 Μαΐου 2024
Αρχική / Ειδήσεις Ηπείρου / Κατάθεση ερώτησης  (ΣΥΡΙΖΑ)για τη μη επιχορήγηση του Δήμου Ζαγορίου για τη φιλοξενία προσφύγων και τη μη πρόβλεψη θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας στο Κέντρο Φιλοξενίας Τσεπελόβου  

Κατάθεση ερώτησης  (ΣΥΡΙΖΑ)για τη μη επιχορήγηση του Δήμου Ζαγορίου για τη φιλοξενία προσφύγων και τη μη πρόβλεψη θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας στο Κέντρο Φιλοξενίας Τσεπελόβου  

tsep3Από:Γιώργος Γκόντζος–Η Μερόπη Τζούφη βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κατάθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης που  συνυπογράφεται από τους άλλους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων,Χ. Μαντά, Γ. Στέφο και Γ. Καραγιάννη, σχετικά με τη μη επιχορήγηση του Δ. Ζαγορίου για τη φιλοξενία προσφύγων, καθώς και τη μη πρόβλεψη θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας στο Κέντρο Φιλοξενίας Τσεπελόβου.

Στην ερώτηση αναφέρεται πως«η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα προς διαχείριση που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες», καθώς επίσης πως η Κυβέρνηση «αποφάσισε να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν το κύριο βάρος του προσφυγικού με έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων που φιλοξενούν στις περιοχές τους Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και με πρόβλεψη ικανοποιητικού αριθμού προσλήψεων οκτάμηνης διάρκειας μέσα από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για τα συγκεκριμένα Κέντρα Φιλοξενίας».

Ωστόσο στις συγκεκριμένες Υπουργικές Αποφάσεις δε συμπεριλήφθηκε ο Δήμος Ζαγορίου, ο οποίος φιλοξενεί 150 περίπου πρόσφυγες στη Μαθητική Εστία Τσεπελόβου, ένα ορεινό χωριό με 200 κατοίκους, με αποτέλεσμα παρόλη τη βοήθεια που έχει προσφέρει η Δημοτική Αρχή, ούτε ο Δήμος Ζαγορίου να έχει λάβει την έκτακτη επιχορήγηση ούτε το Κέντρο Φιλοξενίας Τσεπελόβου να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να επιχορηγήσουν άμεσα το Δ. Ζαγορίου με το ποσό που του αναλογεί λόγω  του Κέντρου Φιλοξενίας Τσεπελόβου, καθώς και αν προτίθενται να συμπεριλάβουν άμεσα το Κέντρο Φιλοξενίας Τσεπελόβου στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για τους Πρόσφυγες

 Η ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους:

κ. Υπουργό Εσωτερικώνκαι Διοικητικής Ανασυγκρότησης

κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Μη επιχορήγηση του Δήμου Ζαγορίου για τη φιλοξενία προσφύγων και μη πρόβλεψη θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας στο Κέντρο Φιλοξενίας Τσεπελόβου»

Η προσφυγική/μεταναστευτική κρίση αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα προς διαχείριση που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, αλλά και το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων που πέρασαν από τη χώρα μας ή έχουν εγκλωβιστεί σε αυτή, η δυσχερής οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα λόγω της κρίσης, η έλλειψη επαρκούς και αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να αποτελεί αρωγό στις χώρες που υποδέχονται τους πρόσφυγες, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η Κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει το ζήτημα με όρους ανθρωπισμού.

Στην προσπάθεια αυτή της Κυβέρνησης ο ελληνικός λαός, οι φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην συντριπτική τους πλειοψηφία στάθηκαν συμπαραστάτες επιδεικνύοντας αρετές και συμπεριφορές αξιοζήλευτες από το σύνολο της ανθρωπότητας.

Στα πλαίσια λοιπόν της όσο το δυνατόν αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προσφυγικού και με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτει η Κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν το κύριο βάρος του προσφυγικού με έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων που φιλοξενούν στις περιοχές τους Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και με πρόβλεψη ικανοποιητικού αριθμού προσλήψεων οκτάμηνης διάρκειας μέσα από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για τα συγκεκριμένα Κέντρα Φιλοξενίας.

Ωστόσοστις συγκεκριμένες Υπουργικές Αποφάσεις δε συμπεριλήφθηκε ο Δήμος Ζαγορίου, ο οποίος φιλοξενεί 150 περίπου πρόσφυγες στη Μαθητική Εστία Τσεπελόβου, ένα ορεινό χωριό με 200 κατοίκους, με αποτέλεσμα παρόλη τη βοήθεια που έχει προσφέρει η Δημοτική Αρχή, ούτε ο Δήμος Ζαγορίου να έχει λάβει την έκτακτη επιχορήγηση ούτε το Κέντρο Φιλοξενίας Τσεπελόβου να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για τους πρόσφυγες.

Επειδή λοιπόν είναι απαραίτητη η στήριξη από την Κυβέρνηση της Δημοτικής Αρχής και των κατοίκων του Τσεπελόβου στον αγώνα τους να βοηθήσουν τους πρόσφυγες,

Επειδή η Κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει την ισονομία και την ισοτιμία, αίροντας την αδικία που έχει προκύψει λόγω της μη χρηματοδότησης του Δήμου Ζαγορίου σε αντίθεση με τους Δήμους Ιωαννιτών, Κόνιτσας και Δολιανών,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί

  1. Αν προτίθενται να επιχορηγήσουν άμεσα το Δήμο Ζαγορίου με το ποσό που του αναλογεί λόγω  του Κέντρου Φιλοξενίας Τσεπελόβου.
  2. Αν προτίθενται να συμπεριλάβουν άμεσα το Κέντρο Φιλοξενίας Τσεπελόβου στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για τους Πρόσφυγες.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΜερόπηΤζούφη

Χρήστος Μαντάς

Ιωάννης Στέφος

Ιωάννης Καραγιάννης

 

Δείτε Επίσης

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων στις 03.04.2024 – ώρα 18.00.

Έχοντας υπόψη της διατάξεις των άρθρων 67 και 65 του Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) όπως ...

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments