Από:Γιώργος Γκόντζος–Στο κείμενο που ακολουθεί περιέχονται οι θέσεις ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τους βρεφονηπιακές δομές στο Δήμο Πρέβεζας.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και αποτελεί παγκόσμια πρακτική πως οι παιδικοί σταθμοί αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού και την ομαλή κοινωνικοποίησή του καθώς το παιδί της προσχολικής ηλικίας χρειάζεται ποσότητα και ποιότητα εμπειριών για να αναπτύξει τις κάθε μορφής ικανότητες του, να γνωρίσει τον εαυτό του, το κοινωνικό και φυσικό σύνολο που το περιβάλλει και να αναπτύξει δημιουργική σχέση μαζί τους. Ταυτόχρονα όμως η λειτουργία τους είναι και αναντίρρητη ανάγκη καθώς τόσο η γυναίκα όσο και ο άντρας έχουν συνταγματικά καθιερωμένο δικαίωμα στη εργασία.
Όμως παρά ταύτα κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών μένουν έξω από τους Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, σε όλη τη χώρα, λόγω ανεπάρκειας των Δημοτικών παιδικών σταθμών σε κτίρια, εξοπλισμό, στελέχωση. Αλλά κυρίως λόγω της όλο και μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης και της επιλογής των παιδιών με κριτηρίων διαβίωσης.
Για φέτος σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης(ΕΕΤΑΑ), αίτηση στο πρόγραμμα έκαναν 132.000 υποψήφιοι, την ώρα που οι θέσεις, ανάλογα με τα χρήματα που δόθηκαν, ήταν 80.000. Δηλαδή δεν πήραν voucher 40.000 παρά το ότι πληρούσαν τα κριτήρια διαβίωσης με βάση το φορολογικό όριο και την οικογενειακή κατάσταση.Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα προοδευτικά έφτασε να γίνει εκρηκτικό. Παρά τα πολλαπλά προβλήματα στη λειτουργία των Δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών όπως τροφεία, προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θέσεις λιγότερες από τις ανάγκες, αναιμική κρατική χρηματοδότηση κλπ. οι δομές αυτές αποτελούν σημαντική κοινωνική υπηρεσία για τις λαϊκές οικογένειες.Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο Δήμο Πρέβεζας παραμένει σταθερή στη θέση της ότι οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να αποτελούν ευθύνη του κράτους, με κεντρικό σχεδιασμό σε ότι αφορά την επάρκεια, το παιδαγωγικό πρόγραμμα, την ασφάλεια, τη διατροφή, τη σύνθεση του προσωπικού και τα δικαιώματα των εργαζομένων.Τα αναγκαία αυτά όμως χαρακτηριστικά λειτουργίας αυτών των δομών, βάλλονται καθημερινά και χρόνο με το χρόνο.Οι αλλαγές που συντελούνται στο πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών, των νόμων των αποφάσεων, των οδηγιών και των πρακτικών της ΕΕ και των φιλοευρω ενωσιακών αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων της χώρας μας, οδηγούν στην απαξίωση της δημόσιας και δωρεάν προσχολικής αγωγής και την υποκατάστασή της από την ιδιωτική. Απεργάζονται δηλαδή τη μετατροπή τους σε κερδοφόρο εμπόρευμα,και κατά συνέπεια με πανάκριβο οικονομικό τίμημα για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες. Γεμίζουν με άγχος τους μεροκαματιάρηδες και τα παιδιά τους, παίζουν με την αγωνία των εργαζομένων στις βρεφονηπιακές δομές που δεν γνωρίζουν τι θα τους ξημερώσει.
Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΣΠΕΙΡΩΣΗτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πρέβεζας μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα πρέπει να σταθεί εμπόδιο στις αντικοινωνικές εξελίξεις που μεθοδικά υλοποιούνται στην προσχολική αγωγή. Ο καθένας από εμάς μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις πρέπει να σκεφθεί πολιτικά, να πάρει θέση για μια δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, να αρνηθεί το ρόλο του διαχειριστή των πολιτικών της ΕΕ.
Γιατί αυτές οι πολιτικές υπηρετούν το κτύπημα του δημόσιου και δωρεάν χαραχτήρα της προσχολικής αγωγής.Και σαν φορέα αυτών των αντιλαϊκών εξελίξεων, τα κέντρα αποφάσεων χρησιμοποιούν τους ίδιους του Δήμους.
Είναι συνεπώς μεγάλη η πολιτική ευθύνη του Δημοτικού Συμβουλίου και των συμβούλων απέναντι στους εργαζόμενους και τους δημότες όταν αρνούμαστε να δούμε που οδηγεί τελικά ο δρόμος των παραπάνω αντιλαϊκών πολιτικών και κυρίως όταν αρνούμαστε να αντισταθούμε σε αυτές.Έχουμε πλέον παραδείγματα Δήμων στη χώρα μας που αντιστέκονται σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές, που πετυχαίνουν επιμέρους νίκες, που συμβάλουν στην ανακούφιση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Τα κέντρα αυτών των αποφάσεων, Ευρωπαϊκή Ένωση και ντόπιες αστικές κυβερνήσεις μεθοδικά, υπομονετικά αλλά και αποφασιστικά δουλεύουν για το κτύπημα του Δημόσιου χαρακτήρα της προσχολικής αγωγής, την υποκατάσταση των Δημοτικών από τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, την μετατροπή της προσχολικής αγωγής σε εμπόρευμα, την προώθηση της κερδοφορίας των επενδυτών και επιχειρηματιών στο χώρο. Τους στόχους αυτούς προώθησαν μέχρι σήμερα με τις εξής παρεμβάσεις:
- Αρχικά περιόρισαν την ευθύνη του κράτους για την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών μέσω της αποδοχής των οικονομικών ενισχύσεων του ΕΣΠΑ για την λειτουργία αυτή. Μάλιστα από τις αστικές κυβερνήσεις, από θεσμικά όργανα της ΤΔ, από Δημάρχους και Συμβούλους θεωρήθηκε και ευαισθησία και προσφορά της ΕΕ προς τους εργαζόμενους.
- Έπειτα διαμόρφωσαν τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑέτσι που αυτή να καλύπτει μόνο του 70% των θέσεων κάθε δομής, αφήνοντας το 30% να καλύπτεται ή από την όποια κρατική χρηματοδότηση ή από τις τσέπες των γονιών. Έτσι εμπέδωναν την άποψη, από τη μια ότι το κράτος αδυνατεί να λειτουργήσει τους σταθμούς και από την άλλη ενίσχυαν την τάχα ανθρωπιστική πολιτική της ΕΕ. Έτσι αιτιολογήθηκε από τη μια η παραπέρα περικοπή της δημόσιας χρηματοδότησης και από την άλλη η επιβολή τροφείων στο υπόλοιπο 30% των θέσεων των μονάδων.
- Ακολούθησε πριν δύο χρόνια η μείωση του ποσού της χρηματοδότησης για κάθε θέση που καλύπτονταν από το ΕΣΠΑ (70% των θέσεων)έτσι που σε πολλούς σταθμούς η λειτουργία εξασφαλίζονταν και με τα τροφεία του 30% των θέσεων που δεν κάλυπτε το ΕΣΠΑ, αλλά και με την συμβολή των γονέων γενικότερα είτε μέσω δωρεών, είτε μέση προσφορών των απαραίτητων ( ρύζι, φασόλια, κρέας κλπ). Επεβλήθη έτσι η παραπέρα απαξίωση των δημόσιων μονάδων δημιουργώντας αρνητική εικόνα σε σχέση με τους ιδιωτικούς σταθμούς που σιγά-σιγά άρχισαν να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά.
- Φέτος οι κύκλοι αυτών των αποφάσεων και πολιτικώνυιοθέτησαν την πρακτική η χρηματοδότηση των θέσεων των δομών από το ΕΣΠΑ να μη δίνεται στους δημοτικούς και παιδικούς σταθμούς αλλά απευθείας στον κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά (voucher) διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στο δικαιούχο, το αντίτιμο του voucher να ισχύει και για τους ιδιωτικούς σταθμούς. Πριμοδότησαν έτσι τους ιδιωτικούς σταθμούς, αφού προς τα εκεί θα κατευθυνθούν οι γονείς λόγω των προβλημάτων των Δημοτικών (μεγάλη ελάττωση της κρατικής χρηματοδότησης).Σαν συνέπεια οι Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα στερηθούν όχι μόνο σημαντικούς πόρους(από το ΕΣΠΑ), αλλά και προσωπικό, η χρηματοδότηση του οποίου εξαρτάται από τη λειτουργία του παραπάνω προγράμματος βιώνοντας έτσι την παραπέρα υποβάθμισή τους .
- Ταυτόχρονα κατάργησαν τον περιορισμό που ίσχυε και σύμφωνα με τον οποίο μία δομή μπορούσε να λειτουργήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω ΕΣΠΑ και το ανεβάζουν στο 100% των θέσεων μιας δομής. Έτσι οδηγούν στον αποκλεισμόαπό την Δημοτική δομή τα παιδιά λαϊκών οικογενειών και τα παιδιά των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων που δεν διέθεταν τα προβλεπόμενα κριτήρια διαβίωσης για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και να πάρουν voucher. Η όλο και μεγαλύτερη πλήρωση αυτών των θέσεων θα οδηγεί όλο και περισσότερα τέτοια παιδιά στο δίλημμα να διαλέξουν πληρώνοντας ανάμεσα σε έναν άλλο απαξιωμένο Δημοτικό σταθμό ή σε κάποιον ιδιωτικό.
- Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μειώνει το αντίτιμο του σχετικού voucher ανά ωφελούμενο κατά 5% (άλλο 5% πέρυσι), προκειμένου προφανώς να κερδίσει λίγες παραπάνω θέσεις χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ. Υποβαθμίζοντας όμως ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες που θα παρέχονται. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες περικοπές στο voucher που έχουν γίνει κατά καιρούς, έχουν οδηγήσει σε περικοπές στη μεταφορά, στις εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά και στη σίτιση των παιδιών, αφού πολλοί Δημοτικοί σταθμοί καλούσαν τους γονείς να φέρνουν οι ίδιοι το φαγητό τους.
- Ταυτόχρονα η δραματική μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και η απαγόρευση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού , έχουν φέρει σε πραγματικό αδιέξοδο βρέφη και νήπια, νέες οικογένειες και οικογένειες ανέργων, φτωχών και εξαθλιωμένων αλλά και τους ίδιους τους Δήμους που καλούνται να διαχειριστούν μια αδιέξοδη κατάσταση.
Για τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ προβάλλει άμεσα και επιτακτικά η ανάγκη ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πορείας. Ο Δήμος Πρέβεζας πρέπει να συμπορευθεί με τους αγώνες των εργαζομένων, να συμβάλλει ενεργητικά στην ανάπτυξη ενός δυναμικού και με ταξικό προσανατολισμό λαϊκού κινήματος, της μόνης σήμερα δύναμης που θέλει και μπορεί να σταματήσει αυτή την αδυσώπητη επίθεση του κεφαλαίου και των μηχανισμών του ενάντια στα στοιχειώδη και αδιαμφισβήτητα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού. Ταυτόχρονα καλούμε τους γονείς, όλους τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μαζί μας :
- Αποκλειστικά Κρατικούς – Δημόσιους – Δωρεάν – Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς για όλα τα παιδιά, Ελλήνων ή μεταναστών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Ενιαίο φορέα Προσχολικής Αγωγής που να ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με πανελλήνιο και ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
- Σταθερή και επαρκής κρατική χρηματοδότηση.
- Εξασφάλιση κτιριακής επάρκειας και καταλληλότητας των υποδομών.
- Ποιοτική τροφική φροντίδα.
- Προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού, για την κάλυψη όλων των αναγκών. Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Να καταργηθεί το άρθρο 41 του Ν. 3979/2011 που προβλέπει την αύξηση του ωραρίου εργασίας των εργαζόμενων παιδαγωγών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.
- Να καταργηθούν τα τροφεία.
Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΩΝ
Πρέβεζα 31 Οκτώβρη 2016