Πέμπτη , 5 Αυγούστου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Επικαιρότητα / Μάριος Κάτσης(Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): “Αδιάβαστος ο Υφ. Παιδείας, εκθέτει τον κ. Γιόγιακα στην απάντησή του για το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα”

Μάριος Κάτσης(Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): “Αδιάβαστος ο Υφ. Παιδείας, εκθέτει τον κ. Γιόγιακα στην απάντησή του για το τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα”

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του Βουλευτή Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριου Κάτση αναφέρονται τα εξής:

“Πολύ χρήσιμα συμπεράσματα βγήκαν στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Μ. Κάτσης,  σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Ηγουμενίτσα.

Ο Βουλευτής Θεσπρωτίας δήλωσε σχετικά:

Οι απαντήσεις του Υφυπουργού Παιδείας σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του ιδρυμένου Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείες στην Ηγουμενίτσα, και γενικότερα για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό μας είναι ενδεικτικές, για όποιον βέβαια θέλει να τις ακούσει χωρίς να κρύβεται πίσω από τις λέξεις, αποφεύγοντας έτσι την ουσία. 

  1. Ο Υφυπουργός Παιδείας παραδέχεται ότι ήταν απόφαση του Υπουργείου η αναστολή λειτουργίας του τμήματος, και μάλιστα με πολιτικό κόστος αδειάζοντας τον Βουλευτή του. Δεν είναι λοιπόν ότι το τμήμα δε λειτουργεί επειδή δεν το θέλει το Πανεπιστήμιο, ο Πρύτανης κλπ όπως ψευδώς ακούγονταν στο δημόσιο διάλογο.
  2. Υφυπουργός λέει ότι δεν είναι κατάργηση αλλά αναστολή, αφήνοντας παράθυρο ελπίδας ότι το τμήμα θα λειτουργήσει αφού γνωμοδοτήσει η ανεξάρτητη αρχή ΑΔΙΠ. Περιμένουμε να δούμε να γίνεται πράξη, αλλιώς είναι στάχτη στα μάτια.
  3. Ο Υφυπουργός πιάστηκε αδιάβαστος. Του κατέθεσα σύμφωνη γνώμη της ΑΔΙΠ του 2017 που λέει ιδρύστε εισαγωγική κατεύθυνση Ξένων γλωσσών και καταργείστε τις υπόλοιπες στο ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων. Δηλαδή ιδρύστε νέο τμήμα. Αυτό λοιπόν και κάναμε. Ιδρύσαμε νέο τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας (ξένες γλώσσες). Δεν τη γνώριζε. Είπε ότι θα ζητήσει από την ΑΔΙΠ να γνωμοδοτήσει για το όλο εγχείρημα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θέτοντας σε αμφισβήτηση και ήδη λειτουργούντα τμήματα αφού θα τα επαναξιολογήσει!
  4. Για τους ήδη φοιτητές ο Υπουργός είπε μισές αλήθειες. Είπε ψευδώς ότι δεν παίρνουν πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων ενώ ο νόμος το προβλέπει ρητά ότι αποφοιτούν από το τμήμα στο οποίο μπήκαν. Και σίγουρα είναι δική του ευθύνη οι φοιτητές να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις σπουδές του όπως προβλέπει ο νόμος.Εάν θέλει να τους δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους σε ΑΕΙ δίνοντας επιπλέον μαθήματα όπως υποκριτικά ισχυρίστηκε, ας το νομοθετήσει και όχι να αναστέλλει τη λειτουργία του νέου τμήματος επ’ αόριστον.
  5. Δεν απάντησε ποτέ αν θα λειτουργήσει το υπάρχον τμήμα, ή τουλάχιστον εάν μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης της ΝΔ, σχεδιάζει η Θεσπρωτία να είναι στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με κάποιο άλλο τμήμα.

Εμείς θα επιμείνουμε ανυποχώρητοι. Η Θεσπρωτία δικαιούται τη λειτουργία του τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας. Ο νομός μας δεν μπορεί να λείπει από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όσο περισσότερο πιέσουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να κάνουμε την κυβέρνηση να κάνει πίσω. Δεν πρέπει να βάζουμε πλάτη στα σχέδιά τους, λειτουργώντας ως Δούρειοι ίπποι.”

 

Δείτε Επίσης

Λελογισμένη χρήση του νερού συνιστά η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα»

Έκκληση προς τους πολίτες Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που προκύπτουν στην υδροδότηση του δήμου μας λόγω ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of