Παρασκευή , 24 Σεπτεμβρίου 2021
Επικαιρότητα
Αρχική / Διεθνή Νέα / Οι φιλορώσοι αυτονομιστές απέσυραν τα βαρέα όπλα

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές απέσυραν τα βαρέα όπλα

«Έχουμε απομακρύνει πλήρως τα βαριά όπλα από την γραμμή επαφής. Η Ουκρανία δεν το έχει κάνει ακόμα»

oukrania1

Την πλήρη απόσυρση των βαρέων όπλων από την αποκαλούμενη «γραμμή επαφής» με τον ουκρανικό στρατό ανακοίνωσαν σήμερα Σάββατο οι φιλορώσοι αυτονομιστές, κατηγορώντας μάλιστα το Κίεβο πως δεν έχει ακόμα υλοποιήσει τη δική του πλευρά της συμφωνίας.

«Έχουμε απομακρύνει πλήρως τα βαριά όπλα από την γραμμή επαφής. Η Ουκρανία δεν το έχει κάνει ακόμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολεκσάντερ Ζαχαρτσένκο, επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», που έχουν ανακηρύξει οι αυτονομιστές, μιλώντας στο πρακτορείο DAN που έχουν δημιουργήσει οι αντάρτες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε νωρίτερα και ο Εντουάρντ Μπασούριν, ένας από τους ηγέτες των φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία.

«Η σημερινή είναι η τελευταία ημέρα απόσυρσης όπλων», είπε σε δημοσιογράφους στην πόλη Σνίζνε, όπου οι αντάρτες επεδείκνυαν οχτώ ολμοβόλα που είχαν απομακρύνει από την πρώτη γραμμή.

Με βάση τη συμφωνία του Μινσκ, η απόσυρση των βαρέων όπλων έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και από τις δυο πλευρές στις Μαρτίου, όμως η εφαρμογή της συμφωνίας καθυστέρησε λόγω των συνεχιζόμενων μαχών, κυρίως γύρω από την πόλη του Ντεμπάλτσεβε, την οποία πολιορκούσαν οι αντάρτες.

Στόχος της απόσυρσης είναι να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων μεταξύ των «συστημάτων πυροβολικού» άνω των 100 χιλιοστών που διαθέτουν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις. Το μήκος της ζώνης ασφαλείας αυξάνεται μέχρι και στα 140 χιλιόμετρα για πυραυλικά συστήματα.

1

SHARES

FacebookTwitter

Δείτε Επίσης

Τρίτο ετήσιο βραβείο της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE / NGL για «δημοσιογράφους, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και υπερασπιστές του δικαιώματος στην πληροφόρηση»

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, με αφορμή την τρίτη ετήσια απονομή ...

Συμμετάσχετε στη συζήτηση

  Subscribe  
Notify of